محدودیت‌های اینترنت کشور باعث خروج رایتل از بازار ارتباطات می شود؟

احتمال خروج رایتل از بازار ارتباطات به‌دلیل محدودیت‌های اینترنت و کاهش درآمد این اپراتور مطرح شده است.

لینک کوتاه کپی شد

جی پلاس؛ دیجیاتو نوشت: نامه رایتل به وزیر ارتباطات نشان می‌دهد افت درآمد ناشی از محدودیت اینترنت آسیب جدی به این اپراتور وارد کرده است.

مدیرعامل شرکت رایتل در آبان‌ماه طی نامه‌ای به وزیر ارتباطات اعلام کرده بود که به‌دلیل محدودیت‌های اینترنت و کاهش درآمدهای این شرکت، حتی احتمال خروج رایتل از بازار ارتباطات کشور وجود دارد. تصویر نامه رایتل، سومین اپراتور بزرگ تلفن همراه کشور به وزیر ارتباطات نشان می‌دهد افت درآمد ناشی از محدودیت‌های اینترنت، رایتل را در آستانه خروج از بازار قرار داده است.

به‌تازگی گروهی از کانال‌های تلگرامی پرمخاطب فارسی زبان بدون اینکه منبعی ذکر کنند، تصویری از نامه «یاسر رضاخواه» مدیرعامل رایتل به وزیر ارتباطات را منتشر کردند؛ نامه‌ای به تاریخ ۹ آبان‌ماه که مدیرعامل رایتل چالش‌های ایجاد‌شده پس از محدودیت‌های اینترنت را یادآور می‌شود و البته می‌گوید اپراتور سوم با این روند حتی ممکن است از بازار ارتباطات کشور خداحافظی کند.

 

photo_2022-12-10_14-12-48

 

در نامه نوشته‌شده که این شرکت ضمن درک اوضاع و شرایط سیاسی-امنیتی کشور و همراهی با تشخیص مراجع ذی‌صلاحی که محدودیت‌هایی را بر اینترنت بین‌الملل اعمال کردند، خواستار دریافت تسهیلاتی فوق‌العاده و متناسب با وضعیت پیش‌آمده (مانند کاهش حق‌السهم دولت از درآمد اپراتورها یا کاهش تعهدات توسعه شهری اپراتور) به‌جهت جلوگیری از خروج خود از بازار، از وزیر ارتباطات شده است.

آن‌طور که مدیرعامل در این نامه نوشته است، ترافیک سرویس دیتا در این اپراتور از ۳۰ شهریور به بعد ۵۰ درصد کاهش یافته. ترافیک روزانه شبکه رایتل از حدود ۱۵۰۰ ترابایت در ابتدای شهریور‌ماه به کمتر از ۷۰۰ ترابایت هم کاهش یافته است.

در این نامه آمده است که: «در‌نتیجه اعمال محدودیت مذکور و افت مصرف و کاهش ترافیک دیتا طی هفته‌های اخیر عملاً نیمی از ظرفیت شبکه سرویس دیتا شرکت خدمات ارتباطی رایتل و بالتبع سهم درآمدی سرویس مذکور از منابع درآمدی مربوطه که در حدود ۸۶ درصد درآمد رایتل را شامل می‌شود، تحت شعاع قرار گرفته و موجب کاهش ۱۴ میلیارد ریالی درآمد روزانه و از دست رفتن حدود ۳۰۲ میلیارد ریال از درآمد کل طی ۲۱ روز ابتدایی اعمال محدودیت‌ها شده است.»

مدیرعامل رایتل می‌گوید از آن‌جا که اغلب درآمد این شرکت از فروش دیتا حاصل می‌شود و سهم سرویس‌های پیامک و مکالمه این اپراتور نسبت به رقبا بسیار محدود است، امکان جبران خسارت از طریق آن‌ها را هم ندارد.

به گفته رضاخواه، ادامه شرایط فعلی می‌تواند منجر به حرکت به سمت خروج اجباری رایتل از بازار ارتباطی کشور و اتلاف منابع و سرمایه‌گذاری‌های گسترده از سوی تأمین اجتماعی به‌عنوان سهامدار اصلی و همچنین زحمت‌های بیش از چهل میلیون بیمه‌گذار و کارگران پرتلاش ایران شود. رضا‌خواه در نامه خود با اشاره به همکاری‌هایی که اپراتور سوم با نهادهای امنیتی و همچنین رگولاتوری این حوزه انجام داده، تأکید کرده است که تداوم و یا عدم جبران هزینه‌های مالی و تجاری ناشی از پیروی از قوانین و ابلاغیه‌های امنیتی در زمینه محدودیت‌ها منجر به ورشکستگی این شرکت و ورود زیان مالی بسیار گسترده و غیرقابل جبران به رایتل و سهامدارانش خواهد شد.

درخواست رایتل از وزیر ارتباطات صدور دستوراتی به‌منظور اقدامات و اعمال سازوکارهای حمایتی به‌منظور جبران خسارات و هزینه‌ها ناشی از اعمال محدودیت‌های اخیر است. مدیرعامل رایتل تقاضا کرده است که پیش از تصویب بودجه سال ۱۴۰۲، حق‌السهم دولت از درآمدهای اپراتورهای تلفن همراه تعدیل و کاهش یافته و همچنین تعهدات توسعه شهری، جاده‌ای و روستایی نیز کاهش یافته یا تعلیق شود.

پیش از فیلترینگ اینستاگرام اعلام شده بود ۷۰ درصد ترافیک بین‌الملل کشور متعلق به اینستاگرام و واتس‌اپ است. فیلتر‌شدن این سهم ترافیک بین‌الملل و سختی دسترسی به ابزارهای تغییر‌دهنده IP در ماه‌های اخیر، قطعاً زیان زیادی به اپراتورهای موبایل وارد کرده است. گزارش‌های مالی ماه‌های گذشته همراه اول هم نشان از ضرر و زیان بیش از ۹۰۰ میلیارد تومانی این اپراتور دارد.

دیدگاه تان را بنویسید