یک کارشناس در گفت و گو با جماران پاسخ داد
تاثیر نتیجه انتخابات کنگره آمریکا بر اقتصاد بین الملل چیست؟
«مهم ترین نکته این است که در نهایت این کاخ سفید است که سیاست های آمریکا را تعیین میکند لذا تغییر کلی در راهبرد آن ها در قبال اقتصاد جهان رخ نمیدهد و بیشتر طرح های تصویب شده و وعده داده شده بایدن در خصوص اقتصاد داخلی آمریکا با چالش مواجه می شود.»
گروه اقتصاد و درآمد: انتخابات میان دوره ای مجلس آمریکا و تاثیر پیروزی هر کدام از جناح های سیاسی این کشور بر اقتصاد بین الملل یکی از مباحث روز دنیا به شمار می رود. در همین خصوص با علیرضا سرافرازی کارشناس اقتصاد سیاسی بین الملل به گفت وگو پرداخته ایم.
وی انتخابات های امریکا را یکی از مهم ترین رویدادهای جهان از منظر قدرت اقتصادی این کشور قلمداد کرد و گفت: گردش قدرت در ساختار سیاسی آمریکا با توجه به تحولات دنیا (به ویژه تجاوز روسیه به خاک اوکراین) بسیار مهم است. در دوساله اخیر با توجه به ترکیب مجلس نمایندگان و سنا، ما با پدیده ای روبرو بودیم که آن را عواقب بحران کرونا نام می گذاریم. کرونا و مسائل مرتبط با آن یک شکاف جدی در آمریکا ایجاد کرده و به یک ضرر بزرگ برای دموکرات ها تبدیل شده است. جو سنگینی در خصوص واکسن زدن، تعطیلی شهرها و کسب و کارها و مراقبت های کرونایی در این کشور ایجاد شده است که بیشتر متوجه دموکرات ها شد به این صورت که جمهوری خواهان نماد تشکیک در تزریق واکسن و خواهان بازگشایی کسب و کار ها و کاهش محدودیت ها شدند. البته دو عامل واکسن و محدودیت های کرونایی فشار زیادی به اندازه تعطیلات کسب و کارها نگذاشتند. این مسائل تا الان ادامه پیدا کرده است تا جایی که فرماندار محبوب کالیفرنیا به یکی از نمادهای مقاومت کننده در برابر تعطیلی کسب و کارها تبدیل شد.
این کارشناس افزود: در پی افزایش قیمت ها پس از جنگ روسیه و اوکراین، دولت بایدن یک طرح کمک مالی تصویب کرد که در پی آن تقاضا درکشورش بالا رفت و مشکل عرضه تشدید شد زیرا تولید در جهان به خاطر کرونا همچنان با چالش مواجه شد. کلیدی ترین مساله در این بین قیمت بنزین بود چون بخش مهمی از اقتصاد و معیشت به نرخ سوخت بر می گردد. قیمت مواد غذایی به همین ترتیب بسیار بالا رفت چراکه هزینه حمل و نقل افزایش یافته بود. لذا تاثیر این انتخابات و پیروزی احتمالی جمهوری خواهان (حداقل در مجلس نمایندگان) ابتدا بر موضوع جنگ روسیه-اوکراین، سپس تعاملات آمریکا و چین و در نهایت به اقتصاد داخلی آمریکا تاثیر می گذارد.
در خصوص بحث اوکراین نکته مهم این است که یک همگرایی وپیوند جدی بین افراطیان هردو حزب با پوتین وجود دارد. ستایش پوتین در شبکه های رسانه ای جمهوری خواه یک روند معمول است که همچنان هم ادامه دارد. هم اکنون رییس احتمالی مجلس نمایندگان پیشاپیش گفته است که دیگر خبری از آن کمک ها به اوکراین نخواهد بود. از طرف دیگر افراطیون دموکرات نیز پیوندهایی با روسیه دارند. این افراطیون از هر دو طرف دارای کرسی های امنی هستند و آنان که کرسی خود را می بازند افراد میانه رو هستند.
سرافرازی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از رویکردهای احتمالی پس از قدرت گرفتن محافظه کاران، این است که به دلیل پیوندهایی که جمهوری خواهان با چینی ها علی رغم مخالفت های ظاهری شان داشتند، می توانند در سیاست های بایدن در قبال چین اختلال ایجاد کنند. آنها با تظاهر تقابل حداکثری با چین، اتفاقی مانند آنچه که در زمان ترامپ رخ داد، رقم خواهند زد. ترامپ با وضع تعرفه ها باعث افزایش فشار به مصرف کننده داخلی و بهتر شدن وضعیت کسب و کارهای چینی شد. اما مهم ترین نکته این است که در نهایت این کاخ سفید است که سیاست های آمریکا را تعیین میکند لذا تغییر کلی در راهبرد آن ها در قبال اقتصاد جهان رخ نمیدهد و بیشتر طرح های تصویب شده و وعده داده شده بایدن در خصوص اقتصاد داخلی آمریکا با چالش مواجه می شود.
دیدگاه تان را بنویسید