بر اساس نتایج مطالعهای که به تازگی منتشر شده است، بسیاری از افراد ممکن است برای چند ماه یا حتی چند سال به تزریق چهارمین دز واکسن تقویتی کووید-۱۹ نیاز نداشته باشند.
جی پلاس؛ مطالعات نشان میدهد تزریق سه دز واکسن کرونا به بدن کمک میکند تا مجموعه وسیعی از آنتیبادیها ایجاد کند که نه تنها در پیشگیری از مرگومیر و ابتلا به موارد شدید کرونا مؤثر است بلکه از ابتلا به گونههای مختلف کووید-۱۹ نیز پیشگیری میکند. سوال این است که آیا نیاز به دز چهارم وجود دارد؟
طبق گزارش روز پنجشنبه گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه اینترنتی بیزینس اینسایدر، بر اساس نتایج مطالعهای که به تازگی منتشر شده است، بسیاری از افراد ممکن است برای چند ماه یا حتی چند سال به تزریق چهارمین دز واکسن تقویتی کووید-۱۹ نیاز نداشته باشند.
«جان ویری»، مدیر مؤسسه ایمونولوژی دانشگاه پنسیلوانیا، بر اساس نتایج این مطالعات می گوید تزریق سه دز واکسن کرونا برای پیشگیری از آلودگی به سویه های مختلف این ویروس برای مدت طولانی کافی است و واکسیناسیون چهارم ممکن است برای پیشگیری از ابتلای متوسط بزرگسالان به بیماری شدید کرونا و مرگ و میر ناشی از این بیماری غیرضروری باشد.
همچنین دستکم چهار مطالعه نشان داده است که سیستم ایمنی با استفاده از «سلولهای تی» (T) تولید شده توسط تزریق واکسنهای کرونا یا آلودگی به این عفونت میتواند ویروس را پس از چند ماه به خاطر آورد و به آن حمله کند و حتی ممکن است برای سالها این کار را انجام دهد.
تصور این نتیجه غیرممکن نیست زیرا محققان قبلاً این واکنش دقیق را در مورد افراد آلوده به کروناویروس SARS مشاهده کرده اند. در مورد سارس، مطالعهای نشان داد افرادی که در طول شیوع سال ۲۰۰۳ در معرض این ویروس قرار گرفتند، هنوز حامل این سلولها هستند. به طوری که بیش از ۱۷ سال بعد توانستند این ویروس را به خاطر آورند و هدف قرار دهند. مقامات بهداشتی معتقدند این موضوع ممکن است در مورد کووید-۱۹ نیز وجود داشته باشد.
با این حال این داده ها قطعی نیستند. دکتر «آنتونی فائوچی»، مشاور ارشد پزشکی «جو بایدن»، در ماه دسامبر گفت: یکی از مواردی که با دقت دنبال میکنیم این است که دوام ایمنی حاصله پس از تزریق سومین دز واکسن کرونا چقدر است؛ اگر این ایمنی بسیار بادوام تر از ایمنی حاصله از تزریق دو دز قبلی واکسن های کرونا باشد، ممکن است مدت زمان قابل توجهی را بدون نیاز به تزریق دز چهارم سپری کنیم.
با این حال، برخی کارشناسان نیز میگویند جمعیتهای آسیبپذیر مانند افراد مسن و دارای نقص ایمنی ممکن است از تزریق دز چهارم سود ببرند. برخی کشورها مانند سوئد تزریق دزهای تقویتی واکسن های کرونا را به جوامع پرخطر آغاز کرده اند.
مشروح این مطالعه در مجله The New York Times منتشر شده است.