گزارش؛
247 شهر قرمز ماند/ آمار ابتلا به کرونا 40 درصد کاهش یافت/ نوسانات خطرناک آمارهای کرونا به دلیل کمبود تجهیزات تشخیصی و ضعف بیماریابی
طبق آخرین نقشه رنگبندی کرونایی که روز جمعه توسط وزارت بهداشت منتشر شد، 26 مرکز استان در فهرست 247 شهر با وضعیت قرمز قرار گرفتهاند و شامل اهواز، همدان، یزد، رشت، مشهد، سمنان، کرمان، کرمانشاه، تبریز، اصفهان، تهران، کرج، خرمآباد، ساری، بندرعباس، بوشهر، زنجان، شهرکرد، شیراز، بیرجند، قزوین، سنندج، قم، اراک، بجنورد و ایلام هستند.
جی پلاس؛ مصوبات جلسه دیروز ستاد ملی مقابله با کرونا، آنهم در ایام صعود همهگیری کووید 19 در کشور، بسیار سوالبرانگیز شد. دیروز و در حالی که طبق هشدار مسوولان وزارت بهداشت، در هفته سوم بهمنماه، زاویه شیب شیوع کرونا در کشور با رشد 250 درصدی نسبت به یک یا دو ماه قبل، از 20 الی 40 درجه به 140 الی 150 درجه افزایش یافته، مجموع مصوبات دیروز ستاد ملی مقابله با کرونا در این خلاصه شد که «مهدهای کودک در شهرهای قرمز به مدت یک هفته تعطیل شود، دستگاههای اجرایی زمینه استفاده از دورکاری را برای مادران دارای فرزند زیر 6 سال به مدت یک هفته فراهم کنند، مدت زمان مرخصی افراد مبتلا به سویه امیکرون، با گواهی رسمی پزشک یا ارایه تست مثبت PCR، 5 روز باشد، وزارت کشور با همکاری دستگاههای مربوطه بر رعایت شیوهنامهها و مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا نظارت کامل داشته باشد.»
غیر از این، جای خالی هرگونه تصمیم به محدودسازی، جریمه متخلفان پروتکلهای بهداشتی، دامن زدن شیوع بیماری با هر رفتار هنجارشکن منجر به تهدید سلامت عمومی جامعه از جمله برگزاری تجمعات و مراسم ملی و آیینی و مذهبی، بسیار پررنگ بود و به نظر میرسد تصمیم تیم جدید ستاد ملی مقابله با کرونا این است که با ایستادگی در مقابل هر توصیه و تصمیم و پیشنهاد به محدودیت اجتماعی و عمومی، زمینه ایمنی جمعی از طریق همهگیری بیماری را ایجاد کنند.
اینکه چنین تصمیمی چه حد به نفع جامعه خواهد بود البته معلوم نیست اما قطعا به نفع جیب دولت است چرا که اقبال نامیمون دولت دوازدهم این بود که در دو سال پایانی فعالیت دولت دوازدهم و در ایام خالی بودن جیب دولت، کووید 19 هم ظهور کرد و تحمیل بار 5 هزار میلیارد تومانی برای حمایتهای معیشتی از خسارتدیدگان کرونا و همچنین فراگیری رکود اقتصادی در کشور به دلیل تعطیلیهای گسترده به دنبال اعمال محدودیتهای صنفی برای گروههای چهارگانه شغلی، بخش کوچکی از بار سنگینی بود که از ابتدای سال 1399 بر دوش دولت تحمیل شد و البته دولت دوازدهم مانند تمام دولتهای جهان ناچار بود بخش مهمی از درآمد خود را برای درمان مبتلایان، بهسازی زیرساختهای سلامت که حالا به دلیل افزایش انفجاری تعداد مراجعان کرونازده، نیازمند ظرفیتهای جدید بستری بودند و همچنین، خرید و واردات واکسن و داروهای کرونا و تجهیزات مصرفی همراه و حاشیه، اختصاص دهد که قطعا این هزینههای پیشبینینشده، در ماههای آخر فعالیت یک دولت، ضربه مهلک محسوب میشود. دولت سیزدهم، با تجربه از آنچه مشاهده کرده بود، از این بابت مسیر دیگری در پیش گرفت.
روزنامه اعتماد در ادامه نوشت: که در دور جدید فعالیت ستاد ملی مقابله با کرونا، سیاستها تغییر کرده و هیچ قراری بر ایجاد محدودیتهای صنفی و اشتغال نیست بلکه قرار است فعالیت تمام اصناف مجاز باشد اما در این فعالیت آزادانه، اجبار به رعایت جزییات پروتکلهای بهداشتی خواهد بود. استفاده از ماسک و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، مهمترین جزییات سیاستهای جدید ستاد ملی مقابله با کروناست اما این تغییر رویکرد برای جامعهای که چندان قائل به خانهنشینی و انزوا و قوانین مدنی آنهم در این وانفسای اقتصادی نیست، جوابی معادل شکست دارد. طبق گزارشهای هفتگی که وزارت بهداشت از وضعیت رعایت پروتکلهای بهداشتی در اماکن عمومی مسقف، فضای باز، مدارس و مراکز آموزشی، محیط و اماکن ورزشی و سایر مکانهای تجمع و ازدحام جمعیت ارایه میدهد، هر هفته نسبت به هفته قبل از آن، میزان رعایت پروتکلها، کاهش نامحسوسی دارد و البته علت این کاهش هم چیزی نیست جز ضعف شدید نظارتها. در شهر تهران و براساس مشاهدات در مترو و اتوبوسهای تندرو یا خطی، نه تنها هیچ تذکری بابت الزام به استفاده از ماسک یا رعایت فاصلهگذاری اجتماعی در نشستن بر صندلیها داده نمیشود، کارکنان بخش خدماتی مترو در ایستگاههای مختلف در مناطق شمال، مرکز، جنوب تهران هم، بدون ماسک تردد دارند و از ورود هیچ مسافر بدون ماسک هم به هیچوجه جلوگیری نمیشود علاوه بر آنکه در خیابانها، پاساژها و مراکز خرید و اماکن عمومی مسقف و در بسته هم تعداد افراد بدون ماسک که به مناسبتهای مختلف، ازدحام و تجمع خطرناکی را ایجاد میکنند، طی هفتههای اخیر رو به افزایش است بدون آنکه نظارتی برای کاهش این تجمعات خطرساز در جریان باشد.
با وجود مصوبه کاهش 60 درصدی پذیرش مسافر در خطوط هوایی هم، ظرف روزهای گذشته و با وجود افزایش و سه رقمی شدن آمار فوت روزانه و همچنین تداوم دو هفتهای آمار روزانه بستریهای بالای 30 هزار نفر، در بسیاری از خطوط هوایی داخلی، علاوه بر آنکه بابت بیش از دوسوم صندلیهای هواپیما بلیت فروخته شده، (نام این خطوط هوایی در دفتر «اعتماد» محفوظ است) برخی مسافران با علایم مشخص و مشکوک وارد هواپیما شده و در صندلی کناری مسافر دیگری نشستهاند که مهمانداران در جواب اعتراض مسافر، با صدای آهسته و طوری که دیگر مسافران متوجه نشوند، اذعان داشتهاند که هیچ ضابطهای برای جلوگیری از ورود مسافران بدحال یا مشکوک به کرونا وجود ندارد و اعلام بدحالی یا احتمال ابتلای مسافر به بیماری عفونی یا تنفسی هم با دستور برخی مسوولان منع شده تا از تشویش اذهان مسافران در کابین هواپیما جلوگیری شود.
این محافظهکاریها در حالی است که از چند روز قبل، متخصصان اپیدمیولوژیست هشدار دادند که در ایران، کمبود جدی تست PCR و همچنین، ضعف شدید در بیماریابی باعث ارایه آمار نادرست و غیر واقعی از تعداد مبتلایان جدید شده و همچنین به دلیل کیفیت تستهای کرونای مورد استفاده که ممکن است در سطح بسیار بالای مرغوبیت نباشد، حدود 50 درصد تستها پاسخ منفی کاذب دارد در حالی که فرد دارای علایم مشکوک، مبتلای کروناست و با دریافت نتیجه منفی کاذب، از آمار ابتلای جدید حذف میشود. شرایط جامعه عمومی ایران با این حجم بالای تستهای منفی کاذب و حتی کمیت بسیار پایین و ناکافی تستگیری روزانه، جمعیت ناقل و مبتلای ناشناخته کشور را به بمبهای بالقوه آماده انفجار تبدیل کرده به خصوص که برای ممنوعیت برگزاری تجمعات و سایر اقدامات غیر ضروری هم هیچ محدودیت و منعی نیست و دیروز هم رییس ستاد ملی مقابله با کرونا صرفا با ذکر توصیههایی از دستگاههای اجرایی خواست که «جز در موارد ضروری»، درخواست برگزاری تجمع نداشته باشند. اینکه «موارد ضروری» از نظر هر دستگاه اجرایی، چه تعریف و چه مختصاتی دارد البته نامعلوم است چون در این مورد حداقل هفتههای گذشته ثابت شد که در رعایت پروتکلهای بهداشتی هیچ وحدت رویهای در کشور وجود ندارد چنانکه آخرین وضعیت استانها و رنگبندیهای کرونایی در کشور، تایید روشنی بر حرکتهای غیرعلمی اما هماهنگ به مقصد فرمانبری و سرسپردگی است.
در هفته چهارم بهمنماه، در استانهای کرونازده چه خبر است؟
معاون درمان وزارت بهداشت: بیش از ۶۰ هزار مراجعه حضوری سرپایی کرونا و نزدیک به چهار هزار مورد بستری روزانه بیماران کووید۱۹ در مراکز درمانی کشور گزارش شده است.
مدیرعامل سازمان بهشتزهرا (س): پیش از دو هفته اخیر، فوتیهای کرونای شهر تهران روزانه ۵ نفر بود و حالا، این آمار هماکنون به حدود ۳۰ نفر در روز رسیده و دو هفته کاملا صعودی را در آمار فوتیهای ناشی از کرونا تجربه کردهایم.
رییس بخش عفونی بیمارستان امام خمینی تهران: «تعداد مراجعان درمانگاه بهشدت زیاد شده و تعداد افرادی که به صورت سرپایی رمدسیویر دریافت کردهاند نیز بسیار افزایش یافته است. موارد بستری نسبت به ماههای گذشته سه برابر شده و سه بخش به بستریهای کووید اختصاص دارد. موارد ابتلای کودکان به طرز قابل توجهی نسبت به پیکهای قبل بیشتر شده درحالیکه تخت ICU کودکان کم است و ممکن است با کمبود ظرفیت بستری مراقبت ویژه کودکان در هفتههای آینده مواجه شویم. نمیدانم وزارت آموزشوپرورش و وزارت علوم براساس چه شواهدی اینقدر اصرار داشتند که مدارس و دانشگاهها باز شود چون شرایط فعلی نتیجه این اصرار است. بیمارانی که به ما مراجعه میکنند، میگویند در خانواده ما اولین فردی که بیمار شد یک کودک بود که به مدرسه میرفت و بعد بیماری در خانواده گسترش پیدا کرد. این اصرار بیمنطق وزارت آموزشوپرورش و وزارت علوم یکی از علل مهم شروع این پیک است. زمانی که وضعیت قرمز میشود دیگر چه فایدهای دارد که مدارس تعطیل شود؟ قبل از شروع پیک باید مدارس تعطیل میشد که این اتفاق نیفتاد. ما دانشجویی داشتیم که مریض بود و علامت داشت و در خوابگاه سکونت داشت. از او پرسیدیم چرا در خوابگاه ماندی؟ گفت اگر میگفتم کرونا دارم نمیگذاشتند امتحان بدهم و امتحانم به ترم بعد میافتاد. برخی دانشجویانی که کرونا داشتند برای اینکه به امتحاناتشان برسند بیماری را کتمان میکردند.
به دنبال فوت یک نوزاد 5 ماهه مبتلا به کرونا در استان کرمان، تعداد فوتیهای کرونایی کمتر از 5 سال در کشور به 5 نفر افزایش یافت. 4 نفر از فوتیها در استان آذربایجان غربی بودند.
طبق آخرین نقشه رنگبندی کرونایی که روز جمعه توسط وزارت بهداشت منتشر شد، 26 مرکز استان در فهرست 247 شهر با وضعیت قرمز قرار گرفتهاند و شامل اهواز، همدان، یزد، رشت، مشهد، سمنان، کرمان، کرمانشاه، تبریز، اصفهان، تهران، کرج، خرمآباد، ساری، بندرعباس، بوشهر، زنجان، شهرکرد، شیراز، بیرجند، قزوین، سنندج، قم، اراک، بجنورد و ایلام هستند.
در استان مرکزی، آمار فوتیهای کرونا ظرف یک هفته اخیر دوبرابر افزایش یافته است.
در استان کرمان، آمار بستریهای کرونایی استان در سومین هفته بهمن و در مقایسه با هفته اول این ماه حدود 4 برابر افزایش یافته است.
در استان کهگیلویهوبویراحمد، 30 درصد بستریهای کرونایی، کودکان نوزاد تا 9 ساله هستند که تعداد قابل توجهی از مبتلایان این گروه سنی به دلیل حضور در کلاسهای درس بیمار شدهاند.
در استان گلستان از مجموع 555 مبتلای بستری در بیمارستانهای این استان، 15 درصد، گروه سنی کمتر از 12 سال و 20 درصد کمتر از 20 سال هستند.
در استان خوزستان، بیش از 750 نفر از کادر درمان بیمارستانها به کرونا مبتلا شدهاند. طبق اعلام معاونت درمان دانشگاه جندیشاپور اهواز، در شبانهروز 22 تا 23 بهمن، 7 هزار مبتلای کرونا به مراکز درمانی این استان مراجعه کردهاند و آمار ابتلا در این استان نسبت به هفته قبل، 45 درصد افزایش یافته است. مجموع بستریهای این استان، عصر دیروز 700 بستری بوده که از این تعداد، 500 نفر در تختهای عادی و 200 نفر در ICU بستری بودهاند. مجموع تختهای اختصاصیافته به بیماران کرونا در بیمارستانهای این استان 492 تخت عادی و 214 تخت ICU است که تا عصر دیروز، 60 درصد تختهای عادی و 74 درصد تختهای ICU در بیمارستانهای استان با بیماران کرونایی بدحال بزرگسال و همچنین 64 درصد تختهای عادی و 75 درصد تختهای ICU در بیمارستان کودکان با مبتلایان گروه سنی کمتر از 18 سال پر شده است.
در استان خراسان رضوی، روزانه 50 درصد تستهای PCR و 38 درصد رپید تستها، مثبت میشود در حالی که روزانه 300 مبتلای کرونا در بیمارستانهای استان بستری میشوند و تعداد بستریهای روز 23 بهمن در بیمارستانهای استان خراسان رضوی، 1082 نفر بوده در حالی که از این تعداد، 216 نفر در ICU بستری هستند. در حالی که تعداد کودکان مبتلای کرونا در این استان، افزایش 20 درصدی دارد، 21 درصد کروناییهای بستری در استان، گروه سنی کمتر از 16 سال هستند.
منبع: روزنامه اعتماد
دیدگاه تان را بنویسید