بسته خبری؛

آلودگی هوا در کلان‌شهرها ادامه دارد/ هوای تهران در وضعیت قرمز است؛ تشدید آلودگی هوا در پی افزایش 18 درصدی ترافیک

میانگین هم‌اکنون کیفیت هوای تهران با شاخص ۱۵۱ در شرایط ناسالم برای همه گروه‌های سنی قرار دارد. در شهرهای کرج، مشهد، تبریز هوا آلوده خواهد بود. در خوزستان، ایلام، لرستان، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه، اصفهان ،قم و کردستان بارش باران خواهیم داشت. آسمان تهران نیمه ابری گاهی با بارش پراکنده باران پیش‌بینی می‌شود.

لینک کوتاه کپی شد

جی پلاس؛ در حالی که کیفیت هوای پایتخت هم‌اکنون ۱۵۲ و در شرایط ناسالم برای همه گروه‌ها است، کیفیت هوا در بیش از ۱۵ ایستگاه در شرایط قرمز قرار دارد.

خبرآنلاین نوشت: بر اساس آخرین اطلاعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، کیفیت هوای تهران در ۲۴ ساعت گذشته ۱۴۸ و در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس قرار داشت در حالی که شاخص هم اکنون تهران عدد ۱۵۲ و ناسالم برای همه گروه‌ها را نشان می‌دهد و پیش بینی می‌شود این عدد در طی روز بالاتر رود.

در ۱۱ ایستگاه هم اکنون شاخص آلودگی هوا شرایط قرمز را نشان می‌دهد که شامل محدوده‌هایی از منطقه ۶، ۷، ۱۳، ۱۰،۲۲، ۲۱، ۱۸،۱۱، ۱۹ و یک است که عددهایی بین ۱۵۶ و ۱۸۲ را نشان می‌دهند. شاخص ۱۸۲ مربوط به محدوده‌ای از منطقه ۱۹ است.

سازمان هواشناسی در این شرایط جوی نسبت به پرهیز از ترددهای غیر ضروری به‌ویژه سالمندان، کودکان و افراد با سابقه بیماری، خودداری از فعالیت فیزیکی و ورزشی در فضای باز تا حد امکان، مدیریت سوخت و زمان فعالیت واحدهای صنعتی در سطح و حومه کلان شهرها توصیه می‌کند.

گفتنی است که شاخص کیفیت هوا (AQI) به پنج دسته اصلی تقسیم‌بندی می‌شود. بر اساس این تقسیم‌بندی از عدد صفر تا ۵۰ هوا "پاک"، از ۵۱ تا ۱۰۰ هوا "قابل قبول (سالم) یا متوسط"، از ۱۰۱ تا ۱۵۰ هوا "ناسالم برای گروه‌های حساس"، از ۱۵۱ تا ۲۰۰ هوا "ناسالم برای همه گروه‌ها"، از ۲۰۱ تا ۳۰۰ هوا "بسیار ناسالم" و از ۳۰۱ تا ۵۰۰ شرایط کیفی هوا "خطرناک" است.

 

تشدید آلودگی هوا در پی افزایش ۱۸ درصدی ترافیک/ چالش پسماندسوزی در حاشیه‌های جنوب غربی تهران

معاون اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان تهران گفت: مطمئن باشید، منابع متحرک بیشترین تاثیر را در افزایش آلودگی هوا دارند.

«زهره عبادتی» معاون اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران در ارتباط با وضعیت آلودگی هوای تهران به خبرنگار ایلنا گفت: فعلا از نظر مقایسه شاخص‌های کیفیت هوای تهران نسبت به سال ۹۹ وضعیت شدیدتر از سال گذشته نیست و در آبان ماه سال گذشته نیز با همین روزهای آلوده مواجه بودیم، اما واقعیت این است که امسال مقداری دمای هوا زودتر کاهش پیدا کرده است و این باعث شده که پدیده وارونگی دما زودتر اتفاق بیافتد.

عبادتی گفت: با توجه به افزایش ترافیکی که از اول مهرماه شاهد آن هستیم و متاسفانه می‌بینیم روز به روز هم بیشتر می‌شود و از طرفی سهم ۶۰ درصدی منابع متحرک در افزایش آلودگی هوا، وقتی که با پدیده وارونگی هوا مواجه می‌شویم، این آلودگی تشدید می‌شود. بنابراین قطعا نمی‌توانیم بگوییم که اگر مازوت سوزانده شده یا نشده باشد، این آلودگی تشدید شده و مطمئن باشید که منابع متحرک بیشترین تاثیر را در ایجاد آلودگی هوا دارند.

او افزود: متاسفانه گزارش‌هایی از سوی دستگاه‌های ذی ربط داده می‌شود که می‌گویند ما در مهر و آبان امسال نسبت به سال‌های گذشته ۱۸ درصد افزایش ترافیک داریم که این خودش تشدید کننده آلودگی هواست، اما در مقایسه با روزهای آلاینده سال‌های گذشته ممکن است، روزهای آلوده امسال حتی کمتر از قبل هم باشد. البته برای اینکه بخواهیم مقایسه قطعی انجام دهیم، باید داده‌ها را به طور کامل تا آخر سال ۱۴۰۰ با سال ۹۹ مقایسه کنیم. اگر از آغاز امسال درنظر بگیریم، روزهای آلوده ما نسبت به سال ۹۹ ده روز کمتر بوده است، اما اگر بخواهیم از اول پاییز مقایسه کنیم، تقریبا تعداد روزهای آلوده امسال با پاییز سال گذشته برابر است.

عبادتی در پاسخ به این سوال که آیا سوزاندن گازوییل در آلودگی هوای تهران نقش دارد و آلایندگی آن به اندازه مازوت است، گفت: معمولا در فصل سرد سال که مصرف گاز طبیعی در منازل مسکونی افزایش پیدا می‌کند، ممکن است نیروگاه‌ها و صنایع بعضا در برخی از فرایندهایشان از گازوییل استفاده کنند. ترجیح ما به عنوان سازمان حفاظت محیط زیست قطعا این است که همه صنایع و نیروگاه‌هایمان از گاز طبیعی استفاده کنند که کمترین میزان آلایندگی را دارد، اما در مقایسه میان مازوت و گازوییل، میزان گوگرد تولیدی مازوت تقریبا سه برابر بیشتر از گازوییل است.

او افزود: بنابراین قطعا مازوت آلایندگی بسیار چشمگیرتری نسبت به گازوییل دارد.الان بسیاری از صنایع و نیروگاه‌های استان تهران هنوز هم از گاز طبیعی استفاده می‌کنند، اما مدنظرمان است که حتی اگر سوخت صنایع از گاز طبیعی هم تغییر کند، خروجی دودکش های صنایع در حد استاندارد باشد که خوشبختانه با پایش‌های روزانه ما مورد خارج از استانداردی در مورد خروجی دودکش‌های صنایع نداشته ایم.

عبادتی تصریح کرد: همانطور که گفتم باتوجه به اینکه منابع متحرک ما سهمی ۶۰ درصدی در افزایش آلودگی هوا دارند و آلاینده شاخص‌مان ذرات معلق کمتر از دو و نیم میکرون است، بنابراین باید تمرکزمان را روی کنترل آلاینده‌های تولید شده از منابع متحرک بگذاریم. توسعه، نوسازی و بهسازی حمل و نقل عمومی موجود بسیار مدنظر است که باید از سوی شهرداری تهران انجام شود.

او افزود: برخورد با ماشین‌های سنگین دودزا و موتورسیکلت‌ها و به طور کلی خودروهایی که یا فاقد معاینه فنی هستند و یا آلایندگی قابل رویتی از اگزوزهایشان دارند، می‌تواند بسیار بازدارنده باشد و برخوردها نیز نباید به صورت جریمه باشد و به نظر ما تردد این وسایل در سطح شهر باید متوقف شود. در مساله توسعه و نوسازی حمل و نقل عمومی، نظارت‌ها جوابگو نیست و این حجم از ترددها نشان دهنده این است که هنوز به میزان استاندارد ناوگان حمل و نقل عمومی نسبت به جمعیت تهران نرسیده‌ایم و ناکافی است، اما انتظارمان این است در مورد برخورد با خودروها و ماشین‌ها نیز نظارت‌ها سختگیرانه‌تر باشد.

عبادتی گفت: به طور کلی در ماه‌های آذر و دی ساختار شهر تهران به صورتی است که هرسال با کاهش دما پدیده وارونگی هوا رخ می‌دهد و این یک پدیده طبیعی است. امسال نیز کما فی السابق این مساله را داریم. مواردی که باید کنترل شود منابع آلاینده‌ای هستند که در زمان وقوع این پدیده باید کنترل شوند. متاسفانه بارگذاری بیش از حد جمعیتی در تهران و توسعه بی‌رویه‌ای که در اطراف آن اتفاق افتاده است، باعث شده که بخشی از کنترل آلودگی‌ها هم بسیار مشکل باشد که مربوط به تردد وسایل نقلیه و ترافیک است. منابع ساکن، صنایع و نیروگاه‌ها قطعا از سوی سازمان حفاظت محیط زیست پایش می‌شود و مساله توسعه حمل و نقل عمومی و نوسازی ناوگان و برخورد با ماشین‌های دودزا را هم از دستگاه‌های ذی ربط مطالبه می‌کنیم.

عبادتی در ارتباط با اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست در مساله کنترل آلودگی هوا گفت: بخشی از اقدامات به نظارت و پایش بر مراکز آلاینده برمی‌گردد که از وظایف ذاتی سازمان حفاظت محیط زیست است و همیشه آن را انجام داده است. امسال نیز از اول آبان ماه این اقدامات را تشدید کردیم، زیرا احتمال آلودگی هوای حادتری را با توجه به پیش بینی‌های اداره کل هواشناسی مبنی بر اینکه امسال میزان بارندگی‌ها کمتر است، می‌دادیم. به طوری که پایشی شبانه‌روزی در سطح استان هم از صنایع بزرگ و سوخت مصرفی‌شان و هم خروجی دودکش‌هایشان انجام می‌شود. شهرک‌های صنعتی تهران که ممکن است واحدهای ریخته‌گری در آن‌ها فعال باشند نیز به صورت روزانه مورد پایش و کنترل قرار می‌گیرند.

او افزود: پدیده‌ی مهم دیگری که متاسفانه در حاشیه‌های جنوب غربی تهران با آن مواجه هستیم، پسماندسوزی است. از ابتدای آبان ماه تا الان حدود ۲۹۷ مورد پسماندسوزی از سوی همکاران ما شناسایی و اطفاء شده است. انتظارمان این است که دستگاه‌های متولی که تک تک آن‌ها در قانون مدیریت پسماند مشخص شده‌اند، در این خصوص به صورت جدی‌تر به این مساله ورود پیدا کنند و پایش‌ها را تشدید کنند از جمله شهرداری‌ها و بخشداری ها، در حوزه‌های استحفاظی خودشان، نظارت کامل را در جلوگیری از تخلیه پسماند و پسماندسوزی داشته باشند. معادن شن و ماسه نیز که به عنوان یکی از کانون‌های موثر در انتشار آلودگی هوا هستند، به صورت روزانه مورد پایش قرار می‌گیرند.

عبادتی با بیان اینکه در سطح استان تهران، صنایع بزرگ و صنایع کوچک از سوی سازمان حفاظت محیط زیست، به ترتیب به صورت روزانه و هفتگی مورد بررسی و پایش قرار می‌گیرند، گفت: در سطح استان صنایع بزرگ نیز روزانه مورد گشت و پایش قرار می‌گیرند و سایر صنایع در مقیاس‌های کوچک‌تر هم در طول هفته در بازدیدهای سرزده عملکردشان مورد بررسی قرار می‌گیرد.

او افزود: در رابطه با سایر دستگاه‌ها هم به هرحال ما موضوعات را به تناسب در کارگروه کاهش آلودگی هوای استان که با حضور خود آقای استاندار هم تشکیل می‌شود، مطرح کرده‌ایم که بررسی عملکرد دستگاه‌ها هم به صورت کمی و دقیق مورد بررسی قرار بگیرد و مواردی که قابل حل است از طریق کارگروه پیگیری شود.  مکاتبات مواردی نیز که نیاز به پیگیری در سطح ملی دارد، انجام شده و در دست پیگیری است.

دیدگاه تان را بنویسید