جی پلاس/ به مناسبت سالروز رحلت؛
میر سید علی آیت؛ عالمی که با تبحر بالا، مستبدان را سر جای خود می نشاند
میر سید علی آیت نجف آبادی از علمای برجسته حوزه علمیه اصفهان در حدود سال ۱۲۴۷شمسی در نجف آباد اصفهان به دنیا آمد. وی نزد آیات سید ابوالحسن جلوه، سید محمد فشارکی و ... شاگردی کرد. او به هنگام تجاوز بیگانگان به کشور، با روس ها مبارزه کرد.
به گزارش خبرنگار جی پلاس، در راستای شناساندن بزرگان اندیشه دینی در این صفحه بر آنیم که این شخصیت های ارجمند جهان اسلام و تشیع را به مخاطبان معرفی کنیم و مطالب منتشرشده قطره ای است از دریای زندگی این بزرگواران که به قدر وسعمان است. باشد که مفید فایده افتد. این قسمت به زندگی میر سید علی آیت نجف آبادی اختصاص دارد.
عالم مجاهد آیت الله میر سید علی آیت نجف آبادی از جمله بزرگ ترین و مشهورترین عالمان و اساتید حوزه علمیه استان اصفهان در زمان رضاخان بود.
ایشان همچنین از جمله افرادی بود که در مقابل سیاست چشم های خود را نمی بست، بلکه با حاکمان مستبد مبارزه می کرد و به امر به معروف و نهی از منکر در این زمینه اهمیت بسیار بالایی می داد.
زندگینامه میر سید علی آیت نجف آبادی
میر سید علی آیت در تاریخ 1287 هجری قمری (حدودا سال 1247 هجری شمسی) در شهرستان نجف آباد اصفهان در خانواده ای مذهبی چشم به جهان گشود.
ایشان تا قبل از 20 سالگی وارد مباحث حوزوی نشده بود، پس از 20 سالگی در اثر اتفاقاتی که در زندگی وی افتاد، وی به تحصیل در زمینه مذهب و دین اسلام علاقمند شد و بدین جهت مقدمات ورود وی به حوزه علمیه اصفهان فراهم شد.
از جمله اساتیدی که میر سید علی آیت در حوزه علمیه اصفهان در جوار آنان مشغول به تحصیل شده بود عبارتند از:
سید محمد فشارکی
سید مهدی نحوی
سید ابوالحسن جلوه
پس از تحصیل در حوزه علمیه اصفهان، میر سید علی آیت تصمیم گرفت که به نجف اشرف عزیمت کند و تحصیلات خود را در آن جا به پایان برساند.
از جمله اساتید وی در نجف اشرف نیز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
میرزا محمد تقی شیرازی
آخوند ملا محمد کاظم خراسانی
سید اسماعیل صدر
حاج آقا رضا همدانی
سید محمد کاظم یزدی
ایشان با اینکه در دوران جوانی به سمت تحصیل در علوم اسلامی روی آورده بودند، اما در مدت زمان اندکی توانستند به درجات بالایی از علم برسند، پیشرفت در اصول و فقه اسلامی، فلسفه و عرفان و اخلاق و… از جمله علومی است که وی را به درجه تبحری و استادی در این زمینه ها رسانده بود.
پس از تحصیل در نجف اشرف، به شهر اصفهان بازگشت و در آن جا شروع به ایجاد حلقه های تدریس کرد.
آیت الله میر سید علی آیت نجف آبادی در تاریخ 30 بهمن ماه سال 1321 هجری شمسی (برابر با تاریخ 13 صفر سال 1362 قمری) در اصفهان دار فانی را وداع گفت.
پیکر ایشان در تخت فولاد به خاک سپرده شد.
فعالیت های سیاسی میر سید علی آیت
در آن زمانی که کشور ایران توسط اشغالگران بیگانه مورد حمله و اشغال قرار گرفته بود، آیت الله میر سید علی آیت با روس ها مبارزه کرد، که نتیجه این مبارزه و مجاهدت اشغال منزل او توسط اشغالگران، غارت مزدوران و ماموران و شاگردانش و نیز زندانی شدن خودش در کنسولگری شوروی در شهر اصفهان بود.
همچنین در آن زمان به دلیل اشغال بودن کشور، وضعیت اقتصادی ایران در وضعیت نابسامانی بود و مردم از قحطی رنج می بردند، اما با این حال میر سید علی آیت، با کمک میر سید حسن چارسوقی اعلامیه ای تدارک دیدند و از مردم شهر خواستند آن را در سطح شهر پراکنده کنند.
طی این اعلامیه از مردم شهر درخواست تشکیل انجمن های خیریه برای بینوایان، بی سرپرستان، بیکاران و گرسنگان داشتند که در نهایت برای آن برنامه ریزی موثری شد.
امروزه اغلب انجمن های خیریه استان اصفهان باقی مانده از این ابتکار میر سید علی آیت است.
تدریس میر سید علی آیت
میر سید علی آیت نه تنها به فعالیت های سیاسی مشغول بود، اما در کنار آن تشکیل حلقه های تدریس خود را فراموش نکرده بود.
و در این حلقه ها توانست شاگردان مهم و تلاشگری را پرورش دهد. از جمله آنان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ابوالقاسم رفیعی مهرآبادی
حیدرعلی صلواتی
سید علی علامه فانی
سید روح الله خاتمی
شیخ احمد فیاض
سید مرتضی پسندیده
یکی از مهارت های مهم وی این بود که می توانست مسائل فقهی و اصول اسلامی را به خوبی و با دقت تجزیه و تحلیل کند و در کلام و بیان مقاصد خود نیز تبحر داشت، به همین دلیل می توانست به راحتی در مقابل مستبدان قرار بگیرد.
دیدگاه تان را بنویسید