افزایش قیمت هر قطعه جوجه یکروزه به بیش از ۱۱ هزار تومان/ سودهای نجومی در جیب متخلفان/ دستگاه‌های نظارتی مماشات می‌کنند

جی پلاس؛ مهر نوشت: یک استاد دانشگاه با بیان اینکه دلیل افزایش قیمت جوجه یک روزه گوشتی به ١١ هزار تومان کمبود تولید است، گفت: تا تابستان سال آینده در این حوزه مشکل داریم.

حسن مهربانی یگانه در واکنش به افزایش قیمت جوجه یک روزه گوشتی به حدود ١١ هزار تومان گفت: با توجه به کاهش تولید جوجه یک روزه این مسأله قابل پیش بینی بود.

وی با اشاره به اینکه در سال ١۴٠٠ حدود ٢٠٠ میلیون قطعه جوجه یک روزه کمبود داریم، ادامه داد: جوجه‌ریزی در واحدهای مرغ مادر طی سال ۹۹ کاهش بسیار زیادی داشته و بویژه در ماه‌های مهر و آبان ۱۳۹۹ میزان جوجه‌ریزی در واحدهای مرغ مادر کاهش چشمگیری داشته است.

مهربانی یگانه مجموع جوجه‌ریزی واحدهای مرغ مادر را در سال گذشته ۹ میلیون و ۶۱۸ هزار قطعه عنوان کرد و افزود: در ١٠ سال گذشته، این کمترین میزان جوجه‌ریزی سالیانه بوده که در واحدهای مرغ مادر اتفاق افتاده است.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه قبلاً پیش بینی شده بود که تا شهریور ماه با کمبود تولید مواجه باشیم، گفت: ارزیابی وضعیت تولید نشان می‌دهد که ما تا تابستان ١۴٠١ در زمینه تولید جوجه یک روزه و به تبع آن تولید مرغ مشکل خواهیم داشت.

چرا قیمت جوجه یک روزه نجومی شد؟

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه دولت تلاش می‌کند با واردات مرغ و تخم مرغ نطفه دار این کمبود را جبران کند، افزود: واردات مرغ و تخم مرغ نطفه دار حتی اگر ما ارز لازم برای این کار را داشته باشیم هم راحت نیست چرا که دنیا برای نیاز ما مرغ و تخم مرغ تولید نمی‌کند، تولید در کشورها برنامه‌ریزی شده است.

مهربانی یگانه افزود: در دنیا سالانه حدود ۱۵ میلیون تن مرغ صادر می‌شود که عمده آن نیز به کشورهای عربی است که این صنعت را ندارند، بنابراین کشورهای دیگر مرغ و تخم مرغ چندانی ندارند که بخواهند به ما بدهند و شرایط کرونا نیز این مساله را تشدید کرده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه قیمت جوجه یک روزه گوشتی سال گذشته همین زمان ٨٠٠ تومان بود، گفت: سال گذشته به دلیل شیوع کرونا، تولید با چالش جدی مواجه شد و واحدهای مرغ مادر گله‌های خود را حذف کردند و بعد از آن نیز جوجه ریزی صورت نگرفت.

مهربانی یگانه با بیان اینکه در شش ماهه ابتدایی سال قبل واحدهای مرغ مادر و تولیدکنندگان جوجه زیان سنگینی کردند، افزود: آن زمان کسی به تولیدکنندگان نگفت که شما در حال زیان هستید و ما این مسأله را جبران خواهیم کرد.

وی با اشاره به اینکه راهکار کوتاه مدتی برای حل این چالش وجود ندارد، حمایت دولت از تولیدکنندگان، عدم دخالت در قیمت گذاری و تنظیم بازار و لغو ممنوعیت صادرات و حذف ارز ۴٢٠٠ تومانی را از جمله راهکارهای بلند مدت برای ساماندهی شرایط بازار عنوان کرد.

مهربانی یگانه همچنین درباره اینکه گفته می‌شود عرضه جوجه یک روزه در سامانه بازارگاه می‌تواند مشکل بازار را حل کند، تصریح کرد: عرضه جوجه در بازارگاه شرایط را بدتر می‌کند چرا که جوجه موجودی زنده است و ذرت و سویا نیست که بتوان آن را از این طریق توزیع کرد ضمن اینکه در حوزه ذرت و سویا نیز شاهد بودیم که سامانه بازارگاه توفیق چندانی نداشت.

 

سودهای نجومی در جیب متخلفان/ دستگاه‌های نظارتی مماشات می‌کنند

مشاور عالی هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغ گوشتی کشور از افزایش قیمت هر قطعه جوجه یکروزه به بیش از ۱۱ هزار تومان خبر داد و گفت: به نظر می‌رسد با مماشات دستگاه‌های نظارتی متخلفان بازار جوجه یکروزه در حال بردن سودهای نجومی هستند.

محمدعلی کمالی سروستانی در گفت‌وگو با ایلنا با بیان اینکه بازار جوجه یکروزه بسیار آشفته است، اظهار کرد: آخرین رصد ما از بازار این نهاده مهم تولید مرغ نشان می‌دهد که قیمت هر قطعه جوجه یکروزه در برخی استان‌ها از مرز ۱۱ هزار تومان گذشته است. 

وی یادآور شد: گذشتن قیمت هر قطعه جوجه یکروزه از مرز ۱۱ هزار تومان در حالی بوده که قیمت مصوب آن ۴ هزار و ۲۰۰ تومان است.

کمالی سروستانی با تاکید بر اینکه آشفتگی بازار نتیجه ضعف نظارت است، گفت: به نظر می‌رسد دستگاه‌های نظارتی با متخلفان بازار جوجه یکروز مماشات می‌کنند و این مماشات سودهای نجومی برای متخلفان به همراه دارد. 

به گفته وی؛ سیاست و عمل دستگاه‌های نظارتی در برابر مرغداران فشار حداکثری است، اما در قبال متخلفان بازار جوجه یکروزه که عده‌ای اندک هستند، رها کردن آن‌ها و سپردن بازار به دستشان است. 

کمالی سروستانی این رفتار دستگاه‌های نظارتی را یک بام و دو هوا توصیف کرد.  

وی میزان تولید سالانه جوجه یکروزه در کشور را یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون قطعه عنوان کرد و افزود: با یک حساب سرانگشتی می‌توان دریافت که تخلف در قیمت این نهاده تولید مرغ  چه سودهای کلانی را نسیب متخلفان می‌کند. 

کمالی سروستانی تصریح کرد: اختلاف قیمت مصوب ۴۲۰۰ تومان تا ۱۱ هزار تومان برای هر قطعه رقم قابل توجهی است که اکنون از جیب تولیدکننده مرغ و مصرف کننده نسیب معدود افراد می‌رود. 

وی در پاسخ به این پرسش که قرار بر واردات تخم مرغ نطفه دار برای متعادل شدن بازار جوجه یکروزه بود، اظهار کرد: در ۳ ماه گذشته که این تصمیم گرفته شد تا امروز حدود ۱۳ میلیون تخم مرغ نطفه دار وارد شده است که رقم قابل توجه و‌تاثیرگذاری بر بازار نیست. 

کمالی سروستانی کندی واردات تخم مرغ نطفه دار را نیز از موضوعاتی دانست که باید علل واقعی آن مورد بررسی قرار گیرد.  

وی قیمت تمام شده حال حاضر هر کیلوگرم مرغ زنده با جوجه یکروزه ۱۱ هزار تومانی را بیش از ۲۲هزار تومان اعلام کرد. 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.