امام خمینی به برخی از پرسش ها درباره تعزیه و شبیه خوانی پاسخ داده اند.
به گزارش خبرنگار جی پلاس، همزمان با فرا رسیدن محرم الحرام و آغاز برپایی عزاداری های سالار شهیدان، حسین بن علی علیهما السلام، مناسب دیدیم بخشی از استفتائات امام خمینی (س) درباره اقامه عزای آن حضرت و نیز تعزیه و شبیه خوانی را در چند بخش برای مخاطبان منتشر کنیم.
[سؤال 12581] 7289
بسمه تعالی 29 / 7 / 1358
پیشگاه معظم رهبر عالی قدر انقلاب اسلامی ایران و قائد عظیم الشأن حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، ارواحنا فداه، با کسب اجازه و عرض ارادت قلبی، با ادب معروض می دارد:
عزاداری حضرت خامس آل عبا ارواحنا له الفداء، به طرز شبیه سازی که در قدیم متداول بوده و طریقه اش این است که مرد لباس زن نمی پوشد، ولی پالتوی سیاه یا پیراهن عربی پوشیده و از پارچه ای سیاه تا روی دماغ را پوشیده و اطفال هم پیراهن عربی سیاه پوشیده و چارقد عربی سبز می اندازند. و غنا خواندن و ساز و دهل هم نیست، مگر طبلی که جهت اعلان به مستمعین عزاداری، می زنند. و زن و مرد نیز علی حده در جای جداگانه می نشینند. مستدعی است: پاسخ عرض حال را با فتوای مبارک و خط و مهر شریف، اظهار بفرمایید که مزید احسان و تشکر است. در پایان، از پیشگاه حضرت ولی عصر (عج) امید است که سایه شریف از سر تمام ملت ایران کم و کوتاه نگردد. ان شاء الله
بسمه تعالی، شبیه خوانی، اگر مشتمل بر محرمات شرعیه نباشد و موجب وهن مذهب نشود مانع ندارد، ولی بهتر است به جای آن روضه بخوانند.
[سؤال 12582] 7290
بسمه تعالی 28 / 7 / 1358
ریاست محترم دفتر امام خمینی، پس از عرض سلام، تقاضامندم به سؤال زیر پاسخ بفرمایید:
مدت چند سال در محل ما تعزیه بر پا می داشتند. به این ترتیب که صحنۀ کربلا را با لباس تقریباً همان زمان، به نمایش می گذاشتند. یکی در نقش شمر و مثلاً یکی در نقش امام، با توجه به این که من نذر کرده ام تعزیه بخوانم، آیا این اشکال دارد یا خیر؟
بسمه تعالی، شبیه خوانی اگر مشتمل بر محرمات شرعیه نباشد و موجب وهن مذهب نشود مانع ندارد، ولی بهتر است به جای آن روضه بخوانند.
[سؤال 12583] 7291
بسمه تعالی 3 محرم الحرام 1400 ق
حضور محترم حضرت مستطاب حجت الاسلام و المسلمین و سید العلماء و المجتهدین، حاج آقا روح الله الموسوی الخمینی، مدّ ظله العالی، محترماً؛ مصدع اوقات آن زعیم عالی قدر می گردد:
در زمان های گذشته در دهات مرسوم و متداول بود در این ایام محرم به عناوین مختلفه اقامه عزاداری و سوگواری نموده و می نمایند و حتی تعزیه خوانی بر پا نموده، به طور زبان حال یک مجلس به عنوان مثال، شرح حال حضرت عباس و امام حسین و گفت وگوهای ما بین آن ها آنچه را طبق اخبار واقع شده مورد نمایش قرار می دهند. آیا صحیح است و از نظر مقدس آن رهبر عالی قدر تجویز می شود یا خیر؟
بسمه تعالی، تعزیه خوانی، اگر مشتمل بر محرمات شرعیه و موجب اهانت به مقدسات و شعائر مذهبی نباشد مانعی ندارد، ولی بهتر است مجالس عزا بر پا نموده و روضه خوانی نمایند.
استفتائات امام خمینی؛ ج ۱۰، ص ۶۴۹-۶۵۰