امام خمینی به برخی از پرسش ها درباره تعزیه و شبیه خوانی پاسخ داده اند.
به گزارش خبرنگار جی پلاس، همزمان با فرا رسیدن محرم الحرام و آغاز برپایی عزاداری های سالار شهیدان، حسین بن علی علیهما السلام، مناسب دیدیم بخشی از استفتائات امام خمینی (س) درباره اقامه عزای آن حضرت و نیز تعزیه و شبیه خوانی را در چند بخش برای مخاطبان منتشر کنیم.
[سؤال 12570] 7278
بسمه تعالی
دفتر حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دام ظله العالی
در قریه سید برخوار، عزاداری اهل بیت علیهم السلام را به صورت شبیه به توسط مردها اجرا می نمایند. طبل، سنج و دهل به صورت عزا و جنگ می زنند. گاهی اشعار مخالفی با مدارک اصیل تشیع دیده می شود. آیا با تصحیح اشعار آن توسط روحانی مسلّط و آگاه به تاریخ اهل بیت و منظم بودن برگزار کنندگان آن ـ اعم از خدام و تعزیه خوان ـ و پایبند بودن آن ها به احکام اسلام، این نحو عزاداری جایز است یا نه؟
بسمه تعالی، تعزیه و شبیه خوانی اگر مشتمل بر حرام نباشد و موجب وهن مذهب نشود، اشکال ندارد، ولی بهتر است به جای آن، مجالس روضه خوانی بر پا کنند.
[سؤال 12571] 7279
بسمه تعالی 1 / 5 / 1361
مسئول دفتر امام در قم دامت برکاته، پس از عرض سلام و درخواست سلامتی وجود مقدس امام امت از درگاه باری تعالی، مستحضر می دارد:
چون سال ها است که مراسم تعزیه خوانی (شبیه خوانی) در ماه محرم به وسیله عده ای بی سواد و مادی پرست با پوشیدن لباس زنانه و شبیه شدن به امام حسین علیه السلام و زینب کبرا علیهاالسلام با اجتماع زن و مرد تعزیه برپا می دارند. مستدعی است این انجمن را از برپاداشتن این نوع عزاداری از اشتباه درآورید و آیا چنین نوع عزاداری جایز است؟ دستور فرمایید. ومن الله التوفیق، والسلام
بسمه تعالی، شبیه خوانی اگر مشتمل بر حرام نباشد و موجب وهن مذهب نشود مانع ندارد، ولی بهتر است به جای آن مجالس روضه خوانی برپا کنند.
[سؤال 12572] 7280
بسمه تعالی
در عزاداری حضرت ابا عبدالله الحسین ـ ارواحنا فداه ـ در شهر ما شوشتر از زمان قدیم الی زماننا هذا همیشه رسم بوده که همه ساله روز عاشورا عموم مردم عزادار با دسته های سینه زن و زنجیرزن و ازدحام عجیبی، به امامزاده عبدالله که در جنوب شهر واقع است رفته و در آن جا به عزاداری مشغول شده و شبیه درآورده اند و صدای گریه و ضجه و ناله ها به فلک سرکشیده است. اکنون همان افراد که مزاحم سینه زنان می شوند، باز مزاحم عزاداران و شبیه درآورندگان می شوند، آیا این افراد حق مزاحمت و جلوگیری ایشان را دارند یا ندارند؟
بسمه تعالی، شبیه خوانی اگر مشتمل بر محرمات شرعیه نباشد و موجب وهن مذهب نشود مانع ندارد، اگرچه بهتر است به جای آن روضه بخوانند.
استفتائات امام خمینی؛ ج ۱۰، ص ۶۴۲-۶۴۳