امام خمینی به برخی از پرسش ها درباره تعزیه و شبیه خوانی پاسخ داده اند.
به گزارش خبرنگار جی پلاس، همزمان با فرا رسیدن محرم الحرام و آغاز برپایی عزاداری های سالار شهیدان، حسین بن علی علیهما السلام، مناسب دیدیم بخشی از استفتائات امام خمینی (س) درباره اقامه عزای آن حضرت و نیز تعزیه و شبیه خوانی را در چند بخش برای مخاطبان منتشر کنیم.
[سؤال 12568] 7276
بسمه تعالی
لطفا وظیفۀ ما را راجع به شبیه خوانی و روضه خوانی و عزاداری بیان فرمایید.
بسمه تعالی، شبیه خوانی اگر مشتمل بر محرّمات و موجب وهن مذهب نباشد مانع ندارد، اگر چه روضه خوانی بهتر است و عزاداری برای سید مظلومان از افضل قربات است.
[سؤال 12569] 7277
بسمه تعالی
حضور محترم آیت الله خمینی، رهبر کبیر انقلاب اسلامی، پس از تقدیم عرض سلام، از درگاه خدای باری تعالی سلامتی کامل آن وجود شریف را خواستارم و امید است که با رهبری های خردمندانه آن پدر بزرگوار، پرچم اسلام در سراسر کشورهای دنیا برافراشته و مستضعفین بر مستکبرین پیروز گردند.
باری پدر بزرگوار، یک آبادی حدوداً 6 هزار نفر جمعیت دارد که از زمان های بسیار قدیم علاقه خاصی به شبیه خوانی داشته و دارند. از زمانی که انقلاب به پیروزی رسیده عده ای گفته اند که شبیه خوانی حرام است و حتی شبیه خوان ها را کافر محسوب کرده اند، لذا به مرور زمان، اتحاد مردم از میان رفته و مردم نسبت به عزاداری و گردهمایی بی علاقه شده اند. با توجه به فرمایشات سال 1360 که عزاداری باید هرچه بهتر و به سنّت قدیم برگزار شود، خواهشمند است نسبت به چند سؤال زیر ما را راهنمایی فرمایید.
1. شبیه خوانی از نظر شعائر اسلامی:
الف ـ حرام است؟؛ ب ـ مکروه است؟؛ ج ـ اشکال ندارد؟
بسمه تعالی، شبیه خوانی اگر مشتمل بر حرام نباشد و موجب وهن مذهب نشود اشکال ندارد ولی بهتر است به جای آن، مجالس روضه خوانی برپا کنند.
2. برای شهید گریه کردن با توجه به این که برای بازمانده عقده نشود:
الف ـ حرام است و اجر شهید از بین می رود؟؛ ب ـ مکروه است؟؛ ج ـ اشکال ندارد؟
بسمه تعالی، اشکال ندارد.
3. محل ادارات دولتی که در رژیم قبل بابت طلب سازمان های وابسته مصادره شده، با توجه به غصبی بودن مکان نماز، وظیفه ما با توجه به بخش نامه برادر شهید رجایی که اول وقت، نماز برگزار شود چیست؟ «وقت نماز 30 دقیقه در بخش نامه، یاد شده و نمی توان به مسجد محل برویم».
بسمه تعالی، تا غصب بودن مکان محرز نباشد تصرفات و نماز اشکال ندارد.
4. انجام کاری برای اسلام در صورتی که پدر و مادر جلوگیری کنند، بدون اجازۀ آن ها مجاز است یا خیر؟ «البته پدر و مادر نه این که با اسلام و انقلاب بد باشند، بلکه به خاطر این که یکی از فرزندان در جبهه است، می گویند او بیاید و بعد، شما برو».
بسمه تعالی، در غیر واجبات باید از کاری که موجب اذیت والدین می شود خودداری نمایند.
استفتائات امام خمینی (س)؛ ج ۱۰، ص ۶۴۰-۶۴۱