عملیات کربلای هشت با رمز مقدس یا صاحب الزمان عج در هجدهم فروردین سال ۶۶ در منطقه بصره آغاز شد.
به گزارش خبرنگار جی پلاس، هجدهم فروردین سال ۶۶ بود که عملیات کربلای ۸ با رمز مقدس «یاصاحب الزمان(عج)» در منطقه بصره و با هدف پاسخ به حملات رژیم عراق در حمله به تأسیسات و منابع اقتصادی کشور و برهم زدن امنیت خلیج فارس و نیز تحکیم مواضع به دست آمده در عملیات کربلای ۵ به وسیله سپاه پاسداران آغاز شد.
رزمندگان اسلام با عبور از موانع ایذایی مختلف از جمله میدان های مین، سیم های خاردار و با استفاده از اصل غافلگیری و تاکتیک های رزمی، خطوط دفاعی دشمن را درهم کوبیدند و گردان های 1، 3، 4 از تیپ 417 و تیپ های 106، 416 و 65 نیروی مخصوص و نیز تیپ های 29 و 117 از لشکر 5 عراق را مورد هجوم قرار دادند و این یگان ها را به میزان 40 تا 80 درصد منهدم کردند.
همچنین ده ها تانک و نفربر دشمن به آتش کشیده شد و چندین تانک نیز به غنیمت رزمندگان اسلام درآمد. در این تهاجم، مواضع مستحکم عراق به عمق دو کیلومتر سقوط کرد و بیش از 2600 تن از نیروهای دشمن کشته یا زخمی و تعدادی اسیر شدند.
دشمن در صبح عملیات با حمله هوایی، اقدام به مقابله کرد که با آتش پرحجم توپخانه ضدهوایی ایران، یک فروند از هواپیماهای عراقی هدف قرار گرفت و سقوط کرد. با اجرای آتش پرحجم روی نفرات پیاده و ادوات زرهی عراق، رزمندگان اسلام به تثبیت و تحکیم موقعیت خود پرداختند.
ارتش بعثی صبح روز سهشنبه با به کارگیری تانک های متعدد، اقدام به پاتک کرد. رزمندگان که در پشت مواضع خود به انتظار پاتک از سوی آنان بودند، با مشاهده تانک ها به مقابله با دشمن پرداختند و با به آتش کشیدن تعداد 50 دستگاه تانک و نفربر شکست دیگری بر دشمن تحمیل کردند. دشمن با تحمل تلفات و خسارات سنگین به عقب رانده شد.
نیروی هوایی ایران در تکمیل این سرکوب، در صبح عملیات، هشت بار مواضع عراق را بمباران کرد.
رژیم بعث عراق پس از عملیات کربلای 5 خود را در فشار سختی دید و به ناچار واحدهایی از سپاه یکم، دوم، چهارم و پنجم خود را در منطقه کانال پرورش ماهی و کانال زوجی مستقر کرد که حمله رزمندگان باعث انهدام بسیاری از آنها شد.
دشمن پس از شکست مقدماتی، شب چهارشنبه اقدام به حمله کرد که با هوشیاری رزمندگان اسلام، این تهاجم با وارد آوردن خساراتی دیگر و گرفتن 25 اسیر عقیم ماند.
صبح چهارشنبه، واحدهایی از لشکر 11، نیروی مخصوص، یگان های زرهی و مکانیزه در دو نوبت اقدام به پاتک کردند که با عکسالعمل کمنظیر رزمندگان و حمایت آتشباری گسترده، که فرماندهی یک گردان از تیپ 29 را به عهده داشت، به اسارت در آمدند.
ارتش بعث عراق در اطلاعیه شماره 932 خود اعلام کرد که قوای ایران در ساعت 3 بامداد سهشنبه، در منطقه عملیاتی شرق بصره از جناح های مختلف به سه لشکر عراق هجوم جدیدی را انجام داده اند. رژیم بعث در این اطلاعیه اعتراف کرد که در یکی از این سه جناح، قوای ایرانی توانسته اند مواضعی را به دست آورند. سپس مدعی شد که قوای عراقی در تعقیب دشمن و بازپسگیری منطقه را از کف داده است.
رزمندگان اسلام پس از عقیم ماندن حرکت عراق، بلافاصله اقدام به حمله کرده و تعداد دیگری از افراد عراق را کشته، زخمی یا اسیر کردند و تعداد قابل توجهی تانک و نفربر آنها نیز منهدم شدند یا به غنیمت رزمندگان اسلام درآمدند. در این حمله به 8 تیپ عراق آسیب جدی وارد شد.
با روشن شدن هوا، هواپیماهای عراق به منظور حمله، در آسمان منطقه ظاهر شدند که دو فروند از آنها هدف واقع شده و سقوط کردند و بقیه از مهلکه گریختند. به دنبال فرار هواپیماهای دشمن از منطقه، هواپیماهای ایران در آسمان منطقه ظاهر شدند و مواضع دشمن را بمباران کردند.
رژیم بعث با پخش اخبار کذب مدعی شد که دو فروند از جنگندههای F.5 ایران را سرنگون و حمله نیروی دریایی ایران به اسکله الامیه را دفع کرده است.
در حالی که نبرد با برتری رزمندگان اسلام ادامه داشت، در عصر روز بیستم فروردین ماه، یگان هایی از سپاه سوم، چهارم، ششم و هفتم عراق با پشتیبانی شدید هوایی و آتش توپخانه، تحت رهبری سپهبد عدنان خیرالله (وزیر دفاع اسبق)، (سپهبد ثابت سلطان)، (رئیس سابق ستاد ارتش)، (سپهبد اسماعیل تابه النقیمی)، (جانشین سابق ستاد ـ و فرمانده سپاه یکم ارتش عراق)، اقدام به سنگین ترین پاتک کردند که بلافاصله با عکسالعمل رزمندگان اسلام مواجه شدند.
قوای عراق در این پاتک در یک زاویه 60 درجه به محاصره در آمدند و پس از نبردی سنگین و در میان بهت و ناباوری فرماندهان ارتش عراق در باتلاق منطقه عملیاتی کربلای 8 دفن شدند. رزمندگان اسلام پس از چهار ساعت نبرد بیامان، شکست سخت و تلخی را به فرماندهان عراق تحمیل کردند و پیروزمندانه به تحکیم مواضع پرداختند.
رزمندگان اسلام طی حمله دیگری دامنه عملیات را تا جاده مهم تعاون گسترش دادند و با انهدام دو گردان کماندویی از لشکر محمدالقاسم، این جاده مهم را ـ که شلمچه را به بصره و العماره را به بغداد متصل میکند ـ آزاد کردند و اختلالات وسیعی در ترابری سپاه سوم، چهارم و ششم عراق به وجود آوردند. در این عملیات تعداد زیادی تانک و نفربر منهدم شده و با ساقط شدن سه فروند دیگر از هواپیماهای عراق تعداد آنها از ابتدای عملیات به 7 فروند رسید.
نتایج درخشان کربلای 8 دستگاه تبلیغاتی عراق را به استیصال کشاند و رسانه های گروهی جهان مجبور شدند به تفسیر و پخش اخبار عملیات بپردازند.
در همین رابطه بخوانید:
هدف از عملیات بیت المقدس ۴ چه بود؟
حمید؛ هیچ کاره ای که همه کاره بود
ماجرای عکسی که شهید همت در عملیات والفجر ۳ انداخت چه بود؟+عکس
عملیات اچ ۳؛ حمله ای که در سکوت، ارتشهای جهان را انگشت به دهان کرد
در این میان روزنامه تایمز مالی نوشت: «کربلای 8، ارزیابی توان دفاعی عراق در شرق بصره است.»
به دنبال آن اکثر روزنامه های غربی به گوشه هایی از پیروزی های عملیات اشاره کردند.
زمانی که رژیم عراق تلاش می کرد از گرداب کربلای 8 رهایی پیدا کند، رزمندگان با به هلاکت رساندن 13 نفر از فرماندهان عراق (تا صبح جمعه 21 فروردین ماه) تلفات نیروهای عراقی را به 4000 تن رساندند.
عدنان خیرالله روز 22 فروردین ماه 66 برای بازپسگیری مناطق از کف داده، پاتک سنگینی را طرحریزی کرد. عدنان این بار به خاطر تمرد سربازان وحشت زده عراق، واحدهایی از گارد ریاست جمهوری را در این پاتک به معرکه آورد و با پشتیبانی وسیع هوایی، پاتک خود را آغاز کرد که رزمندگان اسلام، بویژه شکارچیان تانک، به مقابله جانانه برخاستند و در ابتدای درگیری تعداد زیادی از ادوات زرهی عراق را به آتش کشیدند. نبرد اوج گرفت و تا مرحله جنگ تن به تن پیش رفت.
در جنگ تن به تن، 6 تیپ عراق صدمه جدی دیدند و دشمن بعثی با به جا گذاشتن هزار کشته و زخمی و انهدام 40 دستگاه تانک و نفربر و ده ها دستگاه خودرو، از مهلکه گریختند.
نیروی هوایی ایران در این نبرد، قوای دشمن را با بمباران های پیاپی، مستأصل و زمینگیر کرد. در این درگیری یک فروند هواپیمای سوخوی 22 عراق نیز هدف قرار گرفت و سرنگون شد. تا روز هشتم نبرد در مجموعه 23 تیپ پیاده، زرهی و مکانیزه در شرق بصره متلاشی و باقیمانده افراد شکست خورده عراق بشدت توسط نیروی هوایی ایران بمباران شدند. تا این روز تعداد 106 فرمانده تیپ، گردان و گروهان ارتش عراق به دست قوای اسلام به هلاکت رسیدند.
ستاد تبلیغات جنگ از کلیه خبرنگاران جهان دعوت کرد تا از پیروزی های رزمندگان اسلام بازدید کنند و از نزدیک شاهد پیروزی ارتش اسلام باشند.
نتایج عملیات کربلای هشت
تجهیزات منهدم شده دشمن: 60 دستگاه تانک و نفربر و ده ها دستگاه خودرو.
یگانهای منهدم شده دشمن: تیپهای 68 و 65 نیروهای مخصوص، تیپ های 106، 416، 29، 117 و 73 از لشکر 5 مکانیزه، تیپ 27 مکانیزه، تیپ های 104، 45، 421 و 2 کماندویی ستاد کل، تیپ های 2 و 5 از گارد ریاست جمهوری، تیپ 6 زرهی، گردان های 1 و 3 و 4 از تیپ 417، تیپ 42 پیاده، 2 گردان کماندویی از لشکر محمد القاس، یک گردان تانک، تیپ 26 زرهی
غنایم: ده ها دستگاه تانک و نفربر، تعداد زیادی انواع خودرو
تعداد کشته و زخمی دشمن: 5000 نفر
تعداد اسرا: 200 نفر