عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش مهمی در پیشگیری و مقابله با انواع بیماری ها به ویژه تهاجم ویروس کرونا دارد و بدیهی است با پیروی از رژیم غذایی سالم یا به عبارت دیگر، "سالم خوری" می توان سیستم ایمنی بدن را تقویت کرد.
جی پلاس، دکتر مریم دلشادطهرانی که بر روی نقش سیستم ایمنی بدن و تغذیه سالم برای در امان ماندن از کرونا تحقیق کرده، در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: با شیوع کروناویروس یکی از مهمترین تاکیدات پزشکان و متخصصان تقویت سیستم ایمنی بدن بود تا در صورت ابتلا به بیماری، بدن توانایی کافی برای مقابله و مبارزه با این مهمان ناخوانده را داشته باشد.
ایسنا نوشت؛ وی به تعریف سبک زندگی سالم پرداخت و گفت: سبک زندگی سالم بدین معناست که فرد، حال جسمی و روحی مناسب و سیستم ایمنی خوبی داشته باشد. بسیاری از افراد به دلیل عدم تغذیه سالم از سیستم ایمنی مناسبی برخوردار نبوده و با بیماریهای گوناگونی مواجه میشوند و طبیعتا حال جسمی و روحی خوبی هم ندارند.
وی تصریح کرد: سیستم ایمنی بدن انسان با خوردن یک قرص، ویتامین یا مکمل به تنهایی قوی نمیشود، بلکه باید مجموعهای از کارهای گوناگون را انجام دهیم که به قوی شدن سیستم ایمنی کمک کند.
آب را حذف نکنید، حتی در محل کار
دکتر دلشاد طهرانی در ادامه، رژیم غذایی، خواب کافی، سلامت روان، نوشیدن کافی مایعات و انجام حرکات ورزشی را از راهکارهای تقویت سیستم ایمنی و سبک زندگی سالم بیان کرد و افزود: متاسفانه برخی افراد در شرایط کرونایی به دلیل ترس از ابتلا به کرونا در صورت استفاده از سرویسهای عمومی محل کار یا شرکت خود، از خوردن آب و مایعات در طول روز خودداری می کنند که نخوردن آب و مایعات برخلاف سبک زندگی سالم بوده و برای بدن خطرناک است، چرا که کلیهها محلی برای تجزیه سموم بدن هستند و اگر این مواد سمی در مدت طولانی در کلیهها به دلیل نخوردن آب و مایعات بمانند، احتمال بروز اختلالات ادراری، ابتلا به سنگ کلیه و دیگر بیماریها وجود دارد. برای عملکرد نرمال کلیهها باید آب به میزان کافی نوشید و از نگهداشتن ادرار برای مدت طولانی نیز جلوگیری کرد.
وی در ادامه به برخی مشکلات ریزگردها و آلودگی هوا در ایران اشاره کرد و افزود: برای پیشگیری از تبعات آلودگی هوا و تقویت سیستم ایمنی بدن باید حتما تغذیه مناسب منطبق بر سبک زندگی سالم را در دستور کار قرار داد.
سیستم ایمنی ضعیف، شما را به کرونا تسلیم می کند
او به بالا بودن آمار مبتلایان و مرگ و میرهای کرونایی در ایران به نسبت جمعیت کشور اشاره کرد و دلیل آن را نبود سیستم ایمنی قوی در بین افراد جامعه دانست و تصریح کرد: تغذیه ناسالم، مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها و کورتنها و نیز کمبود ویتامین D در بین افراد ایرانی درصد ابتلا و مرگومیر را افزایش داد.
این پزشک محقق در حوزه بیماری کرونا، مصرف سیگار، قلیان، مواد مخدر و مشروب را از دیگر عوامل ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن دانست و افزود: افسردگی، ایجاد اضطراب و اختلال در سیستم ایمنی بدن از اثرات استفاده از دخانیات، مواد مخدر و مشروب است.
وی در ادامه در خصوص تغذیه سالم به عنوان راهکاری برای تقویت سیستم ایمنی بدن گفت: تغذیه سالم به تغذیهای گفته میشود که از تمام گروههای غذایی بطور متعادل در آن گنجانده شود و تا جایی که امکان دارد از غذاهایی که مواد افزودنی و نگهدارنده دارند یا غذاهای بیرونی، فست فودها و... پرهیز شود. غذاهای بیرون به دلیل نوع روغن و مواد نگهدارنده و فرآوری که که در پخت آنها استفاده میشود کالری نهفته دارند. این کالری خیلی بیشتر از آن چیزی است که ما فکر میکنیم و استفاده مدام از این نوع غذاها برای سلامتی مضر است و سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند. امروزه ثابت شده حتی مواد غذایی زغالی شده نیز میتواند سرطان زا باشد و بهتر است که مصرف نشوند.
اهمیت سالمخوری
وی با اشاره به مراجعه برخی افراد به پزشکان متخصص تغذیه برای دریافت منوی رژیم غذایی گفت: به همه افراد توصیه میشود که سالم خوری داشته باشند، از همه گروههای غذایی در منوی تغذیه خود استفاده کنند و حجم بیشتر غذاها سبزیجات، میوهجات، پروتئینها و لبنیات باشد تا سیستم بدنی تقویت شود. شاید برخی افراد دوست نداشته باشند گوشت بخورند که توصیه میشود پروتئینهای گیاهی جایگزین آن شوند.
چگونه کودکان را از کرونا فراری دهیم
دکتر دلشاد طهرانی در خصوص ذائقه کودکان نیز گفت: بسیاری از کودکان علاقه خاصی به خوردن فستفود یا برخی غذاهای ناسالم از بیرون دارند و این ذائقه کودکان برای والدین دردسرساز شده است. در این خصوص باید گفت این والدین هستند که سبک زندگی سالم و سالم خوری را به کودکان آموزش میدهند. وقتی پدر یا مادر مدام مصرف کننده چیپس، پفک، فست فود و غذاهای ناسالم هستند از کودکان نمیتوان انتظار داشت که سالم خوری کنند. ذائقه از کودکی شکل میگیرد و انتخاب نوع غذا از سوی کودک بستگی به رفتار والدین در نوع تغذیه دارد. اگر غذای سفره سالم باشد کودکان از سنین کودکی به سمت سالم خوری و غذای سالم سفره خواهند رفت.
وی افزود: تنوع در غذای سالم با تزئین انواع سبزیجات میتواند عاملی برای سالم خوری در بین کودکان باشد و مشکلاتی نظیر بیماریهای گوارشی و یبوست را در سنین کودکی که ناشی از تغذیه ناسالم است از بین ببرد. خوردن سبزیجات و میوهجات و نوشیدن مایعات در سنین کودکی یبوست را از بین خواهد برد.
وی همچنین عدم تحرک کافی کودکان در شرایط کرونایی و دوری از فضای مدرسه و تمرینات ورزشی را عاملی برای ابتلا به یبوست دانست و افزود: باید حرکات ورزشی حتی در منزل به عنوان یک اصل در دستور کار برنامه روزانه کودکان و دانش آموزان قرار بگیرد تا از یبوست و سایر تبعات ناشی از کم تحرکی نظیر چاقی و ... در امان باشند.
او به گرایش کودکان برخی کشورها به خوردن فستفود و نوشابه، غذای چرب و ناسالم اشاره کرد و گفت: براساس تحقیقاتی که بعمل آمده است کودکان این کشورها با استفاده از غذای ناسالم با عوارضی نظیر چاقی، دیابت، فشار خون و ... مواجه شدند و تصمیم گرفتند برای رهایی از این عارضهها، سالم خوری را تجربه کنند.
معجزه نان سبوسدار
دکتر دلشاد طهرانی در خصوص برنج خوری ایرانیان نیز گفت: حجم زیادی از غذای ایرانیان را برنج تشکیل میدهد و وقتی سبوس برنج گرفته میشود ارزش غذایی آن کاسته می شود و پس از آبکش کردن آن ویتامینهای گروه B نیز از بین میروند. به نظر میرسد برای تامین ویتامینهایی که برنج از دست میدهد استفاده از غلات سبوسدار بویژه نان سبوسدار میتواند جایگزین مناسبی برای تامین ویتامینها باشد.
وی تصریح کرد: شاید باور این موضوع سخت باشد اما باید گفت که تغذیه سالم تاثیر بسزایی در سلامت روان و شاد بودن انسان دارد و اگر فرد به سمت سالم خوری پیش برود قطعا حال جسمی و روحی بهتری خواهد داشت.
او تاکید کرد: به جای استفاده از واژه رژیم غذایی توصیه می شود که از عبارت سبک زندگی سالم استفاده کنیم. افرادی که به زعم خود رژیم غذایی گرفته و پس از مدتی با کاهش وزن مواجه می شوند، در واقع وارد مسیر سبک زندگی سالم شده اند و همین کار توانسته موجب کاهش وزن و برطرف کردن بیماریهایی نظیر دیابت و چربی و فشار خون شود نه رژیم غذایی. همراه با رژیم غذایی سختی و دشواری وجود دارد، اما وقتی سخن از سبک زندگی سالم می شود بدین مفهوم است ک فرد بدنبال سالم خوری و پرهیز از غذاهای ناسالم است و همواره از سلامت جسمی و روحی برخوردار است.
حمله شکر و نمک به سیستم ایمنی
دکتر دلشاد طهرانی در خصوص مصرف نمک و شکر نیز گفت: ایرانیان متاسفانه مصرف نمک بالایی دارند که برای سلامت مضر است. باید گفت که تمامی غذاهایی که استفاده می کنیم حتی میوهجات و سبزیجات به اندازه کافی حاوی سدیم یا همان نمک هستند و نیازی به دست گرفتن نمکدان سر سفره غذا نیست.
وی تصریح کرد: مشکلاتی نظیر فشار خون، تصلب شرائین و نارسایی های قلبی در نتیجه مصرف زیاد نمک است و مصرف زیاد شکر نیز توصیه نمی شود چرا که تمام کربوهیدرات ها در بدن به قند تبدیل میشوند. وقتی به یک بیمار گفته می شود قند و شکر مصرف نکنید صرفا قند یا شکر ساده مطرح نیست، چرا که غذاهایی نظیر برنج، نان، ماکارونی و ... به قند تبدیل می شوند و منظور از کاهش مصرف قند در بدن انسان کاهش استفاده از کربوهیدارتهاست.
او تصریح کرد: زیاده روی در مصرف قند و شکر موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن انسان می شود و در عملکرد گلبول های سفید تاثیرگذار است و اجازه نمی دهد که این گلبول ها کار خود را به درستی در بدن انجام دهند. وقتی افراد به بیماری کروناویروس مبتلا میشوند به آنها توصیه میشود که مصرف قند و شکر خود را کاهش دهند تا با تقویت سیستم ایمنی بدن بتوانند با این بیماری مبارزه کنند.