جان بابایی گفت:قسمت اعظم مرگ و میر در سنهای بالا رخ میدهد، باید کوچکترین علائم بیاشتهایی، تب خفیف و ضعف را در افراد سالمند جدی بگیریم.
جی پلاس، همهگیری ویروس جهش یافته کرونای انگلیسی امشب نهم اسفند ماه در برنامه تیتر امشب شبکه خبر با حضور قاسم جان بابایی معاون درمان وزیر بهداشت مورد بررسی قرار گرفت.
جان بابایی معاون درمان وزیر بهداشت با اشاره به اینکه تعداد تست های کرونا از مرز ۱۰۰هزار مورد در روز عبور کرده است گفت: فراوانی تعداد تست ها، به مدیریت بیماری کمک شایانی کرده است.
او با اشاره به اینکه روند ابتلا و بستری ها در خوزستان کندتر شده است افزود: ما در فروردین ماه بیشتر مراقب سالمندان بودیم اما آرامآرام افزایش بیماری را در سالمندان دیدیم، دلیل آن این است که جوانان پدربزرگ ها و مادربزرگ های خود را مبتلا کردند.
معاون درمان وزیر بهداشت با اشاره به اینکه هر چه سن بالاتر می رود بیشتر باید مراقب بود افزود: قسمت اعظم مرگ و میر در سن های بالا رخ می دهد، باید کوچکترین علائم را در افراد سالمند جدی بگیریم یعنی تب خفیف را باید در آنها جدی بگیریم، افراد سالمند تب خفیف می کنند و تب شدیدی پیدا نمیکند و دچار بی اشتهایی می شوند. لذا باید این علایم را جدی بگیریم ،اگر بیماری را در افراد سن بالا زود تشخیص بدهیم قطعاً میتواند جلوی مرگ و میر را بگیریم.
جان بابایی با اشاره به اینکه بیشترین مشکل ما در استان خوزستان است که البته با زحمات همکارانمان و همراهی مردم تا حدی سیر افزایشی بیماری کنترل شده است افزود: در مواردی حتی بیماری حالت سکون پیدا کرده است، اما هنوز تعداد زیادی بستری در استان خوزستان داریم.
او با اشاره به اینکه در برخی از استانها با شیب ملایم، بیماری رو به افزایش است گفت: با تمهیداتی که اندیشیده شده امیدواریم بتوانیم روند بیماری را متوقف کنیم، اگر قرار باشد که اوضاع را مدیریت کنیم، باید در شروع پیک اقدامات لازم صورت بگیرد.
معاون درمان وزیر بهداشت با اشاره به اینکه یکی از امتیازات ما افزایش تست است اظهار کرد: در روز تا صد هزار تست را انجام میدهیم و این تست زیاد مردم را متوجه بیماری خود میکند حتی اگر علائم خفیف و یا مشکوکی داشته باشند با انجام تست متوجه وضعیت خود میشوند، لذا این زیرساخت در کشور فراهم شده است به طوری که تست سریع با حداکثر ظرفیت در دانشگاهها در حال انجام است، هر فردی که مشکوک به علائم کرونا باشد بلافاصله میتواند به مراکز ما مراجعه کند و در آنجا رایگان تست انجام میشود، این موضوع خودش مهمترین عامل است تا افراد در خانه ایزوله و قرنطینه شوند.
جان بابایی اظهار کرد: با ظرفیتی که الان در کشور برای بستری وجود دارد بیماران میتوانند در صورت تشخیص پزشک بستری شوند.
بیشترین زمان انتقال بیماری همان چند روز است یعنی کمتر از یک هفته، که میزان انتقال ویروس در این مدت بیشتر است، اما از هفته دوم میزان انتقال ویروس کمتر میشود و در نهایت احتمال ابتلای دیگران کمتر میشود.
او ادامه داد: هنوز استانهایی داریم که میزان آلودگی در آنها زیاد نشده است و لذا پیکهای سنگین نداشتند، استانهایی که پیک سنگین داشتند در معرض پیکسنگین میتوانند قرار بگیرد البته در صورتی که غفلت صورت گرفته باشد.
معاون درمان وزیر بهداشت تصریح کرد: از مردم میخواهم تا کسی که علامت دارد حتماً به مراکز درمانی مراجعه کند، اگر نیاز به بستری بود، حتما بستری شود، هرچه درمان زودتر شروع شود میتوان به نتیجه بهتری رسید، در این صورت تعداد مرگ و میر نیز کمتر میشود، یکی از دلایل کاهش مرگ و میر تشخیص زودرس و انجام تستهای فراوان است و در نهایت مراقبت زودتر اتفاق افتاده لذا هر چه این بیماری را زودتر مراقبت کنیم میزان مرگ و میر کمتر میشود.
جان بابایی با اشاره به ظرفیت کافی تختهای بیمارستانی درباره جهش ویروس کرونا گفت: جهش جزو ذات ویروس است و ویروس مرتب تغییرات ژنی پیدا میکند که ممکن است این تغییرات بی اهمیت باشد یا این که خطرناک باشد، در ایران و در پیکهای دوم و سوم جهشهایی از ویروس را دیدیم، اما جهشهای مهم و خطرناکی نبودند.
او با اشاره به اینکه هر بار که پیکی اتفاق میافتد خطر جهش ویروس هم بیشتر میشود خاطرنشان کرد: برای همین نباید بگذاریم پیک بیماری اتفاق بیفتد تا مانع جهشهای بیشتر ویروس شویم.
معاون درمان وزیر بهداشت با اشاره به اینکه بروز کووید ۱۹ در استانهای مختلف متفاوت است گفت: میزان مرگ و میر در استانها و بیمارستانها با هم فرق میکند، لذا عوامل مؤثر بر کووید ۱۹ شامل سن و سال، بار بیماری، بیماریهای زمینه ای، چاقی، شدت بیماری و پراکندگی جمعیت است.
جان بابایی اظهار کرد: هرجا که میانگین سنی جمعیت بیشتر و جمعیت متراکمتر و چاقی و بیماریهای زمینهای بیشتر بوده، بار بیماری و میزان بستریها و فوتیها هم بیشتر بوده است.
معاون درمان وزیر بهداشت گفت: واقعیت این است که خطر کرونا همچنان بخش بزرگی از جمعیت کشور را تهدید میکند برای همین باید شیوه نامهها را به درستی رعایت و با انجام تست و شناسایی زود هنگام مبتلایان و قرنطینه آنها از بار بیماری کم کنیم.
او گفت: ۷۳ درصد کسانی که فوت کرده اند بالای ۶۰ سال داشتند، برای همین باید بیشتر حواسمان به افراد مسن باشد.
معاون درمان وزیر بهداشت با اشاره به اینکه برای پیشگیری از جهشهای بیشترِ ویروس کرونا، باید تلاش کنیم پیکهای بعدی رخ ندهد، افراد چاق بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند، برای کنترل کرونا باید حتما فشارخون و بیماریهای قلب و عروق را مدنظر قرار دهیم.
جان بابایی با اشاره به اینکه هر جا که دستورالعملها را رعایت نکردیم بلافاصله با پیک بیماری مواجه شدیم افزود: امسال سرماخوردگی و آنفولانزا را به صورت جدی نداشتیم، شدت بیماران بدحال ما که با کاهش سطح هوشیاری میآیند در طول زمان بیشتر میشود، نباید بگذاریم بیمار بدحال شود، به محض شروع بیماری باید سریع درمان صورت بگیرد، لذا نسبت به افراد سالمند باید بسیار مراقب باشیم.
ارسلان سالاری رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان هم با ارائه آماری از میزان مبتلایان و بستریهای بیماران در این استان گفت: در حال حاضر ۳۰۰ بیمار بستری داریم که یک چهارم آنها در آی سی یو بستری و بیشتر آنها هم بدحال هستند، بیشتر شهرهای استان نارنجی و قرمز است.
سالاری با اشاره به شناسایی چند مورد ویروس کرونای انگلیسی در استان گیلان اظهار کرد: از مردم میخواهیم تا همچنان شیوه نامههای بهداشتی را رعایت کنند.
خسرو صادق نیت رئیس بیمارستان امام خمینی نیز با تشکر از مردم تهران به دلیل رعایت شیوه نامههای بهداشتی گفت: خوشبختانه در ۲ هفته اخیر سیر افزایش بیماری ثابت بوده است و دیروز و امروز شاهد مرگ بیماران نبوده ایم.
او با بیان این که در بیمارستان امام خمینی کرونای انگلیسی شناسایی نشده است گفت: همه بخشهای بیمارستان فعال هستند و به همه بیماران خدمت لازم را ارائه میکنیم.