تاثیر کرونا بر کودکان مبتلا به سندروم داون چیست؟

روانشناس کانون سندرم داون ایران گفت: بچه‌های دارای سندرم داون بویژه رنج سن بزرگسال به دلیل قرنطینه و مصون ماندن از کرونا و قطع ارتباط گروهی با همسالان خود دچار افسردگی و پرخاشگری شده‌اند.

لینک کوتاه کپی شد

جی پلاس، روح‌الله حاجی زاده دامغانی درباره اهمیت ارتباط خانواده ها با فرزندان دارای سندرم داون در این دوران، افزود: هماهنگی خانواده با یکدیگر و برقراری ارتباط سالم و صمیمی و جدی به دور از دلسوزی با کودکان سندرم داون وتمرین و تکرار در فعالیت ها در دوران کرونا می تواند به این بچه ها کمک کند.

ایرنا نوشت؛ وی اضافه کرد: البته گاهی بزرگترین اشتباه خانواده ها، دلسوزی بیش از اندازه به این بچه ها و چشم پوشی از رفتارهای نامتعارف آن ها است. چراکه ادامه این رفتارها و دلسوزی های بیش از حد باعث می شود بچه دچار رفتارهای نامناسب و نامعقول شود. در حالی یک ارتباط صمیمی اما جدی و طبق برنامه ای که تیم روانشناسی در اختیار خانواده قرار می دهد، می توان برای بالا بردن سطح دقت و تمرکز بچه های دارای سندرم داون اقدام کرد.

این روانشناس و کارشناس آموزش کودکان افزود: انجام یکسری تمرین های ساده و تکرار آن به این بچه ها کمک می کند تا در محیط خانه دچار افسردگی و اضطراب نشوند و از تمرین های خود دور نمانند، آموزش رنگ ها، شناخت وسایل و اشیاء و تفاوت آنها از یکدیگر، آواسازی و تکرار واژه های تکراری از جمله تکنیک هایی است که در این دوران قرنطینه والدین می توانند با فرزند دارای سندرم داون خود انجام دهند تا دچار پسرفت نشوند.

افسردگی و پرخاشگری به خاطر کرونا

 روانشناس کانون سندرم داون ایران گفت: کاردرمانگرها به طور معمول از روش های ساده برای تشویق این بچه ها به فعالیت استفاده می کنند. مثل فعالیت های حرکتی از جمله راه رفتن، برداشتن شی و انداختن آن و تکرار و تکرار این حرکت ها. خانواده ها نیز با دارا بودن همین تمرین ها می توانند در خانه پس از انجام هر تمرین یاداشت گذاری و مجدد تمرین را تکرار کنند.

حاجی زاده ادامه داد: در این مدت که بچه ها مجبور به خانه نشینی شده اند تا از کرونا مصون بمانند، آسیب زیادی دیده اند و اگر خانواده تمرین و تکرار فعالیت های ساده را با این بچه ها انجام ندهند آنها دچار پسرفت خواهند شد. چراکه هر گام قبلی پیشنیاز گام بعدی است.

وی افزود: گزارش ها به کانون، حاکی از آن است که افسردگی و پرخاشگری به ویژه در بچه های بزرگسال بیشتر شده است، این اتفاق به این دلیل رخ داده که بچه ها از محیط ارتباطی خود فاصله گرفته و در شرایط یکنواخت روانی قرار گرفته اند. این درحالی است که در حال حاضر ما نمی توانیم درخصوص بچه های بزرگسال خیلی مانور بدهیم. مگر اینکه خانواده انی بچه وی را به پارک ببرند و این بچه با پدر، برادر و خواهر و مادر خود به صورت انفرادی و در محیطی امن فعالیت های فیزیکی انجام دهد.

حاجی زاده تاکید کرد: در حال حاضر به دلیل کرونا ما برخی از کلاس های گروهی را به صورت انفرادی درآورده ایم. برای مثال کلاس تکنوازی را جایگزین گروه نوازی کرده ایم. درست است که برای بچه لذت سابق را ندارد اما کمک می کند که تا حدی از پوسته یکنواخت و تنهایی اش بیرون بیاید.

برنامه ای با همفکری توانبخش و روانشناس

این روانشناس فعال حوزه سندرم داون با بیان اینکه این بچه ها به طور حتم نیاز به برنامه های توانبخشی و مشاوره و روانشناس دارند، افزود: به طور معمول مشاور با همفکری تیم توانبخشی، همچنین با در نظر گرفتن شرایط خانه و زندگی مددجو، وضعیت اقتصاد و رفتارشناسی اعضای خانواده اقدام به تنظیم برنامه برای فعالیت با کودک سندرم داون می کند. در این میان خیلی مهم است که این برنامه متنوع و با همراهی اعضای خانواده انجام شود.

وی تصریح کرد: در واقع روانشناس و مشاور با در نظر گرفتن نقاط ضعف و قوت بچه سندرم داون و میزان درک وی اقدام به تنظیم این برنامه متنوع می کند. کانون سندرم داون ایران به صورت رایگان به خانواده های دارای کودک سندرم داون مشاوره و خدمات می دهد امروزه و با توجه به شرایط کرونا خانواده ها می توانند به صورت آنلاین این برنامه ها را دریافت کنند تا فرزندشان زمان طلایی خود برای آموزش و یادگیری و پیشرفت را از دست ندهد.

این فعال اجتماعی در بخش دیگری از صحبت هایش با مهم دانستن شرایط روحی و روانی مادر خانواده برای مدیریت کودک دارای سندرم داون، افزود: چنانچه مادر شرایط روحی و روانی خوب و توانایی مدیریت بچه را داشته باشد، می تواند با در اختیار داشتن یک برنامه آنلاین کودک سندرم داون خود را مدیریت و باعث پیشرفت وی شود. چراکه به طور معمول مادرها بیشتر برای فرزند خود وقت گذاشته و پیگیر پیشرفت او است.

زمان طلایی آموزش را از دست ندهید

حاجی زاده با اشاره به وضعیت کودکان دارای سندرم داون گفت: در خصوص بچه های کوچکتر دارای سندرم داون، از خانواده ها می خواهیم که حتما کلاس های انفرادی و توانبخشی کودک را با رعایت پروتکل های بهداشتی دوران کرونا ادامه دهند. تمام مراکز توانبخشی امروز مجهز به تهویه هوا، ماسک و مواد ضدعفونی هستند. هرچه سریعتر لازم است برنامه توانبخشی را برای کودکان دنبال کنیم چون با گذر سن این بچه ها مواجه هستیم.

این روانشناس اظهار داشت: در برنامه توانبخشی این کودکان نباید تاخیری صورت بگیرد. چون به خاطر کرونا زمان یادگیری آنها از دست می رود. در حالی که یک برنامه توانبخشی شامل مجموعه ای از فعالیت های فزیکی، حرکتی و تمرکزی و گفتاردرمانی بچه می تواند او را به جلو و به سمت پیشرفت هدایت کند. خانواده می تواند تمام این برنامه ها را در قالب بازی با بچه اجرا کند به این شرط که این برنامه در میان اعضای خانواده تقسیم شود و همه با بچه سندرم داون به یک نحوی فعالیت داشته باشند. اگر خانواده با درمانگر خود همراه باشد، بدون شک نتیجه پیشرفت بچه سندرم داون بالای ۹۰ درصد خواهد بود.

برنامه با توجه به امکانات و ظرفیت خانواده

این روانشناس گفت: عکس العمل های کودکان دارای سندرم داون با توجه به گروه سنی و جنسیتی آن هادر کرونا متفاوت بوده است. ما بیشترین مشکل را با بچه های بزرگسال داریم چراکه به سن بلوغ رسیده یا این سن را رد کرده اند. کلاس های ورزشی یا هنری و اردو آنها تعطیل شده و این قطع برنامه از یک طرف و مشکلات فیزیولوژی بدن به جهت بلوغ فرد از طرف دیگر مشکلات این بچه ها را دوچندان کرده است.

حاجی زاده بیان کرد: خیلی از خانواده ها در تماس با ما اعلام می کردند که فرزندشان پرخاشگر، اشتهایش زیاد یا کم شده یا فرزندش دست به کارهای غیرمعقول مثل قیچی کردن مو یا لباس عروسک خود کرده.

وی افزود: بچه های پیش از مدرسه این مشکلات را ندارند چون هنوز گروه های دوستی، هنری و ورزشی را تجربه نکرده و به مدرسه نرفته اند. آنها را می توان بهتر از بچه های بزرگسال که این گروه ها را تجربه کرده اند کنترل و مدیریت کرد. به همین دلیل بچه های بزرگسال ما به دلیل قطع شدن برنامه ها و فعالیت های موردعلاقه شان دچار این مشکلات شدند.

این فعال اجتماعی تاکید کرد: ما با توجه به امکانات خانواده مثلا توصیه کردیم که خانواده با ماشین گشت شبانه یا روزانه برای بچه در نظر بگیرد که آب و هوایش عوض شود یا با دوستانی که از سلامت وی و خانواده اش مطمئن هستند ارتباط برقرار کرده تا یک مقدار با ای متدها بتوانیم نبودن شرایط فعالیت گروهی را برای این بچه ها پوشش دهیم.

 

دیدگاه تان را بنویسید