معاون توسعه ورزش قهرمانی وزارت ورزش و جوانان گفت: آقای مددی توسط هیئت مدیره باشگاه استقلال انتخاب شد؛ نه من. البته ما هم دیدگاههایی داریم؛ اما نهایتاً هیئت مدیره باشگاه، مدیرعامل را انتخاب میکند.
*در فاصله چند ماه تا آغاز المپیک توکیو، وضعیت ورزش کشور را چطور ارزیابی میکنید؟
میزان نوشت؛ از زمانی که کرونا شیوع پیدا کرد بسیاری از حوزهها با چالش روبرو شدند و روی ورزش هم تاثیر منفی خود را نشان داد. سال گذشته ورزشکاران در حال آماده سازی خود بودند تا در مرداد ۹۹ در المپیک شرکت کنند؛ اما المپیک یک سال به تعویق افتاد و سیکل تمرینی ورزشکاران تغییر کرد. از طرف دیگر محدودیتها باعث شد ورزشکاران تا شهریور ماه نتوانند در اردوها شرکت کنند؛ اما با رایزنیهایی که داشتیم، توانستیم مجوز برگزاری اردوها را از وزارت بهداشت اخذ کنیم. ضمن اینکه فرایند کسب سهمیه المپیک به پایان نرسیده و تکلیف حدود ۵۷ درصد سهمیههای المپیک مشخص شده است.
*آیا کرونا روی المپیک ۲۰۲۴ هم تاثیر منفی میگذارد؟
*از گذشته تا الان ورزش ایران دچار حواشی زیادی است. به نظر میرسد میزان این حواشی از متن ورزش بسیار بیشتر است. با این موضوع موافق هستید؟
اتفاقاً به نظر من اساس ورزش ایران، متن آن است که این متن قابل دفاع و قابل اتکاست. اگر شرایط امروز ورزش کشور را با گذشته مقایسه کنیم میبینیم که الان شرایط بهتری داریم. در چند دوره اخیر المپیک و بازیهای آسیایی و همینطور دو جام جهانی اخیر فوتبال اتفاقات ویژهای رخ داده است. در بعضی جنبهها که ما نتایج ویژهتری کسب کردیم؛ مثل المپیک جوانان که در جایگاه هفتم قرار گرفتیم.
*اما در همین ورزش برخی مدیران حتی هزینههای شخصی خود را از بودجهای که در اختیار آنها گذاشته شده تامین میکنند.
بیتالمالی که دست ما مدیران ورزش است نباید حیف و میل شود. هر مدیری در هر حوزهای باید دقت کند که در بودجه دستاندازی نشود. البته حیف کردن بودجه هم درصدی دارد. یک مدیر باید ریسک کند که این موضوع میتواند باعث حیف شدن بودجه باشد؛ اما کوچکترین دستاندازی به بودجه و سوءاستفاده قابل قبول نیست. در مبانی دینی ما هم روی حفاظت از بیتالمال تاکید شده است. در این خصوص اگر مدیری دچار خطا میشود با او برخورد خواهیم کرد.
*شرکت تجهیز و توسعه اماکن ورزشی به یک معضل برای فدراسیونها تبدیل شده است. آیا این معضل قابل حل نیست؟
با کمک وزارت ورزش بدهی بسیاری از فدراسیونها به شرکت توسعه پرداخت شده است. واقعیت این است که اماکن ورزشی باید در اختیار فدراسیونها باشد؛ اما یکسری قوانین وجود دارد که ما باید این قوانین را رعایت کنیم. در این مدت که در وزارت ورزش حضور دارم تلاش کردم مشکلی بین شرکت توسعه و فدراسیونها ایجاد نشود.
*اما مشکلی که برای فدراسیون تنیس ایجاد شده هنوز حل نشده است.
به دنبال این هستیم تا با شرکت بهرهبردار و شرکت توسعه گفتوگو کنیم و این مشکل را حل کنیم.
*از همان ابتدا که به عنوان معاون توسعه ورزش قهرمانی وزارت ورزش منصوب شدید گفته شد که با وزیر ورزش اختلافات جدی دارید. مثلا در ماجرای انتصاب مددی به عنوان مدیرعامل باشگاه استقلال، آیا وزیر ورزش با این انتصاب موافق بود؟
هیچ اختلاف نظری بین من و وزیر ورزش وجود ندارد. در هر مجموعهای افراد بعد از مشورت تابع تصمیم مقام مافوقشان هستند و در این مدت که در وزارت ورزش هستم حتی در مشورتها هم اختلاف نظری وجود نداشته است. در بحث اجرا هم ما مجری دستورات وزیر ورزش هستیم. این مسائل گمانهزنیهای کسانی است که اهدافی دارند. شاید هم نوع ارتباطات سازمانی را نمیدانند.
*انتصاب آقای مددی توسط شما صورت گرفت یا وزیر ورزش؟
آقای مددی توسط هیئت مدیره باشگاه استقلال انتخاب شد؛ نه من. البته ما هم دیدگاههایی داریم؛ اما نهایتاً هیئت مدیره باشگاه، مدیرعامل را انتخاب میکند.
*همیشه این شائبه وجود داشته که مسئولان وزارت ورزش نسبت به برخی روسای فدراسیونها موضعگیریهای شخصی داشتهاند. الان هم عنوان شده که شما به دنبال برکناری یا استعفای اجباری میراسماعیلی از ریاست فدراسیون جودو هستید.
نگاه ما به ورزش یک نگاه حرفهای است. در این نگاه حرفهای فدراسیونها مستقل هستند و سازوکار انتخابشان هم بر اساس اساسنامههای فدراسیون است. وزارت ورزش هم جایگاه حاکمیتی دارد و سیاستگذاری کلان و نظارتی را انجام میدهد. اگر فدراسیونی در چارچوب اهداف وزارت ورزش حرکت کند مورد حمایتهای قانونی این وزارتخانه خواهد بود. اگر ببینیم جایی تخلفی صورت گرفته تذکر میدهیم و از روشهای قانونی استفاده خواهیم کرد.
*به طور خاص فدراسیون جودو مشمول این نگاه میشود؟
با فدراسیون جودو هم مثل سایر فدراسیونها این تعاملات وجود دارد. وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک از تیمی که به دادگاه عالی ورزش رفت حمایت ویژهای کرد و در این خصوص در کنار فدراسیون جودو بودیم. به این فدراسیون، هم کمک مالی داشتیم و هم کمک معنوی؛ متناسب با این کمکها هم توقع داریم سیاستهای کلان وزارت ورزش اجرا شود.
*یعنی برای برکناری یا استعفای اجباری میراسماعیلی هم هیچ تلاشی نشد؟
نه؛ این مسئله را تکذیب میکنم؛ چون واقعیت ندارد.
*از همان ابتدای حضورتان در وزارت ورزش دستور دادید که هیچ کدام از کارمندان و مدیران حوزه ورزش قهرمانی وزارت ورزش در انتخابات فدراسیونها کاندیدا نشوند. به طور کل موافق این موضوع هستید که مدیران و کارمندان وزارت ورزش نباید در انتخابات فدراسیونها کاندیدا شوند؟
متولی فدراسیونها معاونت توسعه ورزش قهرمانی است و مدیران ما روزانه با فدراسیونها سروکار دارند. هر چند منع قانونی وجود نداشت؛ اما اعتقاد داشتم حضور مدیران ما در انتخابات فدراسیونها با قواعد حکمرانی خوب که عدم تضاد منافع است مغایرت دارد و به همین خاطر جلوی این موضوع را گرفتم. حتی افشین داوری که میخواست در انتخابات فدراسیون دوومیدانی شرکت کند از سمتش در وزارت ورزش استعفا کرد. این اتفاق برای اولین بار در ورزش رخ داد؛ اما واقعیت این است که وزارت ورزش یک ظرفیت بسیار خوب به لحاظ نیروی انسانی متخصص در اختیار دارد؛ چون اینجا کار تخصصی ورزش انجام میشود.
*جزو معدود دورههایی است که حداقل در ظاهر اختلافی بین وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک دیده نمیشود. این مسئله را چطور ارزیابی میکنید؟
در این مدت که آقای سلطانیفر در وزارت ورزش و آقای صالحی امیری در کمیته ملی المپیک فعالیت میکنند دوران طلایی روابط بین این دو نهاد ورزشی بوده است. نتیجه این دوران باعث ایجاد همافزایی و ایجاد آرامش در فدراسیونها شده است. در گذشته فدراسیونهای ورزشی از اختلاف بین کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش آسیب دیدند، البته نمیخواهم وارد جزئیات شوم. خوشبختانه در ۳ سال اخیر روابط حسنه و خوبی بین وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک بوده است.
*عملکرد آقای صالحی امیری در کمیته ملی المپیک موفقآمیز بوده؟
آقای صالحی امیری در کمیته ملی المپیک موفق بوده است و شرایط این کمیته نسبت به شرایطی که ۳ سال قبل داشت تفاوت زیادی کرده است. در حوزه سختافزای اتفاقات خوبی رخ داد و بازسازیهای جدی انجام شده است. در حوزه منابع مالی کمیته تغییرات جدی داشت و صالحی امیری با استفاده از نفوذی که در دولت دارد جذب بودجه خوبی داشت. تاسیس موزه ورزش، تاریخ شفاهی ورزش و دیگر موضوعات جانبی که همیشه مغفول مانده بود اتفاقات خوبی بوده است. البته در هر موفقیتی که کسب میشود همه در آن شریک هستند و اگر شکستی هم باشد باز هم برای همه خواهد بود. همه ما در یک کشتی هستیم و این فهم وجود داشته که همه در یک جهت پارو بزنیم.
*در خصوص انتخابات فدراسیون فوتبال صحبت کنید و اینکه آیا واقعا وزارت ورزش در این انتخابات بی طرف است؟
*ابهامی که وجود دارد این است که رییس مجمع فدراسیون فوتبال، برای کاندیداتوری ریاست انتخابات این فدراسیون رد صلاحیت شده است.
رییس مجمع اختیاری بیشتر از سایر اعضای مجمع ندارد و تنها باید جلسه را اداره کند. ضمن اینکه ما در تایید یا رد صلاحیت کاندیداها نقشی نداشتهایم؛ هیچ تناقضی هم در آن نمیبینم. چون به طور مثال ۴ سال پیش صلاحیت یک نفر تایید میشود، اما امروز صلاحیت او تایید نمیشود و چنین اتفاقاتی طبیعی است.
*به نظر شما چه کسی رییس فدراسیون فوتبال میشود؟
*اینکه گفته میشود رییس فدراسیون سوارکاری با مشکل قانونی روبرو شده است، واقعیت دارد؟
نه؛ این موضوع شایعه است و آن را تایید نمیکنم.
*در انتخابات کمیته ملی المپیک کاندیدا میشوید؟
به کاندیداتوری در انتخابات کمیته ملی المپیک نه فکر کردهام و نه وقت داشتهام که به آن فکر کنم. انتخابات کمیته ملی المپیک در دولت بعدی خواهد بود و اعتقاد دارم که در آینده هم کمیته ملی المپیک باید همسو با دولت بعدی باشد؛ اما در مجموع خیلی زود است که در خصوص انتخابات کمیته ملی المپیک صحبت کنیم.
*در سال ۹۸ کدام فدراسیونها عملکرد موفقتری نسبت به سایر فدراسیونها داشتهاند؟
بر اساس ارزیابیهایی که داشتیم فدراسیونهای ووشو، کشتی، والیبال، بسکتبال، تکواندو و جانبازان عملکرد بهتری داشتهاند.
*در انتخابات برخی فدراسیونها رقبا برای پیروزی عکسهای خصوصی یکدیگر را منتشر میکنند. چه نظری در این خصوص دارید؟
هر جایی که از دایره اخلاق خارج شویم باعث ایجاد فساد میشود. پیروزی به هر قیمتی ارزشمند نیست و هدف وسیله را توجیه نمیکند. کسانی که فکر میکنند هدف وسیله را توجیه میکند نگاه مارکسیستی دارند. بیآبرو کردن انسانها کار ناپسند و مذمومی است و ما هر روش غیراخلاقی را برای پیروزی در انتخابات فدراسیونها محکوم و با آن مقابله میکنیم.
*ثبتنام دوباره از کاندیداهای ریاست فدراسیون شطرنج به خاطر انتشار عکسهای خصوصی یکی از کاندیداها است؟
نه؛ چون ۶ ماه از ثبتنام ابتدایی گذشته بود ما مجبور شدیم طبق قانون دوباره ثبتنام را انجام دهیم.
* مدیرعاملی استقلال و پرسپولیس و حضور در هیئت مدیره این دو باشگاه رانت دارد که این همه برای آن دعوا میشود؟
آنچنان هم دعوا نیست. چون بسیاری از افراد کاربلد تمایلی به حضور در این دو باشگاه ندارند. تنها چیزی که میتواند داشته باشد شهرت است.
*مهمترین دستاوردی که در مدت حضورتان در وزارت ورزش به آن رسیدید چه بود؟
مهمترین دستاورد تدوین یک فرایند شفاف برای تخصیص بودجه فدراسیونهاست. این مسئله در گذشته وجود نداشته و هیچ مبنایی برای تخصیص بودجه فدراسیونها نبوده است. این فرایند هم بستگی به عملکرد فدراسیونها دارد؛ نه برنامههایشان. چون نوشتن برنامه سخت نیست؛ مهم این است که فدراسیونها چه عملکردی داشتهاند.
*صحبت پایانی.
جزو خبرگزاریهای وزین و معتبر محسوب میشود و امیدوارم در ادامه هم موفق باشد. از شما هم که امروز زحمت این مصاحبه را کشیدید تشکر میکنم.