لرزشهای مرموز قطبهای سیاره سرخ چیست؟
محققان در مطالعات اخیر خود متوجه لرزشهای مرموز قطبهای سیاره مریخ شدند که تاکنون تنها مختص کره زمین بوده است.
جی پلاس، سیاره سرخ هنگام چرخیدن، میلرزد؛ تحقیقات منتشر شده در مجله Geophysical Research Letters این موضوع را تایید کرده است، اما ستاره شناسان علت این پدیده را نمیدانند.
باشگاه خبرنگاران جوان نوشت؛ بر اساس مطالعه محققان که در ۱۳ اکتبر ۲۰۲۰ منتشر شد، قطبهای مریخ مانند یک اسباب بازی که به سرعت تکه تکه میشود، کمی از محور چرخش سیاره دور میشوند و هر ۲۰۰ روز، حدود ۴ اینچ (۱۰ سانتی متر) از مرکز دور میشوند. به گفته وبلاگ خبری اتحادیه ژئوفیزیک آمریکا (AGU)، پس از زمین مریخ دومین سیاره شناخته شده در جهان است که این پدیده معروف به «لرزش چندلر» را به نمایش میگذارد. این نام برگرفته از نام دانشمند کاشف آن است که بیش از یک قرن پیش آن را کشف کرد.
این لرزش تاثیری است که در سیارههایی که کاملا گرد نیستند، دیده میشود. لرزش در زمین بسیار بارزتر است؛ قطبهای سیاره ما تقریبا ۳۰ فوت (۹ متر) از محور چرخش خود دور میشوند و به صورت دایرهای میلرزند که هر ۴۳۳ روز، چند بار تکرار میشود.
به گفته یک اخترشناس، این تکان خوردن سرخوش تأثیر ناچیزی در سیاره ما دارد، اما هنوز هم به عنوان یک معما باقی مانده است. دانشمندان محاسبه کردهاند که تلوتلو خوردن باید به طور طبیعی در عرض یک قرن از بین برود، اما لرزش فعلی سیاره ما بسیار طولانیتر از آن بوده است. به نظر میرسد که چیزی شاید ترکیبی از تغییرات فشار در جو و اقیانوسها که به عنوان یک مطالعه در سال ۲۰۰۱ ارائه شده است، بطور دائم در حال احیای لرزیدن است، اگرچه مکانیسم دقیق آن هنوز ناشناخته است.
لرزش مریخ هم به همان اندازه گیج کننده است. محققان در مطالعهای جدید با جمع آوری دادههای ۱۸ ساله توسط سه ماهواره در مدار سیاره سرخ: ادیسه مریخ، مدارگرد شناسایی مریخ و نقشه بردار جهانی مریخ، تکان خوردن را تشخیص دادند.
بر اساس محاسبات آنها این تغییر کوچک در قطبهای مریخ نیز باید به طور طبیعی خود را حل کند، اما به نظر میرسد در حال حاضر در مقابل این امر مقاومت میکند. ممکن است مریخ و چرخش لرزان آن تنها با تغییرات فشار جو کنترل شود، اما برای اطمینان از این موضوع مطالعه بیشتر در مورد همسایه آشفته ما لازم است.
دیدگاه تان را بنویسید