اردوگاه کار اجباری اپل/ تولید مدرن‌ترین گوشی جهان از طریق استثمار کارگران

شرکت‌های غول آسا از قبیل اپل، در حالی روزانه میلیاردها دلار سود را در بازار جهانی به جیب می‌زنند که امروز وضعیت کارگران این شرکت‌ها و شرایط کار آن‌ها، به اردوگاه کار اجباری شبیه شده است. در تازه‌ترین تحول، این شرکت‌ها با دولت‌ها قرارداد همکاری منعقد می‌کنند تا مدیریت اردوگاه‌های کار را رسما برعهده بگیرند.

لینک کوتاه کپی شد

جی پلاس؛ شرکت اپل به تازگی اعلام کرده تا نیمه اول سال ۲۰۲۱ تولید گوشی آیفون را به دلیل افزایش تقاضا تا میزان ۳۰ درصد افزایش خواهد داد. این شرکت اعلام کرد تا ماه ژوئن سال ۲۰۲۱ بیش از ۹۶ میلیون گوشی آیفون تولید خواهد کرد، این در حالی است که کارگران این شرکت که کارخانه‌های تولیدی آن بیشتر در آسیا قرار دارند، با شرایط شغلی غیرعادلانه و تخلفات گسترده شغلی این شرکت، از قبیل‌عدم پرداخت دستمزد کارگران و نیز به کارگرفتن دانشجویان و دانش آموزان به عنوان کارگر و نیروی کار درگیرند.

ایلنا نوشت: طبق اعلام مقامات این شرکت، این شرکت تولید گوشی‌های هوشمند، همچنین تا پاییز سال آینده تولید گوش آیفون را به میزان ۳۰ درصد افزایش خواهد داد. علاوه بر این، شرکت اپل اعلام کرد تا پایان سال آینده میلادی چیزی حدود ۲۳۰ میلیون گوشی هوشمند از مدل‌های قدیم و جدید تولید خواهد کرد. لازم به ذکر است که در ماه اکتبر امسال، شرکت اپل گوشی آیفون ۱۲ را به بازار عرضه کرد. این گوشی پیشرفته‌ترین نوع گوشی هوشمند شرکت است که دارای تجهیزات و امکاناتی از قبیل دوربین حرفه‌ای و استانداردهای نوین وایرلس و نیز قابلیت بهره‌گیری از اینترنت فایوجی (۵G) است.

پشت پرده اپل: استثمار فزاینده کارگران

در بازار فعلی جهانی، هر گوشی آیفون مدل ۱۲ حدود ۱۱۰۰ دلار قیمت دارد. این مبلغ گزاف برای یک گوشی هوشمند، در حالی است که شرکت اپل، ساده‌ترین قوانین کار از قبیل پرداخت دستمزد کارگران یا قوانین کار را به راحتی زیر پا می‌گذارد. در واقع بیش از آنکه پیشرفت این شرکت، مبتنی بر تکنولوژی پیشرفته باشد، بر اساس استثمار هرچه بیشتر کارگران و نقض بدیهی‌ترین حقوق نیروهای کار بنا شده است.

این در حالی است که نشریه وال استریت ژورنال به تازگی گزارش داد که برخی تولیدات این شرکت به دلیل بروز پاندمی کرونا با یک ماه تاخیر انجام می‌شود. با این حال و همزمان با اپیدمی کرونا، فشارهای روزافزون این شرکت بر کارگران حتی در دوران پاندمی نیز افزایش یافته است. همزمان در هفته اخیر ارزش این شرکت در بازار سهام چیزی حدود ۸۸ میلیارد دلار افزایش یافته است.

اعتراضات سراسری کارگران

اما همزمان با گسترش سرمایه و سود این شرکت در مقیاس جهانی، کارگران این شرکت در هفته‌های اخیر بارها اعلام کرده‌اند که شرایط کار در این شرکت غول پیکر برای کارگران، غیرانسانی و به شدت ناعادلانه است.

در آخرین نمونه، هزاران کارگر این شرکت در هند نبست به‌ عدم پرداخت دستمزد کارگران این شرکت در آن کشور دست به تظاهرات زدند. طی این تظاهرات، کارگران بسیاری از شیشه پنجره‌های این کارخانه را در اعتراض به وضعیت شغلی ناعادلانه خود شکستند.

همچنین بخشی از مهندسان سابق این شرکت به تازگی اعلام کردند که مدیران این شرکت، نسبت به تخلفات کارخانه‌های تولیدی مختلف این شرکت در کشورهای مختلف از جمله در چین کاملا مطلع هستند اما به شکل آگاهانه، همچنان به نقض گسترده حقوق کارگران و تخطی از قوانین کار دست می‌زنند.

اردوگاه کار اجباری اپل

شرکت اپل که اشتیاق به گوشی‌های آن، بسیاری از افراد را در کشور ما شیفته و مدهوش خود کرده است، نه تنها در کارخانه‌های خود دست به نقض حقوق کارگران می‌زند بلکه در پشت پرده نیز به لابی سیاسی با سیاستمداران برای فرار از پرداخت مالیات و سکوت در برابر نقض حقوق کارگران در کارخانه‌های این شرکت مشغول است.

در آخرین نمونه افشا شده توسط روزنامه نیویورک تایمز، این شرکت به لابی گسترده با کنگره آمریکا برای‌ عدم تصویب یا پس گرفتن لایحه‌ای پرداخت که شرکت‌های مختلف را از کار اجباری مسلمانان اویغور و دیگر اقلیت‌های مسلمان در کارخانه‌های این شرکت در کشورهای مختلف از جمله چین بازمی‌دارد.

 چندی پیش نیز موسسه سیاستگذاری استراتژیک استرالیا در تحقیقی افشا کرد که چین در همکاری با شرکت اپل، هزاران مسلمان اویغور را برای بیگاری، کار اجباری تا مرز مرگ به کارخانه‌های شرکت اپل در این کشور می‌فرستد. کارگران مسلمان اویغور تحت فشارهای سنگین در این کارخانه‌ها قرار دارند، هیچ دستمزدی به آن‌ها پرداخت نمی‌شود و مجبورند تا مرز مرگ کار کنند.

در سپتامبر سال ۲۰۱۹ نیز دیده‌بان نیروی کار چین اعلام کرد که شرکت اپل و فاکسکان، با هماهنگی دولت چین، حقوق نیروی کار و کارگران این کشور را زیرپا گذاشته و بسیاری از کارگران را به طور موقت در کارخانه‌های بزرگ این شرکت در شهر ژنگزو به کار گمارده‌اند. پس از افشای این تخلفات وسیع علیه حقوق کارگران، شرکت اپل درنهایت تایید کرد که در چندین شرکت تولیدی، قوانین کار را نقض کرده است. همچین به تازگی، تخلفات این شرکت در به کارگیری نیروی کار دانش آموز و دانشجو در چین نیز به اثبات رسیده است.

قرابت شوم: پیوند شرکت‌های بزرگ با دولت‌ها

شرکت‌های غول آسای مبتنی بر تکنولوژی‌های پیشرفته، در حالی روزانه میلیاردها دلار سود را در بازار جهانی به جیب می‌زنند که امروز وضعیت کارگران این شرکت‌ها و شرایط کار آن‌ها، به اردوگاه کار اجباری شبیه شده است. در تازه‌ترین و خطرناکترین تحول، این شرکت‌ها با دولت‌های خودکامه قرارداد همکاری منعقد می‌کنند تا مدیریت این اردوگاه‌ها را نیز برعهده بگیرند.

نمونه به‌کارگیری مسلمانان اویغور در کاخانه اپل با همکاری دولت چین، بیانگر پیوند شرکت‌های بزرگ با دولت‌ها در استثمار و پاکسازی مذهبی و قومی است. این اردوگاه‌های کار اجباری، از یکسو تولید محصولات، سود و رشد اقتصادی این شرکت‌ها را افزایش می‌دهد و از سوی دیگر، مخالفان قومی و مذهبی دولت‌های خودکامه را تا مرز مرگ، استثمار و پاکسازی می‌کند.

دیدگاه تان را بنویسید