عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن سینا، گفت: زخم های دهانه رحم میتوانند باعث ناباروری شوند.
جی پلاس، افسانه شه بخش، جراح و فلوشیپ زنان و زایمان و ناباروری، همزمان با شروع هفته سلامت بانوان با توجه به اهمیت ارتقا آگاهی درباره زخمهای دهانه رحم و تأثیری که در روند درمان ناباروری خواهند داشت، اظهار داشت: سرویکس یا دهانه رحم مدخل رحم است و رحم و لولههای فالوپ یا لولههای رحمی محلهای استریل کانال بارداری هستند. معمولاً وقتی عفونت در واژن یا سرویکس باشد، نمیتواند وارد رحم شود و سازوکارهای دفاعی مخاط دهانه رحم مانع گسترش عفونت به لولهها و رحم میشوند. اما در مواردی که عفونت شدید باشد و پس از مقاربت، ممکن است این عفونت وارد لولههای رحمی و رحم شود.
مهر نوشت؛ این فلوشیپ ناباروری افزود: اگر این میکروارگانیسمها وارد رحم و لولهها شوند، تعادل این اندامها از بین میرود و باعث عفونت چسبندگی میشود. متأسفانه در صورت درمان به موقع این عارضهها برگشتپذیر نیستند و میتوانند باعث انسداد لولهها و التهاب رحم و اندومتریت و در نتیجه، ناباروری شوند. به همین دلیل، یکی از نخستین اقدامات در بررسی علل ناباروری، انجام معاینه و پاپ اسمیر است که دهانه رحم از نظر وجود زخم و عفونتهای ایجاد کننده زخم، به ویژه گونوره و کلامیدیا بررسی و درمان شود.
شه بخش با اشاره به ارتباط زخمهای دهانه رحم و بروز برخی بدخیمیها توضیح داد: یکی از نکات مهم دیگر در خصوص زخمهای دهانه رحم این است که این زخمها میتوانند پیشساز برخی بدخیمیها در دهانه رحم باشند. به همین دلیل، در صورت وجود هر نوع زخم و یا التهاب در دهانه رحم، حتماً باید پاپ اسمیر انجام شود، و درمان لازم انجام شود زیرا همانطور که اشاره شد، گاهی ممکن است بدخیمیهای دهانه رحم بهصورت زخم بروز کنند. بنابراین، اگر در معاینه متوجه وجود زخم شدیم، پاپ اسمیر انجام میدهیم و اگر نتایج پاپ اسمیر احتمال بدخیمی را مطرح کند، نمونهبرداری انجام میدهیم.
این متخصص زنان با اشاره به اهمیت انتخاب روش درمانی مناسب برای زخمهای دهانه رحم گفت: گاه ما با مواردی مواجه میشویم که خانم باردار نمیشوند و ما در بررسی متوجه میشویم که برای زخم دهانه رحم کرایوتراپی انجام دادهاند و این درمان باعث بروز تنگی در دهانه رحم و در نتیجه اختلال در باروری شده است. بنابراین، بسیار مهم است که زوجها برای درمان ناباروری به مراکز تخصصی درمان ناباروری مراجعه کنند و حتی اگر زیر نظر متخصص زنان باشند، به پزشک خود بگویند که قصد بارداری دارند تا پزشک درمانی را انتخاب کند که کمترین عوارض را در پی داشته باشد.
عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابنسینا در پایان یادآور شد: برای پیشگیری از بروز عفونتهای سیستم تناسلی، خانمها باید بهدقت اصول بهداشتی را رعایت کنند، از هرگونه رابطه جنسی پرخطر بپرهیزند و در صورت داشتن علائمی همچون ترشحات غیرعادی واژینال و وجود درد، خارش و التهاب در ناحیه تناسلی حتماً به پزشک مراجعه کنند.