2 عاملی که ایرلاینها را به سمت گران کردن بلیت هواپیما برد
اعلام خبر افزایش ۱۵۵ درصدی قیمت بلیت هواپیما در روزهای اخیر، این شائبه را ایجاد کرد که این بار قرعه گرانیها به نام بلیت هواپیما افتاده است.
جی پلاس، داستان از آنجا شروع شد که انجمن شرکتهای هواپیمایی ایران در نرخنامهای جدید که براساس دلار ۲۷ هزارتومانی تعیین شده بود، حداکثر قیمت بلیت هواپیما را در بیش از ۶۰ مسیر به بیش از یک میلیون تومان افزایش داد.
خبرآنلاین نوشت؛ این در حالی است که آخرین نرخنامه بلیت پروازهای داخلی به شهریور ۹۸ مربوط میشود که قیمتها با نرخ ارز ۱۱ هزار تومانی محاسبه شد و نرخ پروازهای داخلی از کف قیمتی ۲۰۰ هزار تومان شروع و در گرانترین مسیرها به زیر یک میلیون تومان به فروش میرفت. این نرخنامه که مصوب شهریور سال گذشته بود، تا همین چند هفته پیش اجرا میشد تا اینکه شیوع ویروس کرونا و بهانه پرواز ایرلاینها با ظرفیت ۶۰ درصدی، منجر به تصمیم جدید انجمن شرکتهای هواپیمایی برای افزایش قیمتها شد.
در این میان، وزیر راه و شهرسازی چندی پیش اعلامکرده بود که بر اثر اجرای طرح نشستن یک در میان مسافران در هواپیما، قیمت بلیت به اجبار افزایش خواهد یافت.
او گفته بود: فاصلهگذاری اجتماعی در سفرهای هوایی نه دستور یاتا و یا نهادهای بینالمللی هوانوردی است، بلکه مطالبه اجتماعی مردم است که از ابتدای آبان ماه اجرا و این مساله روی هزینه بلیت تاثیر خواهد گذاشت.
قیمتهایی که ایرلاینها برای بلیت تعیین کردند
بر اساس نرخهای جدید که قیمت آن از ۴۹۱ هزار تومان شروع میشد و سقف قیمتها دو میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بود، مسافران مسیر تبریز به بندرعباس باید برای سفر هوایی در این مسیر تا سقف ۲میلیون و ۶۰۰ هزار تومان هزینه میکردند.
شهرهای از مبدا تهران به مقصد ارومیه، اهواز، ایرانشهر، آبادان، بجنورد، بوشهر، تبریز، زاهدان، زابل، رفسنجان، دزفول، چابهار، جیرفت، خارک و ... از جمله مسیرهایی بودند که قیمت بلیت آن بیش از یک میلیون تومان به فروش میرسید.
در واقع در نرخنامه جدید، قیمت بلیت هواپیما در بیش از ۶۰ مسیر میلیونی شده و برای مثال پرواز ماهشهر- مشهد هم ۲ میلیون و ۳۰ هزار تومان به مشتریان فروخته میشد.
دو عاملی که هزینه ایرلاینها را بالا برده است
پیش از این، دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی گفته بود: افزایش قیمت بلیت هواپیما با احتساب ۲ عامل انجام میشود. نرخنامه جدید بلیت پروازهای داخلی بر اساس ارز ۲۸ هزار تومانی و با توجه به رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و تکمیل فقط ۶۰ درصد ظرفیت پروازها از ابتدای آبان ماه تعیین شده است.
به گفته مقصود اسعدیسامانی، به تازگی ستاد مقابله با کرونا ابلاغ کرده است که در راستای فاصلهگذاری اجتماعی در پروازها، شرکتهای هواپیمایی فقط ۶۰ درصد ظرفیت هواپیما را برای فروش عرضه کنند؛ این موضوع از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا به سازمان هواپیمایی ابلاغ شده و سازمان هواپیمایی کشوری هم به شرکتهای هواپیمایی ابلاغ کرده که از اول آبان ماه ۹۹ فقط ۶۰ درصد ظرفیت هواپیماها فروخته شود.
دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی گفته بود که همزمان با این موضوع، شرکتهای هواپیمایی به تازگی با مشکل نوسان شدید ارزی و افزایش قیمت ارز هم مواجه شدهاند، حدود ۶۰ درصد هزینههای شرکتهای هواپیمایی، ارزی است، قطعات هواپیما و موتور از خارج کشور تهیه میشود که باید شرکتها برای تامین آن ارز پرداخت کنند، بنابراین این دو موضوع (فروش ظرفیت ۶۰ درصد و نوسانات ارزی) تاثیر مستقیم روی هزینههای شرکتهای هواپیمایی دارد و شرکتها ناگزیر هستند با توجه به این دو مورد، قیمتهای جدید برای پروازها تعیین کنند.
به گفته او، نرخها نسبت به سقف قبلی تغییر مییابد، زیرا سقف نرخ قبلی که از سوی شرکتهای هواپیمایی برای پروازهای داخلی تعیین شده بود، براساس دلار ۱۱ هزار تومان محاسبه شده بود، در حالی که قیمتهای دلار ۲۷ و ۲۸ هزار تومان است، بانک مرکزی هم از سال گذشته دلار نیمایی به شرکتهای هواپیمایی نداده است و شرکتهای هواپیمایی برای تامین قطعات هواپیما، ارز را از بازار آزاد تهیه میکند.
دولت هیچ دخالتی در نرخگذاری ندارد
به دنبال انتشار نرخنامه جدید، معاون وزیر راه اعلام کرد که دولت و سازمان هواپیمایی کشوری هیچ دخالتی در نرخگذاری بلیت هواپیما ندارند.
به گفته تورج دهقانیزنگنه، سازمان هواپیمایی به شرکتهای هواپیمایی ابلاغ کرده که از اول آبان ماه هواپیما باید با ظرفیت ۵۰ و ۶۰ درصدی پرواز کند. بر این اساس، ایرلاینها، انجمن شرکتهای هواپیمایی دارند و براساس بخشنامه ۵۰ و ۶۰ درصدی و همچنین قیمت دلار، برای آنها نرخهای جدید را تعیین کرده است.
نرخهای اعلامی واقعی نیست
در این میان، یک عضو کمیسیون عمران مجلس از ورود به پرونده افزایش قیمت بلیت هواپیما خبر داده و نرخنامه جدید را غیرواقعی اعلام کرد.
اقبال شاکری در واکنش به افزایش ۱۵۵ درصدی قیمت بلیت پروازهای داخلی، افزود: قطعا این اقدام به هیچ وجه قابل پذیرش نیست، چراکه مردم توان پرداخت چنین هزینههایی برای خرید بلیط هواپیما را ندارند.
وی عنوان کرد: افزایش ناگهانی و بدون برنامه قیمتها، فشار سنگینی به مردم و مسافران وارد میکند و قطعا این رویکرد موجب کاهش استقبال مردم برای استفاده از پروازهای داخلی خواهد شد.
شاکری با بیان اینکه نرخنامه جدید حملونقل هوایی متناسب با هزینههای مصرفی ایرلاینها نیست، افزود: بعد از اعلام نرخنامه جدید، دلایل افزایش قیمتها و تناسب این مسائل با میزان هزینهها را بررسی کردم، حتی با چندین کارشناس و مسئول مرتبط نیز در این رابطه صحبت کردم، از این رو به نظر میرسد نرخهای اعلامی به هیچ وجه واقعی نیست.
وزیر راه: افزایش قیمت بلیت هواپیما را نمیپذیریم
اما واکنش وزیر راه و شهرسازی در مقابل افزایش ۱۵۵ درصدی نرخ بلیت هواپیما چه بود؟ محمد اسلامی روز یکشنبه هفتهجاری در حاشیه مراسم افتتاح نمایشگاه دائمی خودکفایی صنعت ریلی در جمع خبرنگاران درباره قیمتگذاری بلیت هواپیما، گفت: هر کدام از ما، هر سازمانی برای قطع زنجیره ویروس کرونا باید نقشآفرینی داشته باشد.
وی افزود: قبلا در ستاد ملی مبارزه با کرونا مصوب شد تا دو ردیف آخر هواپیما با احتمال وجود بیمار کرونایی خالی بماند تا اگر بیماری در حال پرواز سوار هواپیما بود، به ردیف آخر هدایت شود.
وزیر راه گفت: با نگرانی اقای نمکی، وزیر بهداشت و مطالبه مردم تفاهم شد تا مسافران به صورت یک درمیان در هواپیما بنشینند.
اسلامی تصریح کرد: در پی این مصوبه، ایرلاینها نرخها را افزایش دادند که به هیچ وجه مورد قبول نیست و ما هیچگونه افزایش قیمتی را به بهانه تشخیص فردی قبول نخواهیم کرد.
وزیر راه از جلسه مشترک سازمان هواپیمایی با ایرلاینها خبر داد و گفت: فردا این جلسه برگزار میشود و نتیجه نهایی اعلام خواهد شد. وضعیت ایرلاینها با یکدیگر متفاوت است و باید درخواست انها کارشناسی و بررسی شود.
با رهاسازی قیمت بلیت هواپیما مخالف هستیم
رییس سازمان هواپیمایی کشوری نیز با اعلام اینکه با رهاسازی قیمت بلیت هواپیما مخالف هستیم، گفت: در جلسهای که بین همه ذینفعان در این حوزه برگزار میشود، تکلیف نرخ بلیت هواپیما مشخص میشود اما باید به این نکته توجه کنیم که به مردم اجحاف نشود.
زنگنه متذکر شد: اگر به عنوان مثال قیمت بلیت هواپیما حدود ۳۰ درصد افزایش پیدا کند، منطقی به نظر میرسد اما اگر افزایش قیمتها به گونهای باشد که رهاسازی تلقی شود، قطعا سازمان هواپیمایی کشوری به آن ورود پیدا میکند؛ چراکه با اجحاف به مردم موافق نیستیم.
قیمتهای جدید بلیت هواپیما لغو شد
به این ترتیب، در بعدازظهر دیروز، روز دوشنبه، جلسهای مشترک بین شرکتهای هواپیمایی و سازمان هواپیمایی کشوری برگزار و درباره قیمت بلیت هواپیما تصمیمگیری شد. بنا به اعلام تورج دهقانیزنگنه، رییس سازمان هواپیمایی کشوری، در جلسه مشترک بین شرکتهای هواپیمایی و سازمان هواپیمایی کشوری نهایتا این نتیجه حاصل شد که نرخنامه جدید اعلام شده برای پروازهای داخلی لغو شوند.
به گفته وی، این بدین معناست که از ابتدای آبان ماه قیمت بلیت هواپیما افزایش نمییابد و پروازهای داخلی با همان نرخ سابق انجام خواهد شد.
زنگنه تصریح کرد: همچنین در این جلسه مقرر شد تا نشستی با حضور وزیر راه و شهرسازی برگزار کنیم و درباره چگونگی تغییر قیمت بلیت هواپیما تصمیمگیری شود.
دیدگاه تان را بنویسید