زمانی که شاخص سهام بیش از ۱۰ درصد اُفت میکند به اصطلاح وارد محدوده اصلاح قیمت شده است.
جی پلاس، سهامداران بازار سرمایه همچون سایر سرمایه گذاران پیش از سرمایه گذاری باید مجموعه ای از آموزش ها را فرا بگیرند. این روزها فعالیت در بورس بیش از هر زمان دیگری به دغدغه گروهی از افراد تبدیل شده است، به همین دلیل قصد داریم شما را با یکی از مفاهیم بازار سرمایه آشنا کنیم.
باشگاه خبرنگاران جوان نوشت؛ اصلاح قیمت عبارت است از حرکتی که بخشی از روند غالب بازار را خنثی میکند. یعنی قیمت برخلاف موج اصلی حرکت میکند.
در حالت کلی سهم به صورت یکباره صعود یا نزول نمیکند و به طور معمول به صورت پلکانی بالا یا پایین میرود. زمانی که احساس شود قیمتها بیش از اندازه حقیقیشان رشد کردهاند و از طرفی سرمایهگذاران اقدام به فروش سهام خود کرده اند یا در دورانی که رشد بیش ازحد سهام سبب شود که فروشهای بعدی سنگینتر شوند را دوران اصلاح قیمت می گویند.
به طورکلی این اصلاح میتواند یک حرکت نزولی در روند صعودی یا یک حرکت صعودی در یکروند نزولی باشد. اما در بیشتر مواقع منظور از اصلاح، کاهش نسبی قیمتها در یکروند صعودی است.
در علم تکنیکال مبحثی به نام الگوهای برگشتی وجود دارد. الگوهای برگشتی در انتهای روندهای صعودی یا نزولی شکل میگیرند و بیانگر برگشت بازار هستند. به عبارت دیگر الگوهای برگشتی باعث تغییر روند بازار میشوند. یکی از اولین نشانههای تشکیل الگوهای برگشتی شکسته شدن خط روند است، از انواع آن نیز میتوان به الگوی برگشتی سر و شانه، الگوی بازگشتی سر و شانه معکوس و الگوی بازگشتی سقف یا کف دوقلو اشاره کرد.
انواع اصلاح قیمت
ﻧﻤﻮدارﻫﺎ از دو ﺑﻌﺪ ﻗﯿﻤﺖ و زﻣﺎن تشکیلشدهاند، لذا اصلاحها نیز میتوانند در دو بعد قیمتی و زمانی رخ دهند.
در اصلاح زمانی، روند معکوس روند قبلی، طی مدتزمان بلندتری ولی با اصلاح قیمت کمتر شکل میگیرد، بدین معنی که شاهد روندی خلاف جهت روند قبلی (عمدتاً منظور نزولی است) هستیم که بازهی زمانی طولانیمدتی را ادامه پیدا میکند ولی به لحاظ قیمتی، سهم کاهش قیمت زیادی را نخواهد داشت. این در حالی است که در اصلاح قیمتی، شاهد اصلاح بیشتر قیمت در مدتزمان کوتاهتر هستیم عموماً چنین اتفاقی پس از صعودهای یکباره و سریع اتفاق میافتد، بدین معنی که روند خلاف جهت روند قبلی (عمدتاً نزولی) بازهی زمانی کوتاهی را به خود اختصاص میدهد ولی سهم در همین بازهی زمانی کوتاهمدت، کاهش قیمت زیادی را تجربه میکند.
تفاوت اصلاح قیمت، ریزش و پولبک چیست؟
پولبک و اصلاح:
پولبک (pullback) به بوسه خداحافظی (Last Kiss) معروف است. یعنی سهم برای آماده شدن جهت صعود یا نزول پرقدرت، به خط روندی که برایش ترسیمشده برخورد میکند و به روندی که در پیشگرفته برمیگردد. پولبک حالتی است که قیمت برای آخرین بار به محدودهای که قبلاً در آن بوده برمیگردد و آن را لمس میکند. این موضوع در تصویر زیر نیز قابلمشاهده است:
پولبک و اصلاح هر دو به معنی تغییرروند است ولی پولبکها موقت و اصلاحها طولانیمدت هستند، بدین معنی که در پولبک (البته بسته به اینکه سطح شکسته شده مقاومت باشد یا حمایت نام آن متفاوت خواهد بود و در حالتی که سطح مقاومتی شکسته شود، throw back نامیده میشود) پس از شکست خط حمایتی، سهم مجدداً به خط حمایتی در نمودار سهم بازگشت میکند و پس از برخورد با خط حمایتی که این بار در نقش مقاومت عمل میکند، سهم مجدد به حرکت قبل خود که در اینجا ریزش است ادامه میدهد.
همانطور که اشاره شد، پولبکها نشانهای از تغییر روند و تبدیل مقاومتهای شکسته شده به حمایت و حمایتهای شکسته شده به مقاومت هستند و اصلاح نشانهی ادامه روند صعودی و یا نزولی در جهت ایجاد الگوهای پلکانی قیمت است.
ریزش و اصلاح به چه معنا است؟
ریزش را میتوان با مثال شاخص دقیقتر توضیح داد، در دوران اصلاح شاخص تمام شرکتهای حاضر در بورس دچار اُفت قیمت نمیشوند اما در زمان ریزش شاخص با منفی شدن دستهجمعی سهام شرکتها مواجه هستیم. در این زمان با تشکیل سریع و طولانیمدت صفهای فروش، ارزش سهام شرکتها به شدت و در کوتاهترین زمان کاهش مییابد.
دوران اصلاح قیمت، بهترین زمان خرید سهم
قیمت سهام شرکتها به شرط دارا بودن ارزش ذاتی بالاتر از قیمت معاملاتی در بازار و نیز شرایط بنیادی مناسب، تکرار و پایداری و یا بهبود و افزایش سودآوری آتی، به طور مداوم و بیوقفه به شکل صعودی حرکت نمیکنند بلکه حرکت به صورت پلکانی خواهد بود.
دلیل بنیادی و اصلی این حرکات پلکانی نیروهای عرضه و تقاضای بازار هستند، جایی که نیروی عرضه بر نیروی تقاضا غلبه میکند روند اصلاح به صورت نزولی شکل میگیرد، با کاهش قیمتها، قیمت بازار از ارزش ذاتی فاصله بیشتری پیدا میکند و به بیان سادهتر سهام ارزانتر در بازار معامله میشود و این خود فرصت مناسبی را برای خریداران فراهم میکند.