با توجه به هم زمانی پذیره نویسی دومین صندوق دولتی با فاز اصلاحی بازار سهام، تا آخرین زمان شاهد استقبال ناچیز صاحبان سرمایه بودیم، اما بررسیها نشان میدهد ۴ سهم موجود در این صندوق، نه تنها متحمل زیان چندانی نشدهاند، بلکه دو سهم «شبریز» و «شبندر» حتی با صعود قیمت نیز همراه شدهاند.
جی پلاس، تجربه شیرین یک ماه نخست سهامداری در دارایکم سبب شده بود تا همگی بر استقبال قابل توجه از صندوق بعدی شهادت دهند. اما پذیرهنویسی دومین صندوق دولتی که از آن پالایشگاهها بود، با فاز اصلاحی بازار سهام مصادف شد. این مهم سبب شد که تا آخرین زمان تعیین شده برای شرکت در این پذیرهنویسی شاهد استقبال ناچیز صاحبان سرمایه باشیم، موضوعی که این زمان را یک هفته دیگر تمدید کرد.
دنیای اقتصاد نوشت، در این میان با وجود تفکر عمومی مبنی بر سوخت شدن تخفیف در نظر گرفته شده برای صندوق پالایشی یکم و از دست رفتن جذابیت آن برای خرید اما بررسیها نشان میدهد ۴ سهم موجود در این صندوق، نه تنها متحمل زیان چندانی نشدهاند، بلکه دو سهم «شبریز» و «شبندر» حتی با صعود قیمت نیز همراه شدهاند. ضمن آنکه تعدیل مثبت سود هر سهم پالایشیها برای دوره سه ماهه و همچنین فرصت بازگشایی بدون محدودیت دامنه نوسان میتواند تخفیف در نظر گرفته شده را دوچندان کند.
پذیرهنویسی «پالایش» یک هفته دیگر تمدید شد
با اتمام مهلت درنظر گرفته شده برای شرکت در پذیرهنویسی صندوق پالایشی یکم یا همان «دارادوم» در ۱۹ شهریورماه، سرپرست مدیریت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار از تمدید مهلت پذیرهنویسی صندوق سرمایهگذاری پالایشی یکم خبر داد و اعلام کرد: با توجه به درخواست ارائه شده مبنی بر تمدید دوره پذیرهنویسی به منظور بهرهمندی متقاضیانی که فرصت خرید واحدهای سرمایهگذاری صندوق مذکور را نداشتهاند، تمدید پذیرهنویسی تا ساعت ۲۴ روز چهارشنبه ۲۶ شهریور امسال با رعایت سایر قوانین و مقررات از نظر این سازمان بلامانع است.
استقبال ۵ درصدی از پالایش؛ تاکنون
این در حالی است که به گفته رئیس سازمان بورس اوراق بهادار، برای تعیین میزان پذیرهنویسی صندوق پالایشی یکم (دارا دوم)، باید آمار بورس و بانکها جمع شود، اما طبق آخرین اطلاعات، این رقم از مرز ۳۵۰۰ میلیارد تومان گذشته است. این در حالی است که مبلغ کل پذیرهنویسی «پالایش» با احتساب تخفیف ۲۰ درصدی، ۶۴ هزار و ۵۵۴ میلیارد تومان است و به عبارتی در زمان نخست تنها ۵ درصد از سهام دولتی پالایشگاهها به فروش رفته است. این در حالی است که صندوق دارایکم با وجود استقبال کمتر از انتظار سرمایهگذاران شاهد فروش ۳۷ درصدی کل واحدهای خود بود.
وضعیت سهام پالایشی از آغاز پذیرهنویسی
بورس تهران در یک ماه گذشته شاهد از دست رفتن بیش از ۲۵ درصدی ارزش بازار خود بوده است. این افت قابل توجه سبب شده تا صاحبان نقدینگی تصوری مشابه درخصوص سهام پالایشی نیز داشته باشند. این در حالی است که نماد معاملاتی پالایشگاهها در آغاز پذیرهنویسی یعنی ۵ شهریورماه با اقبال عمومی در صف خرید معامله میشدند و چند روز بعد یعنی از ۱۵ شهریورماه با توقف نماد معاملاتی خود مواجه شدند. این مهم سبب شد تا نه تنها افت چندانی به ۴ سهم موجود در پرتفوی صندوق پالایشی یکم تحمیل نشود، بلکه برخی از پالایشیهای مذکور در مجموع با رشد قیمت نسبت به روز مبدا پذیرهنویسی همراه شوند.
طبق اعلام سازمان خصوصیسازی قیمت مبنای سهام پالایشی یکم، قیمت روز قبل از پذیرهنویسی یعنی ۴ شهریورماه در نظر گرفته شد. این قیمت برای شپنا ۳۵۰۴ تومان، شبندر ۴۰۲۸ تومان، شتران ۳۴۷۵ تومان و شبریز ۴۳۱۶ تومان بود. یعنی با احتساب ۲۰ درصد تخفیف که برای سبد این صندوق در نظر گرفته میشود، در واقع هر سهم شپنا ۲۸۰۳، شبندر ۳۲۲۲، شتران ۲۷۸۰ و شبریز ۳۴۵۲ خریداری میشود. این در حالی است که در حال حاضر بر مبنای آخرین روز معاملاتی سهام مذکور یعنی ۱۲ شهریورماه، هر سهم شپنا ۳۴۶۱، شبندر ۴۱۸۶، شتران ۳۴۰۲ و شبریز ۴۳۳۰ تومان است. به عبارتی سهام مذکور از آغاز پذیرهنویسی تاکنون با تغییر قیمت به ترتیب منفی ۲/ ۱ درصد، مثبت ۹/ ۳ درصد، منفی ۱/ ۲ درصد و مثبت ۳/ ۰ درصد همراه شدهاند که تا تخفیف اعلامشده همچنان فاصله زیادی دارد و با توجه به پتانسیلهای این شرکتها از جذابیت قابل توجهی برخوردار است (در مجموع برآیند تغییر قیمت در ۴ سهم پالایشی مذکور منفی ۰۴/ ۰ درصد است). به ویژه اینکه آخرین اطلاعات بااهمیت منتشر شده از سوی پالایشگاهها که منجر به توقف نماد معاملاتی آنها شد، حاوی نکات مثبتی است که میتواند رشد قیمت قابل توجهی را به دنبال داشته باشد.
خبر خوب پالایشیها برای کدال
به احتمال زیاد تمامی متقاضیانی که قصد داشتند در پذیرهنویسی «پالایش» شرکت کنند خبر «تخفیف ۴۰ درصدی برای پالایشی یکم» را شنیدهاند. خبری که در ابتدا افزایش تخفیف خصوصیسازی برای واگذاری صندوق مزبور را به ذهن متبادر میکند اما در واقع برداشت مدیر صندوق پالایش یکم از وضعیت سهام پالایشی است. در این گفتوگو داوود رزاقی، مدیر صندوق پالایش یکم گفته است: پیشبینی میشود که نماد شرکتهای پالایشی پس از تعدیل با افزایش قیمت قابل توجهی باز شود که دراین صورت تاثیر زیادی در خرید واحدهای پالایشی یکم خواهد داشت. اما این ادعا تا چه میزان درست است؟ اواخر مردادماه بود که اعلام شد دستورالعمل نحوه محاسبه قیمت نفت خام و میعانات گازی و ۵ فرآورده اصلی نفتی و سوخت هوایی در سال ۱۳۹۹ ازسوی وزیر نفت به شرکتهای پالایشی ابلاغ شده است. طبق مصوبه مزبور مبنای محاسـبه نرخ نفت خـام از میـانگین محمولههای صادراتی منطقهای (دبی، عمان و برنت دریای شـمال) به میانگین ماهانه محمولههای صادراتی نفت ایران که عمـدتا از نرخهای مزبور کمتر است، محاسـبه و منظور خواهد شد.
مبنای محاسبه قیمت ۵ فرآورده اصـلی و سوخت هوایی نیز به جای فوب خلیـج فارس، متوسط وزنی ماهانه قیمت فروش صادراتی و زمینی فوب ایران خواهـد بود. در آن زمان هنوز اطلاعات نهایی در این خصوص اعلام نشده بود، اما مشخص بود این تغییر قیمت بر سود پالایشگاهها اثرگذار است. سرانجام ۱۵ شهریورماه سامانه کدال میزبان اطلاعاتی مهم و بااهمیت از شرکتهای پالایشی بود.
در این اطلاعیهها خبر از تغییر نحوه قیمتگذاری نفت خام و پنج فرآورده اصلی و سوختهای هوایی در سال ۹۹ و اصلاح قیمت خرید نفت خام مرتبط با سه ماه اول سال جاری داده شده بود، تغییراتی که سبب تعدیل مثبت سود سه ماه نخست پالایشگاهها شد. به این ترتیب سود هر سهم شرکت پالایش نفت اصفهان در دوره سه ماهه منتهی به پایان خرداد ۹۹ با تعدیل مثبت ۵/ ۵۷درصدی از ۳۱۵ ریال به ۴۹۶ ریال افزایش یافت.
در شرکت پالایش نفت تهران درصد تعدیل ۶/ ۵۶ درصد بود و نرخ سود سه ماهه از ۱۸۳ ریال به ۳۰۳ ریال رسید.
پالایش نفت بندرعباس نیز اصلاحیهای مبنی بر تعدیل سود ۷۲ درصدی داد و سود هر سهم خود در سه ماه ابتدای سال را از ۳۱۱ ریال به ۵۳۶ ریال رساند. پالایش نفت تبریز بیشترین درصد تعدیل را به نمایش گذاشت و سود هر سهم خود را از ۳۲۳ ریال به ۵۶۱ ریال (معادل ۷/ ۷۳ درصد) رساند. این گزارشهای مثبت در حالی منتشر شده که توقف نمادهای مذکور به دلیل انتشار اطلاعات بااهمیت گروه الف بوده و در نتیجه در بازگشایی بدون محدودیت دامنه نوسان معامله خواهند شد.
موضوعی مهم که بسته به زمان بازگشایی میتواند رشد قابل توجه قیمت سهام مذکور را به دنبال داشته باشد.