دکتر محمد مصدق در چهاردهم اسفند سال ۴۵ در بیمارستان نجمیه تهران درگذشت. مرحوم صادق طباطبایی در خاطرات خود به سالگرد وی در چهاردهم اسفند ۵۷ یعنی چند روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرده و اسامی سخنرانان و موضوع سخنرانی شان را ذکر می کند.
به گزارش خبرنگار جی پلاس، در نوزدهم اوت سال ۱۹۵۳ مطابق با ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ شمسی کودتایی نظامی به سرپرستی فضلالله زاهدی و با درخواست مستقیم بریتانیا و دخالت مستقیم افسران اطلاعاتی آمریکا و نفرات لجستیک سفارت آمریکا و حمایت دولت ایالات متحده آمریکا صورت گرفت و دولت دکتر محمد مصدق سرنگون شد. او در چهاردهم اسفند سال ۴۵ در بیمارستان نجمیه تهران درگذشت. مرحوم صادق طباطبایی در جلد سوم کتاب خاطرات خود به برگزاری بزرگداشت دکتر مصدق پس از انقلاب اسلامی اشاره کرده و آورده است:
یادم میآید در چهارده اسفند پنجاه و هفت به مناسبت بزرگداشت دکتر مصدق تجمع بزرگی در احمدآباد تشکیل شد که شخصیتهایی چون آیتالله طالقانی در آن میتینگ شرکت کردند. من چون خودم فرصت نداشتم در آنجا حضور داشته باشم، یکی از بستگانم را فرستادم که خبر موثق برای من بیاورد. اولین سخنران مسعود رجوی بوده که شدیداً به ارتش حمله کرده و خواهان تشکیل ارتش بیطبقه توحیدی شده بود. بعد از او آقای متین دفتری سخنرانی کرده بود. او به عنوان پیشقراول جبهه ملی برای آنکه خود را با شرایط نوین انقلاب منطبق بکند اعلام تشکیل جبهه دمکراتیک ملی را داد. او نیز اظهار داشته بود که بنیادها و نهادهای ضدانقلابی از جمله ارتش باید منحل شوند و از بازسازی آنها احتراز گردد.
نوبت به آیتالله طالقانی که رسیده بود، ایشان به شدت به شعار انحلال ارتش حمله کرده و فرموده بودند: «...به خدا قسم این خیانت است، این به صلاح کشور نیست، بدنه ارتش مسلمان هستند، این همه تجهیزات و هزینه و افرادی که تعلیم دیدهاند و خودشان را در اختیار انقلاب قرار دادند، به مصلحت انقلاب و کشور نیست که ارتش را منحل کنیم...».
در هر حال این بلواها بود و هر یک از گروهکها با اعلام راهپیمایی و تظاهرات در پی نمایش قدرت بودند. یک بار جبهه دموکراتیک ملی به خاطر اینکه قدرت خودش را به رخ بکشد، اعلام تجمع در زمین چمن دانشگاه تهران داده بود، قرار بود ساعت 4 بعدازظهر به آنجا بروند، تا ساعت سه و نیم فقط سیصد چهارصد نفر جمع شده بودند، خودشان یک درگیری مصنوعی به وجود آوردند و اعلام کردند که نیروهای ضد دمکراتیک نگذاشتند تجمع ما صورت بگیرد. من که قبلاً این موضوع را پیشبینی میکردم، دو نفر را فرستادم تا از نزدیک اوضاع را ببینند و به من گزارش دهند. همین دو نفر هم گفتند که ساعت نزدیک به چهار بعدازظهر بود که یک درگیری مصنوعی ایجاد کردند و سپس از طریق بلندگو و با قرائت بیانیههایی اعلام کردند که افرادی مخلّ نظم و امنیت میتینگ هستند و لذا آن را ملغی اعلام کردند.
برشی از کتاب خاطرات سیاسی - اجتماعی دکتر صادق طباطبایی؛ ج ۳، ص۲۶۷-۲۶۹؛ ناشر: عروج؛ چاپ سوم(۱۳۹۲)