هیات عامل بانک مرکزی نرخ سود سپرده‌گذاری بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی نزد بانک مرکزی را با یک واحد درصد افزایش، 14 درصد تعیین کرد و بدین ترتیب دامنه نرخ سود در بازه 14-22 درصد قرار گرفت.

جی پلاس، این تصمیم با هدف کاهش دامنه دالان نرخ سود، افزایش نرخ سود در بازار بین بانکی و هدایت نرخ تورم به سمت نرخ تورم هدف اتخاذ شده است و از روز امروز اجرا می‌شود. لازم به یادآوری است که هیات عامل بانک مرکزی در روز پنج‌شنبه مورخ 12 تیرماه 1399، کف دالان نرخ سود را از 12 به 13 درصد افزایش داده بود. در همین زمینه، عبدالناصر همتی- رئیس کل بانک مرکزی- در یادداشتی اینستاگرامی، عنوان کرده بود: «تا آنجایی‌که به مدیریت پولی و ارزی مربوط می‌شود، می‌توانم این اطمینان را بدهم که کسری بودجه دولت قطعا بهتر از سال‌های قبل مدیریت می‌شود و مسیر اعمال سیاست پولی نیز به سمت نرخ سود پیش می‌رود که در بازار بین بانکی و دامنه دالان کف و سقف بین 13 و 22 درصد خواهد بود، توسط بانک مرکزی مدیریت می‌شود.»

در تیر ماه سال‌جاری،‌ شورای پول و اعتبار نرخ سود سپرده‌های بانکی را افزایش داد که بر اساس این مصوبه نرخ سود سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی، سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت ویژه سه‌ماهه و سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت ویژه شش‌ماهه به ترتیب 10، 12، 14 درصد تعیین شده است. همچنین، نرخ سود سپرده سرمایه‌گذاری با سررسید یک‌ سال و سپرده سرمایه‌گذاری با سررسید دو سال به ترتیب 16 و 18 درصد است. در همین ارتباط، محمدرضا جمشیدی، دبیر کانون بانک‌ها و موسسات اعتباری خصوصی،‌ با بیان اینکه هدف این تصویب افزایش نرخ سود برای جمع‌آوری نقدینگی سرگردان در بازارهاست، گفته بود: «با توجه به نرخ تورمی که اکنون در اقتصاد کشور موجود است، این افزایش نرخ سود سپرده‌های بانکی در کنترل یا کاهش نقدینگی بی‌تاثیر نیست اما نمی‌توان تاثیر چشم‌گیری در این زمینه پیش‌بینی کرد، زیرا این مصوبه تغییری با گذشته نکرده و همان 18 درصد سود است اما سود سپرده دوساله هم درنظر گرفته‌اند که در گذشته بانک‌ها نمی‌توانستند بیش از یکسال سپرده صادر کنند.» 

طبق آخرین آمار منتشر شده، حجم نقدینگی در اقتصاد ایران به بیش از 2600 هزار میلیارد تومان رسیده است. کارشناسان بر این باورند که هرگاه رشد نقدینگی برابر با رشد تولید نباشد، سرریز آن تورم است به این معنا که به هر میزان که نقدینگی خلق شود و نقدینگی در تولید قرار نگیرد تورم خواهیم داشت. بنابراین آنها خواستار اعمال تغییرات جدی در سیاست‌های پولی و مالی از سوی دولت و بانک مرکزی هستند، چراکه ادامه این وضع به نفع کشور نخواهد بود. البته دولتمردان درصدد هستند تا هر روز نقدینگی بیشتری به سوی بازار سرمایه روانه شود و اقدامات و تبلیغات حمایتی آنها از ابتدای سال موید این مطلب است، اما کارشناسان نگرانی‌های خود را نسبت به این قضیه ابراز کرده‌اند، چراکه به اعتقاد آنها حتی ریالی از سود افزایش شاخص بورس وارد بخش تولید نمی‌شود و این در حالیست که طبق گفته‌های حسن قالیباف‌اصل- رئیس سازمان بورس اوراق بهادار تهران، 90 هزار میلیارد تومان نقدینگی جدید به بازار سرمایه وارد شده است که یک اتفاق بزرگ در اقتصاد کشور محسوب می‌شود.

همین بالا بودن رقم نقدینگی نسبت به رشد تولید، سبب شده تا به گواهی برخی آمار در حال حاضر تورم در اقتصاد ایران بالای 40 درصد باشد و به گفته عده‌ای از کارشناسان تا پایان سال در حول و حوش همین رقم بماند و بالاتر از سال گذشته به ثبت برسد. با این حال، چندی پیش، بانک مرکزی طی بیانیه‌ای چارچوب هدف‌گذاری نرخ تورم را اعلام و بر این اساس، هدف نرخ تورم خود را برای بازه زمانی یک‌ساله، 22 درصد با دامنه مثبت و منفی دو واحد درصد تعیین کرد تا فاصله موجود بین نرخ تورم با هدف اعلامی را کاهش دهد و به‌تازگی نیز نرخ سود سپرده‌های بانکی را به میزان یک درصد افزایش داد.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

  • کدخبر: 1463503
  • منبع: ایران جیب
  • نسخه چاپی
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.