اصول پرورش و نگهداری انواع گل های کاکتوس در منزل
بر خلاف ظاهر خشن، کاکتوس ها گل هایی ظریف و زیبا دارند، که در رنگ های متنوعی ظاهر می شوند، در ادامه روش های نگهداری و پرورش گل های کاکتوس را مرور می کنیم.
جی پلاس، کاکتوسها امروزه در گونههای مختلف قابل تهیه هستند. این گیاه علاوه بر زیبایی ظاهری و استفاده خوراکی، در تصفیه هوا نیز موثر است. جالب است بدانید که طرفداران کاکتوس، افراد خاصی هستند، این افراد بسیار احساسی، آرامش طلب، قانع و البته شکست ناپذیرند. ویژگی منحصر به فرد کاکتوس موجب شده است تا عاشقان کاکتوس به گیاه خود حس وابستگی پیدا کنند. کاکتوسها به شرایط کم آبی و گرمای هوا بسیار مقاوم هستند. اگر در منزلتان محیط آزاد و پر نوری دارید، میتوانید برای تهیه کاکتوس اقدام کنید، اما قبل از آن بهتر است در مورد این گیاه بیشتر بدانیم.
کاکتوس، به انگلیسی Cactus، با نام علمی Cactaceae، گیاهی چند ساله، از خانواده گیاهان گلدار (Caryophllales) است. کاکتوس با ۱۳۹ جنس و نزدیک به ۲۰۰۰ گونه، بومی مناطق وسیعی از آمریکای شمالی و جنوبی است. مکزیک بیشترین تعداد و گونه از کاکتوسها را دارا میباشد. بیشتر گونههای کاکتوس بومی مناطق خشک هستند، اما انواعی از آن در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری نیز وجود دارند.
کاکتوسها معمولا دارای ساقههای کلفت علفی یا چوبی، حاوی کلروفیل هستند. حالت شاخهها و تیغهای ریز و درشت روی ساقههای گوشتی، یکی از شاخصههای شناخت کاکتوسها است. در بیشتر گونههای کاکتوس برگ وجود ندارد و ساقههای خاردار، کار ذخیره آب و فتوسنتز را انجام میدهند. اما گونههای دیگری وجود دارد که دارای برگهای موقت (چون (opuntia یا طولانی مدت) مانند (Pereskiopsis هستند. اما تیغهای کاکتوس، که در شناسایی کاکتوس بسیار موثراند، در انواع گونهها با هم فرق میکنند. برخی از آنها دارای تیغهای قلابی شکل و بزرگ بوده و برخی دیگر بسیار ریز و خطرناک هستند که در صورت برخورد به پوست، موجب صدمه میشوند. رنگ تیغها در هر گونه متفاوت است.
تاریخچه استفاده از کاکتوسها
انواع کاکتوس
کاکتوسها از نظر شکل کلی و اندازه بسیار متفاوت هستند. از کاکتوسهای دکمهای شکل، چون لوفوپورا و انواع کاکتوسهای میوه دار، چون اپونتیا و انواع پر تیغ مانند اکینوسرئوس تا انواع توپی شکل، چون فروکاکتوس و اچینوکاکتوسهای بزرگ و زیبا و انواع غول پیکر و ستون مانند، چون: Pachycereus pringlei. بیشتر کاکتوسها در زمین رشد میکنند؛ اما چندین گونه هستند (Rhipsalis و Epiphyllum) که روی گیاهان یا درختان دیگر یا صخرهها زندگی میکنند.
فواید نگهداری از کاکتوسها
مقابله با امواج خطرناک وای فای و مخابرات: کاکتوسها برای جذب امواج نویز خطرناک محیط، بسیار موثر هستند و تا حد زیادی اثرات مضر امواج را کاهش میدهند.
کاکتوس به عنوان یک آرامش دهنده و کاهنده استرس: مطالعات نشان داده است که گیاهان آپارتمانی، تمرکز انسانها را بهبود بخشیده و روحیه ما را تا ۱۵ درصد تقویت میکنند! نکته حائز اهمیت این است که داشتن کاکتوس و ساکولنت در خانه یا محل کار، روز شمارا پربارتر و آرامتر میکند؛ همچنین تماشای یک گیاه در حال رشد و شکوفایی توسط ما میتواند به کاهش افسردگی کمک کند.
استفاده از کاکتوس در سبد غذایی و تولید چرم
حفاظت از سلولهای عصبی: سلولهای عصبی ممکن است مانند دیگر سلولها آسیب ببینند. این عارضه ممکن است موجب از دست دادن انواع حسها، مانند حس درد شود. کاکتوسهای نپال میتوانند از تخریب این نوع سلولها جلوگیری کنند
وجود آنتی اکسیدان در کاکتوس: آنتی اکسیدانها میتوانند از سلولهای ما در برابر صدمات ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت کنند. آنتی اکسیدانها بدون توجه به سن و شرایط موجود، میتوانند برای همه سودمند باشند.
تنظیم قندخون و مفید برای دیابت: برخی از مطالعات نشان دادند که کاکتوس نوپال در کاهش میزان قند خون بسیار موثر است. یک منبع معتبر توصیه کرده است که میوه کاکتوسهای نوپال را به همراه سایر داروهای دیابت برای تنظیم قندخون مصرف کنید.
مفید برای درمان پروستات: میوه کاکتوس نوپال میتواند برای درمان پروستات بزرگ شده و حتی سرطان پروستات مفید باشد.
علاوه بر این، میوه کاکتوس اپونتیا و میوه دراگون فروت برای درمان یبوست، جوان سازی پوست، تقویت موی سر، کاهش فشارخون، کاهش وزن و سلامت کبد مفید است.
اصول کاشت و پرورش کاکتوس
آبیاری: یکی از اصول مهم و حیاتی در نگهداری کاکتوسها، آبیاری است. نیاز آبی در همه نوع کاکتوسها یکسان نیست و این نیاز به عوامل دیگری چون: شدت نور، دمای محیط و میزان رطوبت بستگی دارد. کاکتوسها در فصول رشد به آبیاری منظم نیاز دارند.
نور: یکی از مشکلات رایج در نگهداری از کاکتوسها در منزل و محیط آپارتمان کمبود نور است. کاکتوسها روزانه به دو تا ۵ ساعت نور مستقیم یا فیلتر شده آفتاب نیاز دارند. حتما کاکتوس را پشت پنجره نورگیر، فضای تراس یا حیاط قرار دهید.
دما: کاکتوسها نسبت به تغییر دمایی شدید مقاوم هستند؛ اما دمای زیر ۵ درجه یا بالای ۴۵ درجه سانتیگراد موجب مرگ گیاه خواهد شد. البته میزان تحمل دمایی به نوع کاکتوس، شرایط محیطی و اندازه گیاه بستگی دارد.
تعویض گلدان: گلدان کاکتوسها نباید زیاد بزرگ باشد. کاکتوسها در گلدانهای کوچک رشد بهتری خواهند داشت. لازم است از گلدانهای سفالی برای کاشت کاکتوس استفاده کنید. بهترین زمان تعویض گلدان، قبل از فصل رشد گیاه، یعنی اوایل فصل بهار است.
نکته مهم: برای گلدهی کاکتوس در فصل بهار، باید در طول فصل زمستان، آبیاری گیاه را به حداقل برسانید و اجازه دهید خاک گلدان کاملا خشک شود؛ به علاوه دمای زیر ده درجه نیز باید در طول فصل سرما، گیاه را به خواب ببرد. البته گلدهی کاکتوسها علاوه بر موارد ذکر شده، به سن و اندازه گیاه بستگی دارد.
تکثیر کاکتوس و ساکولنت
تکثیر با بذر: برای تکثیر با بذر به یک بستر کشت، مانند ظرف شفاف در بسته پلاستیکی، مقداری ماسه عاری از خاک و پیت ماس، پلاستیک شفاف و قارچ کش کاربندازیم یا مانکوزب نیاز دارید. ابتدا کف ظرف پلاستیکی را به منظور خروج آب اضافی سوراخ کنید. خاک ماسه و پیت ماس درون ظرف ریخته و با محلول قارچ کش ضد عفونی کنید.
تکثیر با قلمه یا پاجوش و شاخههای مجاور: قلمه میتواند قسمتی از بدنه، پاجوش و یا شاخه کاکتوس باشد. برای تکثیر به روش قلمه زدن باید فصل بهار و تابستان اقدام کنید. قبل از گرفتن قلمه بهتر است گیاه را از چند روز قبل، آبیاری کنیم. قلمه میتواند به جوانه منتهی شود یا از دو سمت بدون جوانه باشد. ابعاد قلمه باید بیشتر از ده سانتیمتر انتخاب شود یا اینکه قلمه باید بیش از یک سال عمر داشته باشد.
تکثیر ساکولنت با برگ: بهترین روش تکثیر ساکولنت با برگ است. ابتدا برگهای جوان و شاداب را از گیاه اصلی جدا کنید. سپس برگها را به مدت یک تا سه روز در محیط خنک قرار دهید تا محل قطع برگ پینه ببندد. برای کشت، خاک کاکتوس مناسب است. برگها را به صورت افقی روی بستر کشت قرار دهید. بستر کشت را کمی مرطوب نگه دارید و در محیطی با نور غیر مستقیم آفتاب قرار دهید. پس از ظهور جوانههای ساکولنت میتوانید گیاه را به محیط کشت جدید انتقال دهید.
قیمت کاکتوسها بسته به نوع و اندازه آن متفاوت است. برای تهیه کاکتوس، از فروشگاههای اینترنتی گل و گیاه یا گلخانههای سطح شهر اقدام کنید. همچنین بذر انواع کاکتوس را میتوانید با بهترین قیمت از سایتهای فروش بذر کاکتوس و ساکولنت تهیه کنید. با توجه به شرایط اقلیمی مناسب برخی از شهرهای حاشیه کویر ایران، با کشت انبوه کاکتوس اپونتیا یا نوپال در تولید کاکتوس و میوه آن، همینطور تولید چرم پیشگام باشید. با نگهداری انواع کاکتوس در منزل به سلامتی محیط و خودمان کمک خواهیم کرد.
دیدگاه تان را بنویسید