اگرچه بازیکنان بازیکنان و مربیان خارجی باکیفیتی طی سالیان اخیر روانه فوتبال ایران شدند و برخی از آن ها به تنهایی زمینه ساز موفقیت فوتبال ایران شدند اما با افزایش نرخ ارز در بازار، رفته رفته کیفیت از بازار خارجی ها رنگ باخته و این روزها آخرین نفرات باقی مانده هم با مشکلات زیادی رو به رو هستند.
به گزارش سرویس ورزشی جی پلاس؛ افزایش سرسام آور نرخ ارزهای خارجی در بازار ایران زندگی معیشتی بخش های مختلفی از جامعه و اقتصاد را تحت الشعاع خود در آورده و دیگر الزامی برای هزینه کردن ارزهای دولتی در بخش هایی مانند رشته های ورزشی باقی نمی ماند. از طرفی شرایط هم به گونه ای است که دولت از حیث تامین ارز در مضیقه قرار دارد و به ناچار نمی تواند در این زمینه کمکی به رشته های ورزشی به خصوص تیم های باشگاهی مانند استقلال و پرسپولیس انجام دهد.
دولت به دلیل مشکلات ناشی از تحریمها بودجه سال 99 را انقباضی و مقاومتی بسته است. جدا از کاهش بودجه بسیاری از سازمانها و ارگانها، دستگاههای دولتی از بسیاری خرجهای اضافی منع شدهاند که از جمله آن میتوان به ممنوعیت سفرهای خارجی غیرضروری اشاره کرد. فوتبال و باشگاههای دولتی هم از این موضوع و تصمیم دولت بینصیب نماندهاند و استفاده از بازیکنان و مربیان خارجی برای باشگاه های زیرمجموعه دولتی از جمله وزارت ورزش، وزارت نفت و وزارت صمت که در لیگ برتر باشگاهداری میکنند، با سخت گیری های زیادی همراه شده است.
چندی پیش وزارت ورزش در پی وضعیت اقتصادی و ارزی کشور و همچنین حاشیه و چالشهای مربوط به پرداخت دستمزد مربیان و بازیکنان خارجی که در سطح جهانی بازتاب داشته، باشگاههای استقلال و پرسپولیس را که مستقیما زیر نظر خودش قرار دارند، از خرید هر گونه بازیکن و مربی خارجی منع کرد.
جدای از هزینه سرسام آور جذب خارجی ها با دلار 23 هزار تومانی و یورو 26 هزار تومانی، وجود پرونده های انضباطی متعدد در این زمینه که ناشی از سیاست های اشتباه باشگاه ها است، علت پیاده کردن چنین برنامه ای را نشان میدهد.
*رشد چند میلیاردی قراردادهای خارجی با انفجار ارزهای خارجی
قراردادی که تا چند سال قبل با حدود یک میلیارد تومان بسته می شد، امروز در بهترین حالت کمتر از 4، 5 میلیارد تومان نمی شود. در این شرایط دیگر الزامی برای استفاده از 3 یا 4 سهمیه بازیکن و همینطور مربیان خارجی نمی ماند و خارجی های کنونی را باید در نوع خود جزو آخرین نفرات دانست که توانستند در ایران فعالیت کنند.
در حال حاضر برخی از پرونده های انضباطی تیم های ایرانی در فیفا مانند پرونده برانکو، ویلموتس، برانکو، شفر، استراماچونی و ... خطر بزرگی مانند بدهی چند صد میلیارد تومانی را به وجود آورده که معلوم نیست این قبیل پول ها که عمدتا حاصل بدقولی تیم های ایرانی است، چطور تامین خواهد شد.
از طرفی هر چه زمان می گذرد و قیمت ارزهای خارجی بیشتر می شود، بدهی ایرانی ها هم سنگین و سنگین تر می شود. به طور مثال بدهی 2 میلیون یورویی فدراسیون فوتبال به شستا که روزگاری با یورو 15 هزار تومانی 30 میلیارد تومان می شد، امروز به بیش از 45 میلیارد تومان رسیده است!
*عرصه برای خارجی ها تنگ تر و تنگ تر می شود
پیش از این چند چهره سرشناس ورزشی مثل داریوش مصطفوی هم پیشنهاد داده بودند که با توجه به تحریمها و مشکلات و حاشیههای استفاده از بازیکنان و مربیان خارجی، باشگاهها و فدراسیونها تا اطلاع ثانوی از انجام این کار خودداری کنند و منع شوند.
با توجه به ابعاد گسترده قطع همکاری ویلموتس، قهر استراماچونی و کالدرون، پرونده برانکو و شفر و بدهیهای سنگین ارزی باشگاهها به خارجیها که پروندههای متعددی را علیه ایرانیها در فیفا باز کرده ، اغلب کارشناسان حوزه ورزش و اقتصاد کشور تا بازگشت به شرایط عادی اقتصادی استفاده از خارجیها را به صلاح مملکت نمیدانند.
به این ترتیب برای لیگ بیستم حرفهای شاهد پایان همکاری خارجیها با باشگاههای ایرانی خواهیم بود و خرید بازیکن و مربی خارجی برای سال آینده ممنوع میشود.