یکی از مسائلی که والدین در روزهای قبل یا بعد از تولد نوزادشان با آن مواجه هستند، خرید و انتخاب شیشهشیرهای پلاستیکی است که در شکل و انوع مختلفی در بازار موجود است و معمولاً اطلاعات دقیق و درستی از کیفیت و چگونگی این شیشهشیرها موجود نیست.
به گزارش جی پلاس، در این مطلب میتوانید با شیشهشیرهای پلاستیکی و رعایت نکاتی بسیار مهم هنگام خرید و استفاده از آنها آشنا شوید.
شیشهشیر پلاستیکی
شیشهشیرهای کودکان در گذشته از پلاستیک پلیکربنات ساخته میشد، اما تحقیقات نشان داد که یک مادۀ شیمیایی مضر به نام بیسفنول آ؛ BPA، از این نوع پلاستیک وارد شیر خشک کودک میشود و شواهد نشان داد که این ماده برای کودک مضر است. امروزه تولیدکنندگان شیشهشیر، دیگر از مادۀ BPA در محصولات خود استفاده نمیکنند و استفاده از این ماده شیمیایی در تولید شیشهشیر و لیوان کودکان ممنوع اعلام شده است. با این حال، گروههای حمایت از حقوق مصرفکننده و طرفداران محیط زیست هشدار میدهند که شیشهشیرهای پلاستیکی با ترکیبات شیمیایی مختلفی ساخته میشود که به طور بالقوه مضر است و توصیه میکنند که والدین در صورت خرید و استفاده از این شیشهشیرهای پلاستیکی لازم است اقدامات پیشگیرانه خاصی را برای حفاظت از کودک خود هنگام تغذیه با شیشیهشیر انجام دهند.
نکاتی برای خرید و استفاده از شیشهشیر پلاستیکی
والدین میتوانند برای تغذیۀ نوزادشان از شیشهشیر شیشهای یا شیشهشیر ترکیبی که از جنس شیشه است و لایهای سیلیکونی روی شیشۀ آن را پوشش داده است استفاده کنند. این لایۀ محافظ از شکستن شیشهشیر شیشهای جلوگیری میکند و دست کودک را نیز نمیسوزاند. اما اگر به هر دلیلی قصد خرید شیشهشیرهای پلاستیکی را دارید، بهتر است اقدامات احتیاطی لازم را در این مورد رعایت کنید. برخی از این اقدامات شامل موارد زیر است:
- شیشهشیری را بخرید که مات باشد و برچسب فاقد بیسفنول آ؛ BPA-free، دارد.
- از خرید شیشهشیرهای پلاستیکی دست دوم یا شیشهشیرهایی از جنس پلیکربنات خودداری کنید.
- شیشهشیرهای پلاستیکی را نجوشانید.
- هیچ نوعی از شیشهشیر را در مایکروویو گرم نکنید.
- شیشهشیر پلاستیکی را در ماشین ظرفشویی نشویید، زیرا گرما، مواد شیمیایی را از پلاستیک آزاد میکند.
- هیچ شیشهشیر پلاستیکیای را در دستگاههایی که از گرما استفاده میکنند، قرار ندهید.
- برای تمیز کردن شیشهشیر، از یک فرچۀ شیشهشیر یا اسفنج نرم استفاده کنید و با آب گرم و کف بشویید و خوب آبکشی کنید.
- شیر خشک آماده در شیشهشیر پلاستیکی را حتی در یخچال هم نگه ندارید و سریع مصرف کنید.
- شیر خشک را درست قبل از این که کودک بخواهد آن را بخورد درون شیشهشیر بریزید و باقیمانده را دور بریزید.
- شیشهشیر پلاستیکی حاوی شیر خشک را گرم نکنید و در کاسۀ آب گرم قرار ندهید.
- در صورت نیاز برای گرم کردن، شیشهشیر را فقط کمی زیر شیر آب گرم بگیرید.
- شیشهشیرهای پلاستیکی خشدار یا فرسوده را دور بیندازید.
برخی کارشناسان شیشهشیرهای فاقد BPA و شیشهشیرهای ساختهشده از پلیاتیلن یا پلیپروپیلن را برای نوزادان بیخطر میدانند، اما برخی مطالعات نشان میدهد که صرف نظر از نوع پلاستیک شیشه شیر، مواد شیمیایی به کار رفتۀ دیگر در ساخت شیشهشیرهای پلاستیکی ممکن است از آنها آزاد شود، به ویژه اگر شیشهشیر گرم شود. پس بهتر است به طور کل هیچکدام از انواع شیشهشیرهای پلاستیکی را گرم نکنید و کودک را به خوردن شیر گرم عادت ندهید، زیرا این کار هیچ ضرورتی برای نوزاد و کودکتان ندارد.