خرما یکی از اصلی ترین محصولات در سفره ماه رمضان بوده و هر ساله با نزدیک شدن به این ماه، این کالا شاهد قیمت های مختلفی می شود.
به گزارش جی پلاس، ایران با وجود دارا بودن شرایط اقلیم خشک و نیمه خشک و نخلستان های متعدد دومین تولیدکننده خرما در جهان به شمار می رود که توسعه صادرات این محصول استراتژیک می تواند در سبد صادرات غیرنفتی جایگاه ویژه ای داشته باشد.
بنابر آمار سالیانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن خرما در کشور تولید می شود که با احتساب صادرات این میزان مازاد بر نیاز داخل است.
همه ساله از چند روز مانده به آغاز ماه مبارک رمضان قیمت اقلام پرمصرف همچون شکر، گوشت، میوه، خرما و... به دلایل متعدد با نوساناتی روبرو می شود، در حالی که به سبب مازاد عرضه خرما انتظار می رود در این ایام آب از آب تکان نخورد، اما در برخی مواقع اختلاف قیمت مبدا تا مقصد به بیش از ۴ برابر می رسد که برخی مسئولان واسطه گری و دلال بازی را عامل اصلی این نوسان مطرح می کنند.
حال به سراغ مسئولان دی ربط می رویم تا از آخرین جزئیات تنظیم بازار خرما و میزان عرضه در ایامماه مبارک رمضان با خبر شویم:
۳۰۰ هزار تن خرمای تولیدی مازاد بر نیاز داخل است
علی اصغر موسوی دبیر انجمن خرما با اشاره به اینکه تولید خرما مازاد بر نیاز داخل است، اظهار کرد: بنابر آمار سال گذشته بیش از یک میلیون تن خرما در کشور تولید شد، در حالی که مجموع مصرف بیش از ۵۵۰ هزار تن نیست.
وی افزود: با توجه به مازاد تولید بیش از نیاز داخل کمبودی در عرضه وجود ندارد که بر التهاب قیمت خرما در ماه رمضان دامن بزند.
موسوی ادامه داد: همه ساله واسطه گران و دلالان در ابتدای فصل برداشت با خرید محصول و نگه داری در سردخانه ها بازار خرما را در ایامپیک مصرف دچار تنش می کنند.
این مقام مسئول با اشاره به دلایل گرانی خرما در بازار ماه رمضان گفت: اگرچه بارها موضوع جلوگیری از سودجویی عوامل واسطه و دلال در ایام ماه مبارک رمضان را اعلام کرده ایم، اما مسئولان به این موضوع توجهی ندارند و در نهایت همین امر منجر به عرضه خرما با نرخ های گزاف در بازار شده است.
به گفته وی، همه ساله عوامل واسطه در ابتدای فصل برداشت هر کیلو خرما را با نرخ ۸ تا ۹ هزار تومان خریداری می کنند و پس از گذشت چند ماه نگه داری در سردخانه چند برابر قیمت واقعی در بازار عرضه می کنند که این امر اجحاف در حق مصرف کننده است.
موسوی با اشاره به اینکه کمبودی در عرضه خرما وجود ندارد، اظهار کرد: بنابر آمار ۵۰۰ تا ۵۵۰ هزار تن خرما در کشور مورد استفاده قرار می گیرد که با احتساب میزان صادرات حدود ۳۰۰ هزار تن محصول تولیدی مازاد بر نیاز داخل است که با این وجود انتظار می رود نوسانی در بازار ماه رمضان نداشته باشیم.
دبیر انجمن خرما با اشاره به دلایل دپو خرما در گمرک بیان کرد: دولت مصوبه ای مبنی بر صادرات خرما در ازای فروش ارز یا ورود ارز به کشور را اتخاذ کرده است چرا که بسیاری از صادرکنندگان کمتر از تعرفه دولت به دنبال فروش محصول خود در بازارهای صادراتی هستند که با این وجود امکان بازگشت ارز به کشور وجود ندارد.
دبیر انجمن خرما قیمت هر کیلو خرمای صادراتی را ۲۰ تا ۲۵ سنت اعلام کرد و گفت: دولت باید پایه قیمتی برای خرما در نظر بگیرد تا صادرکنندگان کمتر از نرخ پایه اقدام به فروش محصول نکنند چرا که دلالان آن سوی مرزها به دنبال خرید محصول ایرانی با قیمت های نازل هستند.
نرخ هر کیلو خرمای مضافتی در مبدا ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان
محسن رشید فرخی رئیس انجمن خرما با اشاره به اینکه کمبودی در عرضه خرما نداریم، اظهار کرد: سال گذشته حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن خرما در کشور تولید شد که این میزان بیش از نیاز داخل است.
وی افزود: هم اکنون در بحث گرده افشانی مشکلی وجود ندارد و همواره پیش بینی می شود که با استمرار شرایط مساعد جوی ظرف ۲ تا ۳ ماه آینده سال خوبی را در تولید خرما خواهیم داشت.
رشید فرخی درباره آخرین وضعیت بازار خرما در ماه رمضان گفت: با توجه به ذخیره مناسب خرما در سردخانه ها کمبودی در عرضه یا نوسان قیمت در ماه رمضان نخواهیم داشت.
این مقام مسئول قیمت های خرما در مبدا را مناسب ارزیابی کرد و گفت: قیمت های مقصد به ستاد تنظیم بازار مربوط می شود که با اتخاذ برخی تدابیر بین بازار مبدا و مقصد باید تعادل برقرار کند.
به گفته وی، با توجه به همکاری انجمن با ستاد تنظیم بازار از لحاظ عرضه و قیمت در ماه رمضان مشکلی نخواهیم داشت.
این مقام مسئول قیمت هر کیلو خرمای مضافتی درجه یک در مبدد را ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان و کبکاب ۱۲ هزار تومان اعلام کرد.
رئیس انجمن خرما با اشاره به دلایل گرانی خرما در ماه رمضان سال گذشته گفت: سال گذشته نوسان نرخ ارز منجر به هجوم افراد غیرمتخصص برای سرمایه گذاری در کالاهای مختلف شد که این امر در کنار کمبود عرضه ناشی از کاهش تولید ۲۰ تا ۲۵ درصدی خرما مربوط به سال زراعی ۹۷ بر افزایش قیمت محصول دامن زد، اما امسال به سبب شرایط مساعد عرضه التهابی در بازار نخواهیم داشت.
وی درباره دپو خرمای صادراتی در گمرک گفت: بنابر آمار میزان خرما مانده در گمرک قابل توجه نیست و به نظر می رسد رقم خرمای مانده در انبار به حدی نیست که از حیث کمبود یا ازدیاد محصول دچار بحران شویم.
مشکلی در تامین خرمای ماه رمضان وجود ندارد/ وزارت صمت متولی تنظیم بازار
محمد علی طهماسبی معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی و معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره آخرین وضعیت تولید خرما در کشور اظهار کرد: بنابر آمار سال گذشته حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن خرما در کشور تولید شده است.
وی افزود: با توجه به ذخایر مناسب خرما در سردخانه ها، مشکلی در تامین نیاز ماه رمضان وجود ندارد.
طهماسبی درباره اقدامات وزارت جهاد کشاورزی برای تنظیم بازار خرما در ماه رمضان بیان کرد: متولی تنظیم بازار خرما در ماه رمضان و امور بازرگانی وزارت صمت است و وزارت جهاد در این زمینه مسئولیتی ندارد.
تنها چند روز تا آغاز ماه مبارک رمضان آن هم با شرایطی ویژه با وجود ویروس کرونا باقی مانده است. همانطور که در گزارش قید شد، قرار است وظیفه عرضه و کنترل قیمت اقلام مورد نیاز این ماه را وزارت صمت و ستاد تنظیم بازار بر عهده بگیرد و این موضوع به گفته مدرس خیابانی بناست به صورت ثبت آنلاین و خرید اینترنتی انجام شود. حال باید دید که مدیریت بازار مجازی اقلام اساسی هم مانند بازار حقیقی خواهد بود!؟