چرا همه از کرونا می ترسند؟

با شیوع کروناویروس در سراسر جهان، بسیاری از افراد در کشورهای درگیر این بیماری، دچار هراس و وحشت شده و برای خرید اقلام مختلف مانند مواد غذایی و مواد بهداشتی و ضدعفونی‌کننده به فروشگاه‌ها هجوم برده‌اند.

لینک کوتاه کپی شد

به گزارش جی پلاس؛ با شیوع کروناویروس در سراسر جهان، بسیاری از افراد در کشورهای درگیر این بیماری، دچار هراس و وحشت شده و برای خرید اقلام مختلف مانند مواد غذایی و مواد بهداشتی و ضدعفونی‌کننده به فروشگاه‌ها هجوم برده‌اند.

 

استیون تیلور، استاد و روانشناس بالینی در دانشگاه بریتیش کلمبیا و متخصص روانشناسی بیماری‌های همه‌گیر با اشاره به خالی شدن بسیاری از فروشگاه‌های کشورهای درگیر کرونا از اقلام مختلف می‌گوید: "خرید ناشی از وحشت" هنگامی اتفاق می‌افتد که مردم از کمبود منابع نگران شوند.

به گفته این روانشناس برخی از مردم از هراس کرونا به فروشگاه‌ها هجوم آورده و به زعم خود در تلاش‌اند تا از جمعیت پیشی گرفته و اقلام مورد نیاز خود را خریداری کنند اما در واقع این افراد دچار هراس از همه‌گیری شده‌اند.

یکی از مشکلات "خرید ناشی از وحشت" این است که منجر به "وحشت" بیشتر می‌شود. به گفته تیلور زمانی که مردم در فروشگاه‌ها فردی را می‌بینند که دچار حمله هراس شده و چرخ خرید خود را به طور افراطی از اقلام مختلف و بیش از اندازه پر می‌کند، دیگران نیز دچار این ترس و نگرانی می‌شوند که با کمبود منابع غذایی، دارویی و بهداشتی مواجه شده و در نتیجه به خرید بیشتر روی می‌آورند.

ترکیب ترس، اضطرار و تصور کمیاب شدن منابع می‌تواند منجر به موارد غیرعادی در رفتارهای افراد شود. برای مثال در روزهای اخیر بسیاری شاهد دعوای افراد بر سر خرید آخرین اقلام ضدعفونی‌کننده در فروشگاه‌ها بوده‌اند.

این احساس اضطرار مردم را به سمت خرید بیشتر از آن چه که نیاز دارند، می‌برد و این خرید اگرچه در واقع برای آن‌ها ضروری نیست اما به آن‌ها حس امنیت می‌بخشد. این امر می‌تواند جامعه را به سمت کمبود و کمیاب شدن منابع به طور واقعی ببرد. بنابراین، ترس از کمبود منابع می‌تواند کمبودهای واقعی ایجاد کند.

انبار کردن کالاها می‌تواند یک مکانیسم مقابله‌ای باشد

پل اسلوویچ، استاد روانشناسی و رئیس پژوهش تصمیم‌گیری در دانشگاه اورگان می‌گوید انبار کردن کالاها و مواد غذایی و دیگر اقلام ضروری از سوی مردم راهی برای مقابله با بلاتکلیفی و دیگر مشکلاتی است که کووید-۱۹ با خود به همراه می‌آورد.

اسلوویچ می‌گوید کنترل یک عامل روانی بسیار مهم برای آرامش ما است. در صورتی که احساس کنیم راهی برای محافظت از خود داریم، به آرامش درونی بیشتری دست خواهیم یافت. استفاده از مواد ضدعفونی‌کننده و شست‌وشوی دست‌ها از معدود کارهایی است که افراد می‌توانند از آن برای محافظت از خود در برابر کرونا استفاده کنند. از همین رو هجوم مردم برای خرید بیش از حد این اقلام جای تعجب ندارد، چرا که گزینه‌های محافظتی بیشتری برای مردم در این زمینه وجود ندارد.

تیلور می‌گوید خرید ناشی از وحشت می‌تواند اضطراب را کاهش دهد اما اثرات آن معمولاً کوتاه مدت است. وی می‌گوید افرادی که تمایل به خرید وحشت دارند، احتمالاً نگران موارد دیگر مانند آلوده شدن هنگام مسافرت با مترو یا اتوبوس نیز خواهند شد.

طبیعی است که نگران باشید

در این مورد، کمی نگرانی طبیعی است، چرا که ما با یک بیماری بی‌سابقه‌ روبه‌رو هستیم.

اسلوویچ در این باره می‌گوید: صادقانه بگویم، اطلاعاتی که از رسانه‌ها می گیریم نگران‌کننده است. متأسفانه، اکثر اطلاعاتی که به دست می‌آوریم از منابع دست اول در ارتباط با این بیماری نبوده و از طریق رسانه‌هایی که دست دوم ارتباط با این بیماری محسوب می‌شوند به دست مردم می‌رسد. رسانه‌های اصلی و شبکه‌های اجتماعی هر دو منابع دست دوم در این زمینه محسوب می‌شوند. هم‌چنین اطلاعات موجود درمورد کروناویروس بر خلاف آنفلوآنزا نامشخص است و تجربیات مرتبط با آن نیز محدود است.

به گفته اسلوویچ هیچ‌چیز به اندازه موضوعات ناشناخته برای بشر ترسناک نیست. او می‌گوید عدم اطمینان در مورد چگونگی پیش رفتن اوضاع و میزان وخامت آن، تأثیر رسانه‌های خبری و رسانه‌های اجتماعی، با تصاویری از افرادی که ماسک و لباس‌های مخصوص محافظتی به تن کرده‌اند و تصاویر قفسه‌های خالی از اجناس در فروشگاه‌ها به خودی خود ترس‌هایی را در جوامع القا می‌کند. از همین رو نگرانی و ترسیدن در این شرایط طبیعی است.

آیا بیش از حد نگران هستید؟

تیلور می‌گوید اگر نگرانی مداوم در مورد کووید-۱۹ دارید و علائمی مانند بی‌خوابی یا زودرنجی و کج‌خلقی را تجربه می‌کنید، یا خانواده و دوستان‌تان علائم و رفتار غیرعادی را در شما مشاهده کرده و نسبت به آن به شما تذکر می‌دهند، احتمالاََ به ترس و نگرانی بیش از حد ناشی از کروناویروس دچار شده‌اید.

اسلوویچ نیز می‌گوید هنوز هیچ مبنایی برای میزان نگرانی مناسب و طبیعی برای چنین چیزی وجود ندارد. به گفته وی هنوز نمی‌توان در این مرحله از شیوع میزان استاندارد واکنش و نگرانی نسبت به این بیماری را برآورد کرد. ممکن است میزان واکنش برخی از افراد از نظر برخی دیگر بیش از حد برسد، در حالی که در واقع آن میزان از واکنش برای پیشگیری از بیماری لازم باشد. از همین رو هنوز به تحقیقات بیشتری درمورد این ویروس ناشناخته نیاز است.

چگونه برای مقابله با ترس ناشی از کروناویروس برویم؟

به جز رعایت بهداشت و شست‌وشوی مرتب دست‌ها برای مقابله با این بیماری و دور نگگه داشتن وحشت ناشی از آن چه می‌توان کرد؟

موارد زیر به نقل از ان‌بی‌سی نیوز آورده شده است:

- با مسئولین و مقامات در ارتباط باشید: مقامات بهداشتی معتبری مانند سازمان جهانی بهداشت (WHO) یا مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها یا وزارتخانه‌های بهداشت کشورها به‌روزرسانی‌های مداوم درمورد کروناویروس را به طور مرتب ارائه می‌دهند. از پروتکل‌های منتشر شده از این مقامات و سازمان‌ها مانند شست‌وشوی دست‌ها و پوشاندن صورت هنگام سرفه پیروی کنید.

- آرامش خود را حفظ کنید و زندگی‌تان را ادامه دهید: بعضی از نگرانی‌ها یا اضطراب‌ها منطقی است اما سعی کنید زندگی روزمره خود را تا حد ممکن ادامه دهید. تمام استراتژی‌های مدیریت استرس را که معمولاً از آن‌ها استفاده می‌کنید، هم‌چنان استفاده کنید. برای مثال اگر ورزش می‌کردید آن را ادامه دهید و از سرگرمی‌هایی که به آن‌ها عادت داشتید نیز غافل نشوید.

- سعی کنید ترس دیگران به شما منتقل نشود: همان اندازه که کروناویروس مسرس است، ترس ناشی از آن نیز مسری است. سعی کنید معقول و منطقی رفتار کنید تا ترس خود را به دیگران منتقل نکنید. به رفتار معقول از خانواده و دوستان و اطرافیان خود در برابر انتقال این ترس و نگرانی محافظت می‌کنید.

- چشم‌انداز آینده را فراموش نکنید: به یاد داشته باشید آن‌چه در تلویزیون یا اخبار می‌بینید، تنها بخش کوچکی از کل واقعیت موجود است. به خود یادآوری کنید که تصاویر منتشر شده در رسانه‌ها یا شایعات موجود در رسانه‌های اجتماعی می‌توانند تهدید موجود را اغراق‌آمیز نشان دهند. فراموش نکنید که تمام این اتفاقات تمام خواهد شد و زندگی شما نیز مدتی بعد به حالت عادی باز خواهد گشت.

 

دیدگاه تان را بنویسید