بازارهای مالی در فکر پایان دادن به سلطه دلار

واشنگتن تایمز در گزارشی نسبت به پایان سلطه دلار بر بازارهای مالی جهان هشدار داد.

لینک کوتاه کپی شد

به گزارش جی پلاس؛ در بسیاری از معاملات جهانی نظیر معاملات نفت، ذرت و آلومینیوم، دلار مبنای قیمت گذاری است. دلار همچنین بیشترین سهم را از ذخایر ارزی جهان دارد و حتی کشورهای قرار گرفته در اردوگاه غیر آمریکا نظیر روسیه و چین نیز به دلار وابسته هستند. با توجه به این‌که دلار به عنوان ابزار پرداخت جهانی و همچنین سرمایه گذاری ارزش بالایی دارد و با توجه به قرار داشتن نرخ تورم آمریکادر سطح پایین، دلار ارزی کم نوسان است.

 

سلطه دلار بر بازارهای جهانی منافع سرشاری را نصیب آمریکا کرده است. زمانی که کسب و کارهای خارجی بر حسب دلار تجارت یا سرمایه گذاری می کنند، در واقع به شکل مستقیم یا غیرمستقیم خریدار خدمات و کالاهای آمریکایی می‌شوند و شهروندان آمریکایی نیز کالاها و خدمات مورد نیاز خود را با این برگه کاغذی خریداری می‌کنند؛ بدون آن که آمریکا مجبور باشد بهره ای برای آن پرداخت کند.

نقش بسیار پررنگ دلار در معاملات جهانی به دولت آمریکا این امکان را داده است تا بر معاملات دولت ها، کسب و کارها و اشخاص خارجی نیز سلطه زیادی داشته باشد و از طریق اعمال تحریم های اقتصادی، نظام مالی جهانی را کنترل کند. اکنون بسیاری از کشورها به دنبالی راهی برای پایان دادن به انحصار یک جانبه آمریکا بر بازارهای مالی هستند. اروپایی‌ها اخیرا سر و صدای زیادی مبنی بر تمایل خود به خروج از سلطه مالی آمریکا بروز داده اند و چینی‌ها نیز به دنبال جهانی سازی یوآن هستند. تصمیم چین برای مشروط کردن خرید نفت و سرمایه گذاری به قبول یوآن توسط دیگر کشورها باعث شده است تا سهم یوان از مبادلات جهانی در طول سه سال اخیر به طرز آشکاری افزایش یابد.

با این حال به نظر می رسد که یکی از جدی‌ترین تهدیدها بر سر سلطه مالی دلار از ناحیه ارزهای دیجیتالی باشد. غیرمتمرکز بودن این ارزها و امکان استفاده از ارزهای دیجیتالی متنوع باعث می‌شود که قدرت آمریکا برای محدود ساختن مبادلات تا حد زیادی کاهش یابد. اخیرا بانک‌های مرکزی در سراسر  جهان در حال کار بر عرضه ارزهای دیجیتالی خود هستند و تا حد زیادی قابل درک است که چرا مقامات آمریکایی تا این اندازه مخالف عرضه ارز دیجیتالی هستند که قدرت نظارت بر عملکرد آن را نداشته باشند.

 

دیدگاه تان را بنویسید