داشتن یک طرح مالی، استراتژی مکتوب و سازمان یافتهای برای حفظ سلامت مالی و به سرانجام رساندن اهداف مالی است.
به گزارش جی پلاس، مدیریت مالی شخصی نه تنها به شما اجازه میدهد وضعیت مالیتان را کنترل کنید، بلکه میتواند با کاهش عدم قطعیتی که دربارهی مسائل پولی و نیازهای آینده احساس میکنید کیفیت زندگیتان را افزایش دهد. در حالی که ممکن است انتخاب شما استخدام یک طراح مالی حرفهای باشد، اما اینکه خودتان طرح مالیتان را ایجاد کنید عملی کاملا شدنی است. اکثر کارشناسان طراحی مالی فرایند ۶ قسمتی زیر را برای ایجاد یک طرح قوی جهت امور مالی آینده توصیه میکنند.
بخش ۱ مدیریت مالی شخصی . تعیین وضعیت مالی کنونی
۱. فهرستی از داراییها و بدهیهای کنونیتان تهیه کنید
داراییها چیزهایی هستند که مالک آنها هستید و دارای ارزشند، در حالی که بدهیها ارزش چیزهایی است که بدهکار هستید.
– داراییها ممکن است شامل نقد یا معادلهای نقد باشد، مانند حسابّهای جاری و پس انداز؛ اموال شخصی، شامل حقوق مالکانه در خانه و/یا در یک خودرو؛ و داراییهای سرمایه گذاری شده، شامل سهام، قرضه و مقرریها.
– بدهیها ممکن است شامل صورتحسابهای جاری و قرضههایی مانند وام خودرو، وام خانه، بدهیهای پزشکی، بدهی کارت اعتباری، یا وامهای دانشجویی باشند.
۲. ارزش خالص فعلیتان را محاسبه کنید
داراییهایتان را جمع ببندید، سپس کل بدهیهایتان را از این رقم کم کنید. عدد باقیمانده میشود ارزش خالص فعلی. ارزش خالص فعلیتان نمایانگر نقطهی آغاز طرح مالی شخصی است.
ارزش خالص مثبت به معنی آن است که داراییهایتان از بدهیها بیشتر است، و ارزش خالص منفی بر عکس آن معنی میدهد.
۳. سوابق مالیتان را سازماندهی و منظم کنید
از بازده مالیاتی، اظهارنامههای حساب بانکی، اطلاعات سیاست بیمه، قراردادها، رسیدها، وصایا، نیازها، القاب، قبوض، اظهارنامههای طرح سرمایه گذاری، اظهارنامههای طرح بازنشستگی، مزایای کارکنان، رهنها و هر نوع سند دیگری که به زندگی مالیتان مربوط میشود یک سیستم بایگانی درست کنید.
۴. درآمد و مخارج یا جریان نقدتان را پیگیری کنید
انجام این کار شما را قادر خواهد ساخت نحوهی خرج کردن پولتان را در حال حاضر با دقت بیشتری بررسی کنید – عاداتی که به داشتن ارزش خالص فعلیتان انجامیدهاند.
بخش۲ مدیریت مالی شخصی : اهداف مالیتان را ایجاد کنید
۱. اهداف کوتاه– میان- و بلند-مدت تعیین کنید
طرح مالی شخصی حول اهداف شکل میگیرد. تعیین کنید که دوست دارید سبک زندگیتان در زمان حال، آیندهی نزدیک و آیندهی دور چگونه باشد، سپس طرح کلی اهدافتان را ایجاد کنید که به اندازهی کافی جامع هست تا هر جنبهای از زندگیتان را پوشش بدهد.
۲. از یک فرایند هدف گذاری «هوشمند» استفاده کنید
مطمئن شوید اهدافتان مشخص، قابل سنجش، دستیافتنی، واقع بینانه و زمان-محور باشند. انجام اینکار به شما اطمینان میدهد اهدافتان میتوانند مرحلهی آرزو را بگذرانند و به اجرای عملی در بیایند.
۳. دربارهی ارزشهای مالیتان فکر کنید
نسبت به پول چه احساسی دارید، و چرا؟ چرا پول برایتان اهمیت دارد؟ پاسخ دادن به این سوالها به شما کمک خواهد کرد اهداف مالیتان را تنظیم کنید. ممکن است به عنوان مثال متوجه شوید که پول برایتان مهم است چون برای پیگیری رویای سفر بینالمللیتان به زمان و منابع نیاز دارید. اطلاع از این موضوع دربارهی خودتان به شما کمک خواهد کرد اهدافتان را مشخص و اولویت بندی کنید.
۴. خانوادهتان را نیز وارد بحث و گفتگو کنید
اگر شریک یا خانواده دارید، طرح مالی «شخصی» تان را به یک طرح «خانوادگی» تبدیل کنید. انجام این کار تضمین میکند که ارزشها و اهدافتان را با یکدیگر سهیم میشوید و با این ایدههای مشترک در ذهن دست به تصمیم گیری میزنید.
– ممکن است متوجه شوید اولویتهایتان متفاوت است. در بحثهای دقیق که برای رسیدن به توافق یا مصالحه به هر دوی شما کمک خواهد کرد احساس راحتی نصبت به آیندهی مالیتان داشته باشید مشارکت کنید.
۵. تمام اهدافتان را در نظر بگیرید، حتی اگر بعضی از آنها نسبت به بقیه کمتر «مالی» به نظر میرسند
هدف گشت و گذار در اروپا، ممکن است در نگاه اول مالی به نظر نرسد، اما برای ممکن ساختن چنین سفری باید منابع لازم را به دست بیاورید.
– اهداف معقولانه ممکن است تحصیلات، مشارکت در رهبری و مدیریت، فرستادن فرزندانتان به دانشگاه، و شرکت کردن در سیمنارها نیز بشود.
– به دقت به راههایی که برای درآمدزایی طرح ریزی میکنید فکر کنید، چه شامل ادامه دادن یا شروع خط کاری فعلیتان باشد یا کلا تغییر حرفه!
– به سبک زندگی که هنگام بازنشستگی میخواهید داشته باشید فکر کنید، و اهداف طرح ریزی مالی شخصی را مقرر کنید که بازنشستگی برایتان فراهم میآورد که با تمام استانداردهایتان جور است.
بخش ۳ مدیریت مالی شخصی: دورههای اقدام جایگزین دیگری را مشخص کنید
۱. گزینههای موجود برای برآورده کردن اهداف مالیتان را بررسی کنید
در کل، گزینههایتان به دو دسته تقسیم میشوند: استفاده از منابع موجود به روشهای جدید، یا تولید درآمد تازه. برای هر هدف ببنید که آیا باید:
– همان دورهی اقدام را پی بگیرید و ادامه بدهید
– وضعیت فعلیتان را توسعه بدهید
– وضعیت فعلیتان را تغییر بدهید
– دورهی اقدام تازهای اتخاذ کنید.
۲. یادتان باشد که یک هدف به طرق متعددی ممکن است برآورده شود
مثلا برای پس انداز پول جهت اروپا گردی، ممکن است سر زدنهای معمولتان به کافیشاپ را با قهوه نوشیدن در منزل جایگزین کنید و به این ترتیب هر هفته ۲۰ دلار پس انداز کنید. یا ممکن است یک روز بعد از ظهر در هفته کار مراقبت از بچهّی یک دوست را انجام دهید تا در ازای آن یک درآمد جزیی هم برای این مسافرتتان نصیبتان بشود.
۳. مشخص کنید آیا یک هدف بر دیگری تاثیر گذار است
علاوه بر شناسایی دورههای اقدام جایگزین در چارچوب اهداف مالیتان، بهتر است به نحوهی تعامل و تاثیر اهدافتان بر یکدیگر نیز فکر کنید. ممکن است مثلا مسافرت را یک هدف «سبک زندگی» به حساب بیاورید اما پس از ملاحظهی دقیقتر متوجه شوید که پیگیری هدف تحصیل کردن و یاد گرفتن یک زبان خارجی سفر کردن را برایتان ارزانتر میکند – یا حتی پیگیری کار به عنوان یک مترجم یا کارمندی در یک کشور خارجی.
بخش ۴: گزینهها/جایگزینها را ارزیابی کنید
۱. ببینید برای انجام طرح مالیتان کدام راهبردها را به کار خواهید بست
برای یک مدیریت مالی شخصی خوب وضعیت زندگی، ارزشهای شحصی و شرایط اقتصادی فعلیتان را به حساب بیاورید.
– بررسی کنید تا ببینید دربارهی وضعیت مالی کنونیتان در مقایسه با وضعیتی که اهدافتان شما را در هر دستهبندی که در نظر گرفتهاید خواهد برد چه احساسی دارید. آیا تفاوت خاصی در هر حوزه میبینید؟ شاید بهتر است به این حوزه توجه بیشتری کنید.
۲. یادتان باشد تمام انتخابهای شما شامل هزینههای فرصت میشوند
هزینهی فرصت آنچیزی است که موقع انجام یک انتخاب هزینه میکنید و از دست میدهید. پس انداز کردن برای آن سفر دور اروپا از طریق رها کردن سر زدنهای معمولتان به کافی شاپ مستلزم قربانی کردن زمان، برنامه ریزی و گپ و گفتهایی است که با کافه چی محبوبتان داشتید.
۳. مثل یک دانشمند دربارهی تصمیمات بالقوه تحقیق کنید
تا آنجا که میتوانید تحقیقات مختلف را جمع آوری کنید، و به دقت دادههایتان را بررسی کنید. اگر به فکر انجام یک سرمایه گذاری هستید، باید توجه ویژهای به ارتباط متقابل بین خطر و پاداش داشته باشید – اینکه سرمایهگذاری چقدر خطر دارد، و اگر موفقیت آمیز باشد چه میزان پاداش نصیبتان خواهد شد؟ آیا مزایای احتمالی ارزش ریسک کردن دارند؟
۴. درک کنید که شک و تردید همیشه بخشی از تصویر کلی است
حتی وقتی به دقت تحقیقاتتان را به انجام رسانده باشید، ممکن است پارامترهای وضعیتی که دارید تغییر کند. اقتصاد ممکن است دچار رکود شود که نگرانیهای سرمایهگذاری را کم میکند. شغل تازهای که انتخاب یا جستجو میکنید ممکن است به لحاظ شخصی یا حرفهای شما را راضی نکند. نهایت تلاشتان را بکنید و یادتان باشد که توانایی تنظیم تصمیمات را در آینده هم حفظ کنید.
بخش ۵: طرح اقدام مالی را ایجاد و پیاده سازی کنید
۱. به تصویر کلی نگاه کنید
حالا که اهدافتان را مشخص کردهاید، جایگزینها را تعریف کردهاید، و آن جایگزینها را ارزیابی کردهاید، فهرستی از راهبردهای مشخص شده تهیه کنید. وضعیت کنونیتان را در نظر بگیرید و بعد شروع کنید به فکر کردن دربارهی اهدافی که ممکن است از همه واقع بینانهتر باشند.
– ارزش خالص کنونیتان را در نظر بگیرید. اگر بدهیهایتان به داراییهای خالص فعلی نزدیک است یا از آن پیشی میگیرد، بهتر است اقداماتی برای تغییر این نسبت انجام دهید.
۲. مشخص کنید و تصمیم بگیرید در حال حاضر چه هدفی را دنبال میکنید
برای دستیابی به یک رویکرد متعادل در قبال اهداف کوتاه-، میان-، و بلند مدت که شما را قادر میسازد برای چند ماه و چند سال انتهای کار برنامه ریزی کنید تلاش نمایید.
– روی رشد افزایشی تمرکز کنید. با انجام این کار یک نقشهی راه ایجاد میکنید که شما را به سمت اهدافتان رهنمون میسازد.
– واقع بین باشید. قطعا قادر نخواهید بود تمام راهبردهایی را که ارزیابی کردهاید یکباره به کار ببندید، اما انتخاب حیطهی متعادی از اهداف به شما کمک خواهد کرد اهدافتان را محقق سازید.
۳. بودجهای ایجاد کنید که اهداف طراحی مالیتان را در بر بگیرد
از قبل داراییها و بدهیهایتان از روی تحلیل ارزش خالص فعلی خوب میشناسید؛ اینها را در چارچوبی قرار دهید که شامل تصمیمات اتخاذ شدهتان باشد. سپس خودتان را در قبال این تصمیمات مسئول بدانید. اگر متعهد شدهاید هر ماه ۸۰ دلار کمتر خرج قهوه کنید و آن پول را در حساب پس اندازتان بگذارید، آن را در بودجهتان لحاظ کنید.
۴. به استخدام یک مشاور مالی حرفهای فکر کنید
ممکن است تماما در اتخاذ تصمیمهای مالی توانا باشید، اما مشاور حرفهای این مزیت را دارد که به لحاظ عاطفی بستگی خاصی به وضعیت مالی شما ندارد و با خونسردی و منطق بیشتری میتواند کمک کند.
بخش ۶: طرح مالیتان را بررسی و بازنگری کنید
۱. به طرح مالیتان به عنوان یک سند کاری فکر کنید
طرح ریزی مالی شخصی یک فرایند است. زندگی تغییر میکند، و مجبور خواهید بود طرحتان را در گذر زمان تغییر دهید و به روز رسانی کنید چون شرایط و اهدافتان تغییر میکند.
۲. برای بررسی منظم اهداف مالیتان برنامه ریزی کنید
اگر متوجه شوید شرایط زندگیتان به سرعت تغییر میکند، ممکن است تصمیم بگیرید این اهداف را هر شش ماه یکبار بررسی کنید. اگر زندگیتان از ثبات بیشتری برخوردار است ممکن است بررسیتان سالانه باشد.
۳. دربارهی طرح مالی شخصیتان با شریک خود گفتگو کنید
اگر از قبل ارتباطی متعهدانه دارید، میتوانید به پیگیری این فرایند در قالب دونفره نیز امیدوار باشید. وقتی یک تعهد ارتباطی ایجاد میکنید، گفتگوی مالی باید بخشی از مکالمهی شما دربارهی ارزشها، اهداف، و طرحهای موجود برای دستیابی به آن اهداف باشد.