کمبود واکسن آنفلوآنزا در کشور/تامین مجدد در هفته آینده

در حالی که پیگیری ایسنا از سامانه ۱۹۰ و اظهارات نایب‌ رئیس انجمن داروسازان ایران حکایت از کمبود این واکسن در مناطق مختلف دارد، وزیر بهداشت صبح امروز از تامین مجدد واکسن آنفلوآنزا در هفته آینده خبر داد.

لینک کوتاه کپی شد

به گزارش جی پلاس،  بنابر اعلام نظر متخصصان و کارشناسان سلامت کشور، ویروس آنفلوآنزا در سال جاری با تغییراتی در ساختمان سلولی‌اش فعالیت خود را حدودا دو هفته زودتر از هرسال آغاز کرد و فراگیر شد. بر همین اساس بنابر گفته مسئولان سازمان غذا و دارو،‌ واکسن آنفلوآنزا از شهریور ماه در اختیار داروخانه‌ها قرار گرفت.

اما به رغم تمهیدات اندیشیده شده از سوی وزارت بهداشت به دلیل نگرانی‌های موجود به دنبال تلفات جانی که ویروس داشت و توصیه مسئولان بهداشتی مبنی بر تزریق واکسن در کنار رعایت نکات بهداشتی باعث شد که تقاضا برای دریافت واکسن با افزایش چشمگیری مواجه شود به نحوی که تماس‌های مردمی با ایسنا حکایت از آن داشت که در برخی مناطق این واکسن کمیاب شد و پیگیری خبرنگار ایسنا از سامانه ۱۹۰ (مرکز اطلاعات دارویی) در دو روز متفاوت حکایت از آن دارد که واکسن آنفلوآنزا فعلا در داروخانه‌های تحت پوشش سامانه موجود نیست و شاید در روزهای آینده موجودی از سوی داروخانه‌ها اعلام شود.

 دکتر سیدعلی فاطمی_نایب‌ رئیس انجمن داروسازان ایران ضمن بیان اینکه داروخانه‌ها از مرداد ماه اقدام به سفارش و تامین واکسن آنفلوآنزا کرده‌اند،‌ گفت: تامین واکسن پیش از آغاز فصل سرد سال صورت گرفت تا هنگام شیوع بیماری، داروخانه‌ها با مشکلی مواجه نباشند چراکه تقاضا برای واکسن با شروع پاییز افزایش می‌یابد.

تاریخ انقضای واکسن‌ها کمتر از یکسال است و امکان ذخیره سازی وجود ندارد

وی با تاکید بر اینکه در دو ماه گذشته مشکلی برای تامین واکسن وجود نداشت، اظهار کرد: خوشبختانه ماه مهر و آبان بدون بروز مشکل و گزارش کمبود سپری شد اما با بروز موج جدید آنفلوآنزا که به صورت مهاجم آغاز شد و منجر به بستری شدن و حتی مرگ عده‌ای شد،‌ منجربه افزایش تقاضا میان افراد شده است؛‌ همین موضوع سبب شده موجودی اغلب داروخانه‌ها خالی شده است.

فاطمی این را هم گفت: از آنجا که واکسن آنفلوآنزا وارداتی است و عمدتا از کشورهای فرانسه و هلند به کشور وارد می‌شود، به همین دلیل پروسه جایگزینی واکسن از طریق شرکت‌های واردکننده، پخش و داروخانه‌ها زمانبر خواهد بود. در این بین تحریم‌ها نیز در این باره بی‌اثر نیست و فرایند ثبت و دریافت سفارش دارویی را زمانبر کرده است و مشکلاتی ایجاد می‌کند.

وی با بیان اینکه واکسن‌ها تاریخ انقضای کوتاهی دارند، ادامه داد: عموما تاریخ انقضای واکسن‌ها کمتر از یک‌سال است به همین دلیل امکان ذخیره سازی بلند مدت آن وجود ندارد و به محض بروز کمبود مجبور هستیم واردات را به اندازه نیاز فعلی انجام دهیم. با توجه به آنفلوآنزای مهاجم در سال جاری دشواری کار تامین واکسن نسبت به گذشته افزایش یافته است.

آیا همه افراد باید واکسن آنفلوآنزا تزریق کنند؟

نایب‌ رئیس انجمن داروسازان ایران برخی تقاضاها برای تزریق واکسن را ضروری ندانست و تصریح کرد: معمولا توصیه می‌شود افراد در خطر، اقدام به تزریق واکسن کنند و نه همه‌ افراد؛ کسانی که بیماری زمینه‌ای دارند مانند بیماران قلبی، ریوی و کلیوی، افرادی که داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی بدن مصرف می‌کنند، مادران باردار، کودکان، افراد بالای ۶۵ سال و... کاندید خط اول برای دریافت واکسن هستند.

فاطمی در حالی از زمان دقیق رفع مشکل کمبود واکسن اظهار بی‌اطلاعی کرده که دکتر سعید نمکی_ وزیر بهداشت، صبح امروز از اقدامات انجام شده جهت تامین مجدد واکسن آنفلوآنزا خبر داد و گفت: با پیگیری‌های صورت گرفته ظرف هفته آینده واکسن آنفلوآنزا مجددا وارد بازار خواهد شد. البته پیش از آن نیز واکسن آنفلوآنزا از طریق وزارت بهداشت و داروخانه‌های بخش خصوصی در اختیار مردم قرار می‌گرفت.

وی با تاکید بر اینکه طبق نتایج علمی واکسن آنفلوآنزا بیش از حدود ۲۸درصد نمی‌تواند باعث پیشگیری از بروز بیماری شود،‌ خاطرنشان کرد: بهترین راه جلوگیری از انتقال ویروس مراقبت‌های اولیه و آموزش مردم است. 

 

دیدگاه تان را بنویسید