استئوپروز، یک بیماری خاموش و نامرئی که در اثر کم تحرکی و تغذیه نادرست، بی سر و صدا ستونهای بدن یا همان استخوانها را به پوکی رسانده و زنان سالمند را با یک زمین خوردن ساده تا مدتها خانهنشین میکند.
به گزارش جی پلاس، همه ما در اطرافمان زنان و مردان سالخورده و میانسال زیادی را دیدهایم که با یک سرخوردن روی فرش، چرخش ناگهانی، خم و راست شدن سریع و یا حتی عطسه دچار شکستگی لگن، مهره گردن و یا سایر استخوانهای بدن میشوند و همین مساله، استقلال آنها را در زندگی میگیرد چون بدون کمک اطرافیان قادر به انجام امور روزمره خود نیستند.
با توجه به اینکه گفته میشود ۲۵ درصد از افراد سالمندی که دچار شکستگی میشوند در همان بیمارستان فوت میکنند بنابراین پیشگیری و درمان پوکی استخوان در همان دوران جوانی و میانسالی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
پوکی استخوان برای این یک بیماری نامرئی است که تا زمانی که یک استخوان نشکند علایمی از خود بروز نمیدهد.
گرچه این بیماری در هر ۲ جنس زن و مرد دیده میشود اما به گفته متخصصان از هر سه زن بالای ۵۰ سال یک نفر و از هر پنج مرد یک نفر به پوکی استخوان مبتلا میشود.
در زنان که با شروع یائسگی ضعف در استخوانها آغاز میشود به همین دلیل بانوان باید از سنین جوانی به فکر تراکم استخوان و سلامت آن باشند.
این مساله زمانی آشکارتر میشود که بدانیم به گفته مسئولان وزارت بهداشت نیمی از زنان بالای ۵۰ سال کشور دچار پوکی استخوان هستند.
گرچه عوامل زیادی چون مصرف برخی داروهای کورتونی، کمبود ویتامین دی و تغذیه نادرست میتواند عامل بروز بیماری پوکی استخوان باشد اما کم تحرکی و ورزش ناکافی نیز عامل مهم دیگری است که علاوه بر قراردادن زنان در معرض انواع بیماریها خطر ابتلا به پوکی استخوان را هم در آنها افرایش میدهد.
متخصصان معتقدند شاخص توده بدنی کمتر از ۱۹ عامل خطر ابتلا به پوکی استخوان است و وزن پایین در دختران و زنان به کاهش سطح استروژن منجر شده و مانند دوران بعد از یائسگی موجب گسترش پوکی استخوان میشود و همچنین افراد بسیار لاغر نیز بیشتر در معرض خطر شکستگی قرار دارند.
زنان بیشتر از مردان در معرض پوکی استخوان قرار دارند
یک فوق تخصص روماتولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین در این رابطه گفت: پوکی استخوان یک نوع بیماری است که در آن استخوانهای فرد متخلخل و شکننده شده و در نتیجه آن خطر شکستن خود به خودی استخوان ها افزایش مییابد.
دکتر مهین لشگری با طبقهبندی عوامل خطر بیماری پوکی استخوان اظهار داشت: این عوامل به ۲ گروه غیرقابل کنترل و قابل کنترل تقسیم میشود که در دسته عوامل غیرقابل کنترل میتوان به مواردی چون افزایش سن، جنس، نژاد و سابقه فامیلی مثبت و در گروه عوامل قابل کنترل به رعایت نکردن تغذیه، فعالیت فیزیکی و مصرف سیگار اشاره کرد.
وی با بیان اینکه در صورت رعایت شیوه زندگی سالم میتوان از بروز عوامل خطر قابل کنترل پیشگیری کرد، افزود: تراکم استخوان در سالهای نوجوانی و جوانی به حداکثر میرسد و در حدود سنین ۳۵ تا ۴۵ سالگی در هر ۲ جنس شروع به کاهش میکند.
لشگری ادامه داد: پس از این سنین و در زنان بعد از یائسگی به دلیل از دست دادن هورمونهای جنسی کاهش تراکم شدت مییابد که البته باید گفت سرعت کاهش توده استخوانی در هر ۲ جنس تحت تاثیر عواملی مانند نمایه توده بدنی، مصرف سیگار، بیحرکتی، اختلالات تولید و متابولیسم ویتامین D و پرکاری پاراتیرویید است.
این پزشک فوق تخصص روماتولوژی یادآور شد: یکی از عواملی که میتواند تا حد زیادی در پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان موثر باشد انجام منظم فعالیتهای ورزشی تحمل کننده وزن و انجام ورزشهای تقویت کننده عضلات است که موجب ساخته شدن استخوان و عضلات میشود.
لشگری افزود: در این راستا علاوه بر رعایت رژیم غذایی حاوی لبنیات، دریافت نور کافی خورشید و پرهیز از مصرف دخانیات و الکل، انجام سه مرتبه ورزشهای تحمل کننده وزن مانند پیادهروی در هفته و هر مرتبه به مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه موثر است.