دو محقق ایرانی لباس خواب هوشمندی ابداع کرده اند که علائم حیاتی بدن انسان در خواب را رصد می کند.
به گزارش جی پلاس، محققان ایرانی در دانشگاه MIT نوعی پارچه ابداع کرده اند که حاوی دستگاه هایی ساده برای رصد ضربان قلب و تنفس است. به این ترتیب افراد به زودی می توانند با لباس خواب های الکترونیکی بخوابند.
«علی کیاقادی» و «زهره همایونفر» نمونه اولیه از این لباس را ابداع کرده اند که در اصل لباس خوابی معمولی مجهز به فناوری های رصد علائم حیاتی بدن است. لباس خواب مذکور هفته جاری در کنفرانسUbocomp۲۰۱۹ در لندن نمایش داده می شود.
پروفسور «تریشا اندروز» و «دیپاک گانسان» بر این پروژه نظارت کرده اند. اندروز در این باره می گوید: چالش پیش روی ما دستیابی به سیگنال علائم حیاتی بدن انسان بدون تغییر در زیبایی یا جنس پارچه بود. به طور معمول مردم تصور می کنند پارچه های هوشمند لباس های تنگی هستند که حسگرهای مختلفی در آنها تعبیه شده تا سیگنال های حیاتی بدن انسان را رصد کنند. اما پر واضح است که چنین لباسی برای استفاده روزمره و به خصوص خواب مناسب نیست.
گانسان نیز در این باره افزود: لباس خواب باید آزاد باشد . اما بخش هایی از لباس به بدن ما فشرده می شود مانند بالاتنه لباس در بخش قفسه سینه. هنگامیکه بازوی فرد روی تختخواب قرار می گیرد فشار آرامی از سوی لباس خواب یا پتو به آن وارد می شود.
مشکل آنجا بود که سیگنال های علائم حیاتی به طور جداگانه و مربوط به بخش خاصی از بدن، چندان مورد اعتماد نیستند. اما اطلاعات مربوط به حسگرهای مختلف که در نقاط متفاوت بدن قرار گرفته اند به طور هوشمندانه اطلاعات ترکیبی دقیق تری ارائه می کند. در همین راستا محققان این گروه یک حسگر پارچه ای جدید طراحی کردند و آن را با حسگرهای الکتریسیته تماسی(triboelectric) ترکیب کردند. این حسگرها در صورت تماس با بدن انسان فعال می شوند.
با ترکیب این دو حسگر محققان توانستند لباس خوابی راحت ابداع کنند. آنها همچنین روشی برای تحلیل اطلاعات ابداع کردند تا سیگنال های به دست آمده از نقاط مختلف بدن را با یکدیگر ترکیب کنند. آنها با کمک این روش توانستند سیگنال های فیزیولوژیکی بدن انسان در وضعیت های مختلف را بررسی کنند.