روش های درمان سرطان، مانند شیمی درمانی و پرتو درمانی، می توانند موجب عوارض جانبی بسیاری شوند و خوراکی های مصرفی شما می توانند در تشدید یا بهبود آنها نقش داشته باشند.رژیم غذایی شما می تواند بر خطر ابتلا به سرطان تاثیرگذار باشد. بر همین اساس، مصرف مواد غذایی سالم و مغذی حین یا پس از درمان سرطان اهمیت دارد.

به گزارش جی پلاس، برخی مواد غذایی از جمله میوه ها حاوی ترکیبات تقویت کننده سلامت هستند که ممکن است رشد تومور را کند کرده، برخی عوارض جانبی ناشی از درمان این بیماری را کاهش داده و به هموار کردن مسیر ریکاوری کمک کنند.

به گزارش "هلث لاین"در ادامه با برخی از بهترین میوه ها که می توانید حین و پس از درمان سرطان مصرف کنید بیشتر آشنا می شویم.

انتخاب های میوه ای برای افراد مبتلا به سرطانزمانی که روند درمان سرطان یا دوران ریکاوری را طی می کنید، انتخاب های غذایی شما فوق العاده مهم هستند.

روش های درمان سرطان، مانند شیمی درمانی و پرتو درمانی، می توانند موجب عوارض جانبی بسیاری شوند و خوراکی های مصرفی شما می توانند در تشدید یا بهبود آنها نقش داشته باشند.

از عوارض جانبی شایع شیمی درمانی و پرتو درمانی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

- خستگی

- کم خونی

- حالت تهوع

- استفراغ

- تغییرات اشتها

- اسهال

- یبوست

- بلع دردناک

- خشکی دهان

- زخم های دهان

- اختلال در تمرکز

- تغییرات خلق و خو

یک رژیم غذایی سرشار از مواد غذایی مغذی، از جمله میوه ها، به تامین ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها طی روند درمان سرطان کمک می کند.

با این وجود، شما باید درباره انتخاب میوه ها بر اساس علائمی که دارید، تصمیم گیری کنید.

 

به عنوان مثال، اگر بلع برای شما دشوار است، پوره میوه ها یا اسموتی میوه گزینه های خوبی هستند، و اگر یبوست را تجربه می کنید، میوه های سرشار از فیبر می توانند به بهبود شرایط اجابت مزاج شما کمک می کنند.

 

همچنین، بر اساس علائمی که تجربه می کنید شاید لازم باشد از برخی میوه ها پرهیز کنید. به عنوان مثال، میوه های خانواده مرکبات ممکن است زخم های دهان را تحریک کرده و موجب تشدید احساس خشکی دهان شوند.

در نهایت، مصرف میوه های کامل، مانند سیب، زردآلو، و گلابی برای برخی بیماران مبتلا به سرطان به واسطه زخم های دهان، دشواری در بلع، خشکی دهان، یا حالت تهوع می تواند دشوار باشد.

 

بلوبری

بلوبری سرشار از فیبر، ویتامین C، و منگنز است. این میوه حاوی آنتی اکسیدان های مختلف نیز است و به واسطه خواص ضد سرطان خود به خوبی مورد مطالعه قرار گرفته است.

بلوبری ممکن است به تسکین مغز شیمیایی کمک کند. این اصطلاح برای مشکلات حافظه و تمرکز که برخی افراد طی دوران درمان یا ریکاوری سرطان تجربه می کنند، استفاده می شود.

یک مطالعه کوچک نشان داد که نوشیدن روزانه آب بلوبری برای 12 هفته به بهبود حافظه و یادگیری افراد مسن کمک کرد.

نتایج یک بررسی شامل 11 مطالعه نیز نشان داد که بلوبری برخی جنبه های عملکرد مغزی در کودکان و بزرگسالان را بهبود می بخشد.

در شرایطی که این مطالعات با حضور افرادی که روند درمان سرطان را دنبال می کردند، انجام نشده است، اما همچنان می توان نتایجی مشابه را در نظر گرفت.

پرتقال

پرتقال یکی از میوه های محبوب از خانواده مرکبات است که از محتوای مواد مغذی چشمگیری سود می برد.

یک پرتقال اندازه متوسط می تواند نیاز روزانه شما به ویتامین C را تامین کند، در شرایطی که مواد مغذی دیگری مانند تیامین، فولات و پتاسیم را نیز در اختیار بدنتان قرار می دهد.

ویتامین C نقشی کلیدی در ایمنی بدن دارد و می تواند به تقویت سیستم ایمنی حین و پس از درمان سرطان کمک کند.

پژوهش ها نشان داده اند که ویتامین C ممکن است رشد و گسترش سلول های سرطانی را کاهش دهد و به عنوان یک عامل درمانی علیه برخی انواع سرطان عمل کند.

ویتامین C موجود در پرتقال می تواند جذب آهن از غذاهای مصرفی را نیز تقویت کند. این شرایط به محافظت در برابر کم خونی، یکی از عوارض جانبی شایع شیمی درمانی کمک می کند.

 

موز

موز می تواند یک افزودنی غذایی خوب برای افرادی باشد که روند درمان یا ریکاوری سرطان را دنبال می کنند.

مصرف موز نه تنها برای افرادی که با دشواری در بلع مواجه هستند، قابل تحمل است، بلکه منبع خوبی برای مواد مغذی مهم از جمله ویتامین B6، منگنز، و ویتامین C محسوب می شود.

افزون بر این، موز حاوی نوعی فیبر به نام پکتین است که به ویژه برای افراد مبتلا به اسهال ناشی از روش های درمان سرطان مفید است.

از آنجایی که موز سرشار از پتاسیم است می تواند به احیای الکترولیت های از دست رفته به واسطه اسهال یا استفراغ نیز کمک کند.

افزون بر این، مطالعات آزمایشگاهی نشان داده اند که پکتین ممکن است محافظت در برابر رشد و گسترش سلول های سرطان روده بزرگ را ارائه کند.

با این وجود، به پژوهش های بیشتری برای بررسی توانایی پکتین موجود در موز برای کند کردن رشد سلول های سرطانی در انسان نیاز است.

 

گریپ فروت

گریپ فروت میوه ای سرشار از آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و مواد معدنی است.

افزون بر تامین مقادیر چشمگیر ویتامین C، پروویتامین A، و پتاسیم، این میوه سرشار از ترکیبات مفیدی مانند لیکوپن است.

لیکوپن یک کاروتنوئید با خواص ضد سرطان قوی است. برخی پژوهش ها نشان داده اند که این ترکیب ممکن است برخی عوارض جانبی منفی روش های درمان سرطان، مانند شیمی درمانی و پرتو درمانی را کاهش دهد.

یک مطالعه با حضور 24 بزرگسال که روزانه 500 میلی لیتر آب میوه های مرکباتی، از جمله گریپ فروت، مصرف می کردند، افزایش جریان خون به مغز را نشان داد که می تواند به کاهش مغز شیمیایی کمک کند.

به خاطر داشته باشید که گریپ فروت ممکن است با برخی داروها تداخل ایجاد کند، از این رو، پیش از افزودن آن به رژیم غذایی با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.

 

سیب

سیب نه تنها میوه ای محبوب در جهان است، بلکه یکی از مغذی‌ترین آنها نیز محسوب می شود.

هر وعده از این میوه سرشار از فیبر، پتاسیم و ویتامین C است که تمام این مواد مغذی می توانند برای ریکاوری سرطان مفید باشند.

فیبر موجود در سیب می تواند به تنظیم اجابت مزاج و فعالیت روان دستگاه گوارش کمک کند.

پتاسیم بر تعادل مایع بدن تاثیرگذار است و می تواند از احتباس مایع که یکی از عوارض جانبی شایع ناشی از برخی انواع شیمی درمانی است، پیشگیری کند.

در نهایت، ویتامین C به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند و از عملکرد سیستم ایمنی پشتیبانی کرده و با رشد سلول های سرطانی مبارزه می کند.

 

لیمو

لیموها که به واسطه مزه ترش و رایحه دلپذیر خود معروف هستند می توانند ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها را در اختیار بدن شما قرار دهند.

به طور خاص، آنها سرشار از ویتامین C هستند و منبع خوبی برای پتاسیم، آهن، و ویتامین B6 محسوب می شوند.

مطالعات آزمایشگاهی نشان داده اند که عصاره لیمو ممکن است به پیشگیری از رشد برخی انواع سلول های سرطانی کمک کند.

برخی مطالعات با حضور سوژه های حیوانی نشان داده اند که برخی ترکیبات موجود در لیمو، از جمله لیمونن، می تواند خلق و خو را بهبود بخشیده و با استرس مبارزه کند که به پیشگیری از افسردگی و اضطراب کمک می کند.

در شرایطی که به پژوهش های بیشتری برای تایید این نتایج در انسان ها نیاز است، مصرف لیمو به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم می تواند مفید باشد.

 

انار

انار میوه ای خوشمزه، مغذی و ارائه دهنده فواید سلامت مختلف است که آن را به یک افزودنی ایده‌آل برای هر رژیم غذایی تبدیل می کند.

همانند میوه های دیگر، انار سرشار از ویتامین C و فیبر است و همچنین منبع خوبی برای ویتامین K، فولات و پتاسیم محسوب می شود.

افزون بر این، برخی پژوهش ها نشان داده اند که مصرف انار ممکن است حافظه انسان را بهبود ببخشد که می تواند به بهبود اختلال در تمرکز یا حافظه ناشی از شیمی درمانی کمک کند.

 

مطالعه ای با حضور 28 نفر نشان داد که مصرف روزانه 237 میلی لیتر آب انار برای چهار هفته به افزایش فعالیت مغزی و بهبود حافظه در آنها منجر شده است.

مطالعات با حضور سوژه های حیوانی نیز نشان داده اند که انار ممکن است به کاهش درد مفاصل، یکی دیگر از عوارض جانبی شایع ناشی از روش های درمان سرطان، مانند شیمی درمانی، کمک کند.

 

توت

توت ها (Mulberries) در بسیاری از اشکال پزشکی سنتی برای درمان سرطان مورد استفاده قرار گرفته و پژوهش های جدید نیز آثار ضد سرطان بالقوه آنها را تایید کرده اند.

توت سرشار از ویتامین C و آهن هستند که ممکن است به محافظت در برابر کم خونی ناشی از روش های درمان سرطان کمک کند.

همچنین، آنها سرشار از نوعی فیبر گیاهی به نام لیگنین هستند که توانایی خود در بهبود عملکرد ایمنی و نابودی سلول های سرطانی را در مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است.

با این وجود، به پژوهش های بیشتری برای ارزیابی مفید بودن مصرف توت در مقادیر متوسط حین و پس از درمان سرطان در انسان نیاز است.

 

گلابی

گلابی یک میوه مغذی و منبع خوبی برای فیبر، مس، ویتامین C، و ویتامین K محسوب می شود.

به طور خاص، مس نقشی کلیدی در عملکرد سیستم ایمنی و کاهش استعداد بدن برای ابتلا به عفونت دارد که می تواند حین درمان سرطان مفید باشد.

همانند میوه های دیگر، گلابی ممکن است حاوی ترکیبات ضد سرطان قوی باشد.

در واقع، نتایج یک مطالعه درباره داده های بیش از 478 هزار نفر نشان داد که مصرف بیشتر سیب و گلابی با کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه مرتبط بوده است.

آنتوسیانین ها، نوعی رنگدانه گیاهی موجود در گلابی، در مطالعات آزمایشگاهی توانایی خود در کاهش رشد سرطان و تشکیل تومور را نشان داده اند.

 

توت فرنگی

توت فرنگی سرشار از ویتامین C، فولات، منگنز، و پتاسیم و همچنین حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی، مانند پلارگونیدین است.

افزون بر محتوای مواد مغذی چشمگیر، توت فرنگی ممکن است برای ریکاوری پس از سرطان مفید باشد.

توت فرنگی رسیده میوه ای نرم است که آن را به گزینه ای مناسب برای افرادی که با دشواری در بلع خفیف مواجه هستند، تبدیل می کند.

همچنین، یک مطالعه با حضور سوژه های حیوانی نشان داد که تغذیه همسترهای مبتلا به سرطان دهان با توت فرنگی به کاهش تشکیل تومور کمک کرده است.

مطالعه ای دیگر روی موش ها نشان داد که عصاره توت فرنگی به نابودی سلول های سرطان پستان و جلوگیری از رشد تومور کمک کرده است.

با این وجود، برای تایید آثار ضد سرطان توت فرنگی در انسان به پژوهش های بیشتری نیاز است.

 

گیلاس

گیلاس حاوی ویتامین C، پتاسیم و مس است. همچنین، این میوه منبع خوبی برای آنتی اکسیدان هایی مانند بتا کاروتن، لوتئین، زیزانتین است که همگی آنها می توانند برای سلامت انسان مفید باشند.

مطالعات بسیاری نشان داده اند که آنتی اکسیدان های موجود در گیلاس می تواند رشد سلول های سرطانی را کند سازند.

به عنوان مثال، یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که عصاره گیلاس موجب نابودی سلول های سرطان پستان و جلوگیری از گسترش آنها شده است.

با این وجود، در این آزمایش ها آثار عصاره های بسیار غلیظ گیلاس مورد بررسی قرار گرفته اند و به پژوهش های بیشتر برای تایید نتایجی مشابه برای انسان نیاز است.

 

توت سیاه

توت سیاه سرشار از ویتامین C، منگنز و ویتامین K است. همچنین، این میوه حاوی آنتی اکسیدان هایی مانند اسید الاژیک، اسید گالیک، و اسید کلروژنیک است.

برخی پژوهش ها نشان داده اند که مصرف توت ها ممکن است به محافظت در برابر آسیب دی‌ان‌ای، خنثی سازی ترکیباتی مضر به نام رادیکال های آزاد، و کند کردن رشد و گسترش سلول های سرطانی کمک کند.

مطالعات آزمایشگاهی و با حضور سوژه های حیوانی نشان داده اند که توت سیاه می تواند سلامت مغز را حفظ کند و حافظه را بهبود ببخشد، که به طور بالقوه می تواند به پیشگیری از برخی عوارض شیمی درمانی کمک کند.

با این وجود، برای تایید نتایجی مشابه در انسان به پژوهش های بیشتری نیاز است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
  • کدخبر: 1252293
  • منبع: عصر ایران
  • نسخه چاپی
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.