آنچه بیماران تیروئیدی باید در مورد خواب بدانند

تعداد کسانی که به نوعی با مشکلات تیروئید درگیرند کم نیست. تیروئید این غده‌ی پروانه‌ای شکل کوچک که در قسمت وسط بالای گلو قرار دارد اگر درست عمل نکند منجر به مشکلاتی در سلامتی خواهد شد که تحریک پذیری، اضطراب، خستگی و بی‌حالی، ضعف عضلانی، کاهش یا افزایش وزن بی‌دلیل و حتی مشکلات بینایی تنها چند مورد از آن‌ها هستند.

لینک کوتاه کپی شد

به گزارش جی پلاس، اگر پزشک شما تشخیص داده باشد که دچار اختلال تیروئید هستید، چه پُرکاری تیروئید و چه کم کاری تیروئید، ممکن است اختلالاتی در خوابتان نیز داشته باشید که نه تنها بر کیفیت زندگی‌تان اثر می‌گذارد بلکه می‌تواند مشکل تیروئیدتان را تشدید هم بکند. در این مطلب به شما می‌گوییم تیروئید شما با خوابتان چه ارتباطی دارد و چه باید بکنید.

ارتباط میان تیروئید و خواب که باید بدانید
اگر دچار کم کاری تیروئید باشید، فرایندهای بدنتان کُند صورت می‌گیرند و احتمالاً دچار بی‌حالی و خستگی می‌شوید. برای افرادی که دچار چنین عارضه‌ای هستند حتی خواب هفت تا نه ساعته در شب نیز انگار نمی‌تواند احساس خستگی و بی‌انرژی بودن را رفع کند.
و اما اگر دچار پُرکاری تیروئید باشید هم به احتمال زیاد دچار رعشه و اضطراب هستید و از بی‌خوابی‌های شبانه رنج می‌برید. کمبود خواب می‌تواند به تیروئیدتان آسیب‌های بیشتری هم وارد کند. مثلاً مطالعه‌ای نشان داده که کمبود خواب می‌تواند همراه با کاهش نسبی اما قابل توجه در سطح TSH و T4 آزاد باشد که این آزمایش بیشتر در میان زنان دیده شد. طبق یافته‌های علمی، ارتباط میان تیروئید و خواب در میان زنان، قوی‌تر از این ارتباط در میان مردان است.
د
چرا زنان بیشتر در معرض مشکلات خواب و تیروئید قرار دارند؟
آیا می‌دانستید که زنان حدود هفت برابر بیشتر از مردان ممکن است دچار مشکلات تیروئید شوند؟ بله واقعیت دارد. پژوهش‌ها نیز دریافته‌اند که زنان برای به خواب رفتن و در خواب ماندن بیشتر از مردان دچار مشکل می‌شوند، حتی اگر مشکلی در تیروئید خود نداشته باشند.

ارتباط خواب با تیروئید دقیقاً چگونه است؟
مشکلات خواب مانند بی‌خوابی می‌تواند علت‌های گوناگونی داشته باشد مانند درد مزمن، ریفلاکس اسید معده به مری و افسردگی. اما تیروئید نیز می‌تواند سبب اختلال خواب شود. تیروئید مسئول تنظیم هورمون مهمی است که بدن را گرم نگه می‌دارد و کمک می‌کند ارگان‌ها عملکرد درستی داشته باشند.

طبق یافته‌ها، کمبود خواب سبب یک افزایش کوتاه مدت در هورمون تیروئید می‌شود اما اگر کمبود خواب حالت مزمن بگیرد، تیروئید می‌تواند به دلیل تحریک بیش از اندازه، از کنترل و تنظیم خارج شود و این تنها یکی از دلایل مهم بودن نقش خواب در سلامت تیروئید است.
افرادی که کیفیت خوابشان ضعیف است معمولاً زمان بیشتری در رختخواب می‌مانند. زود به رختخواب رفتن یا صبح زیاد در رختخواب ماندن می‌تواند باعث شود شب بعد، خوابیدن سخت شود.
اگر دچار مشکلی در تیروئیدتان هستید، وقت آن است که به خوابتان اهمیت بیشتری بدهید و راهکارهای طبیعی و مؤثر برای بهبود کیفیت خوابتان را امتحان کنید. اگر هم مشکل تیروئید ندارید اما می‌خواهید از آن جلوگیری کنید، باز هم باید به کیفیت خوابتان توجه کنید و هرگونه مشکل احتمالی در وضعیت و کیفیت خوابتان را رفع کنید.

آپنه انسدادی خواب
افرادی که دچار کم کاری تیروئید هستند بیشتر در معرض ابتلا به آپنه انسدادی خواب قرار دارند و چند عامل در این ارتباط دخیل‌اند که شامل تنفس می‌شوند، مثلاً کاهش توانایی در واکنش به تغییرات هورمونی در خون و حتی آسیب به عصب‌ها یا عضلات درگیر در تنفس. ضمناً کم کاری تیروئید ممکن است به واسطه‌ی بزرگ شدن زبان یا مزاحمت عضله‌ای که راه هوایی بالایی را کنترل می‌کند، منجر به آپنه انسدادی خواب شود. این را هم باید بدانید که بیماران دچار کم کاری تیروئید در معرض چاقی نیز قرار دارند که به خودی خود فاکتوری است که می‌تواند آپنه انسدادی خواب ایجاد کند.

تعریق شبانه
فردی که دچار پُرکاری تیروئید است، به سختی می‌تواند دمای بدنش را تنظیم کند و در نتیجه مکرراً دچار تعریق‌های شبانه می‌شود و این اتفاق می‌تواند خواب شب را با اختلال روبرو نماید. البته یائسگی نیز با تعرق‌های شبانه مرتبط است.

بهترین راه حمایت از سلامت تیروئید
اگر متوجه شده‌اید که عملکرد تیروئیدتان مشکلی دارد و خوابتان هم تحت تأثیر قرار گرفته است، باید بدانید که راه حل مشکل شما چیزی فراتر از صرفاً بیشتر خوابیدن است. به جای اینکه فقط روی خوابتان تمرکز کنید، به توصیه‌ی کارشناسان باید رویکردی را در پیش بگیرید که با حمایت از عملکرد تیروئیدتان، کیفیت خوابتان نیز مستقیماً بالا برود. رویکرد درمانی مناسب شما چیزی است که تحت نظر پزشکتان صورت بگیرد و داروهایی که برایتان تجویز می‌شود را طبق دستور مصرف کنید.
ضمناً، توجه به رژیم غذایی نیز راهکار بسیار مفید دیگری است که در اختیار دارید. غذاهایی که برای تیروئید شما خاصیت درمانگری دارند مانند سبزیجات برگ‌دار تیره و سالمون و مغزها و دانه‌ها را بیشتر مصرف کنید. ضمناً ورزش‌های آرامش‌بخشی مانند یوگا چند جلسه در هفته به جای انجام تمرینات پُرشدت هوازی، تأثیر بسیار مثبتی بر عملکرد تیروئید و کیفیت خوابتان خواهند داشت.

دیدگاه تان را بنویسید