یک متخصص تغذیه با اشاره به اینکه در ایام تابستان و در طول سفر، بدن آمادگی هر گونه آلودگی میکروبی را دارد به توصیه های پزشکی در این زمینه پرداخت.
به گزارش جی پلاس، دکتر مجید حاجی فرجی، متخصص تغذیه با اشاره به اینکه در فصل تابستان و گرما بدن آمادگی هر گونه آلودگی میکروبی را دارد گفت: در ایام تابستان و در طول سفر بدن برای هر گونه آلودگی و عفونت های گوارشی ناشی از عوامل ویروسی، باکتریایی وانگلی آمادگی دارد که این آلودگی ها عموما از طریق میوه ها، سبزی ها، نوشیدنی های آلوده، گوشت و مرغ پخته نشده می تواند انتقال یابد.
مرغ نپخته در صدر عوامل مسمومیت تابستانی
این متخصص تغذیه افزود: اکثر آلودگی ها و بیماری ها از طریق مرغ های پخته نشده یا آلوده شدن مواد پخته شده با مواد خام و ابزار تهیه آنها که می تواند «سالمونلا» و یا کنسرو هایی که بدون جوشاندن مصرف می شوند، «سم بوتولیسم» را به همراه داشته باشند؛ انتقال می یابند و حتی خطر مرگ را نیز به همراه دارند.
وی در ادامه بیان کرد: ۹۰% موارد مسمومیت ها ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده و عوامل محیطی است. استفراغ و اسهال از شایع ترین علائم اصلی این بیماری است. افراد به هنگام مسافرت زمانی متوجه دلیل این بیماری خواهند شد که چند نفر در یک جمع به آن دچار شوند و یا از یک غذای مشترک استفاده کرده باشند.
دکتر حاجی فرجی گفت: عموما علائمی مثل دل پیچه، ضعف، سردرد، تهوع و اسهال بروز پیدا می کند که معمولا تا ۴۸ ساعت برطرف خواهند شد؛ اما اگر بیشتر طول بکشد بیمار باید به پزشک و اورژانس مراجعه کند. همچنین افراد باید به این نکته توجه داشته باشند که عامل بیماری هایی ازاین دست در اثر سم حاصله از عوامل باکتریایی و یا ورود عامل به داخل دستگاه گوارش بروز می کند. به طور مثال بدن در داخل سیستم گوارش ما تولید سم می کند؛ به طور کلی در مواجهه با این بیماری افراد باید از هرگونه خود درمانی و استفاده از داروها بدون دستور پزشک خودداری کنند.
مصرف آب و الکترولیتها توصیه می شود
وی اظهار کرد: در این مواقع قبل از رسیدن به مراکزدرمانی؛ مصرف آب و الکترولیت ها توصیه می شود که شامل آب جوشانده شده، نمک و شکر است که هریک به اندازه مشخص مخلوط می شوند و به شکل بسته های ORS و املاح دیگر نیز وجود دارد و اگر فرد بیمار از طعم ناخوشایند آن شکایت داشته باشد با اضافه کردن مقداری لیمو ترش می توان به مرور به فرد بیمار داد. گفتنی است افراد باید همواره به این نکته توجه کنند که مصرف آب خالی در این موارد مناسب نیست.
دکتر حاجی فرجی ادامه داد: اگر در مواردی به خصوص مسافرت ها افراد در کنار آبشارها و یا چشمه ها قرار گرفتند با وجود شفافیت و یا زلال بودن آب از نوشیدن آن اکیدا خودداری کنند چرا که از اتفاقاتی که در بالادست رود و یا چشمه افتاده است بی اطلاع هستند و در صورت استفاده احتمال بروز اسهال خونی و خطر مرگ در کمین افراد است.
مصرف میوهها و سبزیجات تمیز را افزایش دهید
این متخصص تغذیه با بیان اینکه استفاده از آب معدنی و همچنین کنسرو های غذای جوشانده شده توصیه می گردد اظهار داشت: افراد و خصوصا کودکان قبل از مصرف هر گونه مواد غذایی دست ها را بشویند و یا در نبود آب با ژل های ضد عفونی کننده دست ها را تمیز کنند. باید میوه ها و سبزها که احتمال آلودگی بیشتری دارند به خوبی شسته و ضدعفونی شوند و از مصرف غذاهای دریایی که احتمال آلودگی سریعی دارند پرهیز شود.
دکتر حاجی فرجی در ادامه با اشاره به اینکه در مصرف غذاهای فرآوری شده مثل الویه و غذاهای آماده باید به تاریخ و نحوه نگهداری آن توجه شود گفت: نحوه نگهداری مواد غذایی بسیار مهم است چرا که اگر شرایط نگهداری مواد غذایی مناسب نباشد احتمال هر گونه آلودگی وجود دارد. گفتنی است افراد در طول مسافرت باید در مصرف مواد لبنی، سنتی به ویژه بستنی ها که گاهی نحوه نگهداری غیر بهداشتی دارند دقت کنند.
وی عنوان کرد: افراد در طول مسافرت باید از سرد و گرم کردن مکرر غذا خودداری کنند. به طورمثال بیرون ماندن برنج پخته می تواند تولید سم کند؛ مصرف مواد غذایی که در کنار جاده ها بفروش می رسند نیز به هیچ وجه توصیه نمی شود.
این متخصص تغذیه در خصوص بروز ریفلاکس نیز گفت: بروز ریفلاکس در سفر می تواند تشدید شود، چرا که افراد در طول ایام مسافرت اقدام به ریزه خواری کرده و حجم غذای مصرفی آنان نیز بیشتر می شود. همچنین برای مقابله با این مسئله باید از مصرف غذاهای تند ،شور که مشکلات گوارشی را تشدید می کنند پرهیز شود.
وی در ادامه اظهار داشت: بروز یبوست نیز در ایام مسافرت بسیار شایع است که عمدتا به دلیل نوع غذای متفاوت مصرفی، کاهش مصرف فیبر غذایی و کاهش فعالیت بدنی است. لذا برای مقابله با این مشکل، باید مصرف مایعات، سبزیجات و میوه های تمیز در طول روز را افزایش دهند.
دکتر حاجی فرجی همچنین درخصوص راه های مقابله با گرمازدگی در طول مسافرت و در فصل تابستان گفت: اولین کاری که در مواجهه با گرمازدگی برای افراد باید انجام داد دور نمودن آنها از محیط گرم ، مصرف آب و مایعات خنک آن هم به آرامی به فرد است و در اقدامات بعدی مراجعه به پزشک می تواند راهکار مناسبی باشد.