"قیدار" کتابی که باید خواند
سالهاست این سوال مطرح میشود که آیا داستان نویسی فارسی به بنبست رسیده؟ در سالهای اخیر اهمیت این سوال بیشتر نیز شده است. به جز چند کتاب معدود، نتوانستهایم کتابهایی درخور فرهنگ و آیینمان منتشر کنیم. متاسفانه بیشتر کتابهای دفاع مقدس ما به سمت زندگینامه نویسی و خاطرات رفته و با ساختاری مشابه، دیگر جذابیت چندانی برای جوانان ندارند.
به گزارش جی پلاس، کتابهای امیرخوانی توانستهاند در این سالها، استثنایی میان داستانهای فارسی باشند با استقبال زیاد مخاطبان روبرو شوند. به عنوان مثال کتاب صوتی قیدار، تنها در سال اول انتشارش توانست به چاپ هشتم برسد. از دیگر آثار امیرخانی میتوانیم به «من او» و «ارمیا» اشاره کنیم.
گندهنامی، گندنامی، گمنامی...خوشا گمنامان!
قیدار، حکایت مردی است که درخت مردانگی را به تنهایی آبیاری میکند و پرورش میدهد. قیدار نمونه کاملی از اخلاق و جوانمردی است، چیزی که شاید سالهاست به آن نیاز داریم و در این کتاب به خوبی با چنین شخصیتی آشنا میشویم. مردی که امثال او در میان ما کم نبوده و نیستند اما برای خودشان مرام و مسلکی دارند. مرامنامهشان را که بخوانی در مقدمهاش نوشتهاند: «خوشنامی قدم اول است...از خوشنامی به بدنامی رسیدن، قدم بعدی بود...قدم آخر، گمنامی است...طوباللغرباء!»
کتاب قیدار شامل ۹ فصل است که امیرخانی در آن به شرح زندگی و ماجراهای قیدار میپردازد. خلاقیت در کتاب قیدار تنها به روند داستان و نگارش جذابش محدود نمیشود، نامگذاری هر فصل نیز خلاقانه و جذاب انتخاب شدهاست. از فصل اول که به نام "مرسدس کوپه کروک آلبالویی متالیک" است و به ماجرای آشنا شدن قیدار و شهلاجان و ماجرای ماه عسل رفتن این دو می پردازد بگیرید تا آخرین فصل که خواندنی ترین فصل کتاب است.
در قسمتی از پشت جلد کتاب میخوانیم
عاشقی خدا توفیر دارد با عاشقی ما... خدا عاشقی است که حتی دوست ندارد اسم معشوقش را کسی بداند... به او میگوید، رجل! همین... مرد!... میفرماید و جاء من اقصی المدینه رجل یسعی... جای دیگر می فرماید و جاء رجل من اقصی المدینه یسعی، یعنی این دو تا رجل با هم فرق می کنند... هر دو از دور، از بیرون آبادی، دوان دوان، میآیند... اما اسمشان را حضرت حق نمیآورد... یکی میآید موسای نبی را نجات میدهد... دیگری هم قومی را از عذاب نجات میدهد...
اسمشان چیست؟ نمیدانیم... رجل است... معشوق حضرت حق است... اسم معشوق را که جار نمیزنند... حضرت حق، عاشق کسی اگر شد، پنهانش میکند... کاش پیش حضرت حق اسم نداشتیم، اما مرد بودیم... طوبا للغرباء
نسخهی صوتی قیدار با صدای امیرخانی را از دست ندهید
شرکت نوار برای اولین بار قیدار را با صدای خود امیرخانی به شکل کتاب صوتی منتشر کردهاست. امیرخانی در بارهی کتاب صوتی قیدار میگوید:
من از آنهایی بودم که با کتاب صوتی به شدت لج بودم و احساس میکردم کتاب یک موضوع نوشتاری است و ذهنی باید خوانده شود، برعکس شعر که یک فن شفاهی است. اما وقتی وارد این کار شدم، به دلیل رفتن به استودیو از وسیله نقلیه عمومی استفاده کردم، دیدم خیلیها هستند که وقتهای مردهای در روز دارند که با «گوش دادن» میتوانند آن را به بهترین شکل ممکن پر کنند. این هم نوعی از مطالعه است.
«قیدار» یکی از مناسبترین کارهای من برای تبدیل به کتاب صوتی بود و من هم در بالای چهل سالگی این آموختن را چنگ زدم و تجربهاش کردم و بسیار برایم شیرین بود. معروف است که میگویند رادیوییها شریفترین گروه رسانه هستند و آنها معمولا در متن کتاب تغییری نمیبرند. اما درباره کار خودم بارها پیش آمد که دیالوگهایم را تغییر دادم و در همین کار با توجه به این که نویسنده و راوی یک نفر بود گاهی میگفتم نه نویسنده اشتباه کرده و بهتر بود اینطور مینوشت. چون من هیچ وقت آن را با صدای بلند نخوانده بودم و اولین بارم بود!
شما میتوانید کتاب صوتی قیدار را با صدای رضا امیرخانی از سایت یا اپلیکیشن نوار دریافت کنید.
دیدگاه تان را بنویسید