رابطه سینما و تلویزیون در تمام دنیا یک رابطه تعریفشده است. درست است که همواره یک خط جداکننده آشکاری بین سینما و تلویزیون بوده و بازیگران مطرح سینما همواره برای حضور در تلویزیون احتیاط کردهاند؛ اما آن قضیه در ایران حکایتی جدا دارد. در واقع با اینکه همه دنیا بازیگران حضور در سریالها را خدشهای به اعتبار سینماگریشان به شمار میآورند، اما هیچجای دنیا خط جداکننده سینما و تلویزیون به این پررنگی نیست؛ تا حدی که حضورنیافتن در تلویزیون افتخاری محسوب شود.
این را همین اول کار میگویم و خلاص. برای کسانی که عامدانه خود را از تلویزیون دور نگه داشتهاند، این قضیه به نوعی افتخارآمیز جلوه میکند؛ اما اینگونه هم نیست هر که در این رسانه حضور یافته باشد، جایگاه سینماییاش را بتوان خدشهپذیر تعریف کرد.
در ایران اکثر بازیگران مطرح یا کار خود را با تلویزیون آغاز کردهاند یا اینکه در مرحلهای از کارشان سابقه حضور در تلویزیون را نیز دارند. بازیگران و بزرگانی، چون زندهیادان انتظامی، داود رشیدی و البته علی نصیریان، مشایخی و کشاورز؛ و البته عربنیا، پورعرب، لیلا حاتمی، مهتاب کرامتی، باران کوثری، جمشید هاشمپور، فروتن، لعیا زنگنه، پارسا پیروزفر، عطاران، مدیری و......
اما میرسیم به مورد جذاب ترانه علیدوستی: بازیگرانی که به هر دلیل، از حضور در تلویزیون خودداری کردهاند.
خود ترانه بهترین نماینده برای این جمع است. بازیگر باهوشی که با وسواسی بینظیر خود را از تلویزیون دور نگه داشته؛ با این توجیه که: من در تلویزیون بازی نمیکنم، چون این کار یک خیانت فرهنگی است. من این راه را انتخاب کردهام؛ چون حتی سریالهای سطح بالاتر ما نیز درنهایت دستخوش یک جهتگیری بی مورد در پخش میشوند.
ترانه علیدوستی البته سابقه حضور در سریال را دارد، منتهی نه در تلویزیون. بازی او در شهرزاد که در شبکه نمایش خانگی توزیع شد، یکی از قلههای کارنامه این بازیگر به شمار میآید.
هدیه تهرانی را نیز هیچگاه در تلویزیون ندیدهایم. بازیگر مطرح و محبوبی که با آن سلوک خاصش چند وقتی خود را در سینما نیز از چشمها پنهان کرد؛ طبیعی هست که از حضور در تلویزیون فراری باشد. هدیه تهرانی نیز البته مثل ترانه یک سریال نمایش خانگی در کارنامهاش دارد: قلب یخی. سریالی که البته برخلاف مورد ترانه نافرجام بود و در سریهای مختلف ساخت کارگردانان گوناگونی را پشت دوربین دید.
هدیه تهرانی که زمانی گزینه اصلی داود میرباقری برای حضور در سریال مختارنامه بود، الان جزو معدود بازیگرانی است که از جنبه دوری از تلویزیون کارنامهاش را سفید نگه داشته. اتفاقی که اگر در زمان ساخت مختارنامه داود میرباقری با دستمزد بالایش موافقت میکرد، بیشک الان به وقوع نپیوسته بود.
دیگر بازیگری که تاکنون خود را از تلویزیون دور نگه داشته، بهرام رادان است. بازیگری که بارها گفته علاقهای به حضور در تلویزیون ندارد؛ و البته تلویزیون هم ظاهرا چندان علاقهای به او ندارد و حتی زمانی هم که رادان کوتاه آمده و مثلا در دورهمی حاضر شده، مدیران این رسانه حاضر به پخش این گفتگو نشدهاند.
اگر معیار حضور در این فهرست را جایگاه سینمایی افراد بدانیم ازپگاه آهنگرانی باید نام برد. بازیگری که با آرا و نظرات خود در این سالها بحثانگیز بوده و این به ممنوعالتصویریاش در تلویزیون انجامیده است. چنانچه تلویزیون حتی در نمایش تیزرهای فیلم جامهدران نیز حضور و تصویر او را تاب نیاورد. از دیگر بازیگرانی که به هر دلیل تا کنون پایشان به تلویزیون باز نشده میشود از امیر جدیدی، پیمان معادی، مانی حقیقی و ... نام برد.
در این بین یکسری دیگر نیز هستند که حضورشان در تلویزیون پررنگ نیست؛ اما به هرحال سابقه حضور در این رسانه را دارند. محمدرضا گلزار که تا حدود دو سه ماه پیش میتوانست در این فهرست باشد، با برنامه «برنده باش» از این لیست برون آمد. با اینحال در زمینه بازیگری کارنامهاش همچنان سفید است.
در مورد بازیگرانی که یک یا چند حضور کمرنگ در تلویزیون داشتهاند، باید به مهناز افشار اشاره کرد که در آغاز دوران بازیگریاش در سریال گمشده و البته فیلم تلویزیونی فالگیر حضور داشته؛ یا مهتاب کرامتی که با سریال خاک سرخ تلویزیون را نیز آزمود؛ یا حمید فرخنژاد و حلقه سبز؛ یا صابر ابر که زمانی نقشی در سریال بازگشت به خانه بازی کرده بود و حتی جایی خواندم که نوید محمدزاده هم یک سریال مهجور را در کارنامهاش دارد.
دیدگاه تان را بنویسید