نگاهی به طرح ساماندهی موتورسواران پایتخت
از امروز فاز اول طرح ساماندهی موتورسواران پایتخت با ثبت سه تخلف عمده آغاز شد و این می تواند امیدی باشد برای اعمال قانون های بعدی در برابر پرآلاینده ترین وسیله نقلیه تهران.
به گزارش جی پلاس، رییس پلیس راهور تهران بزرگ روز گذشته از پایان سه ماه آزمایشی طرح ساماندهی موتورسواران و آغاز فاز اول طرح ساماندهی از ابتدای آذرماه خبر داده بود و گفت: از اول آذر ماه تخلفات موتورسیکلت سواران تهرانی توسط دوربینهای ثبت تخلف شناسایی و ثبت میشود.
سردار محمدرضا مهماندار افزود: ۳ ماه است که به صورت آزمایشی امکان ثبت تخلفات موتورسواران همانند رانندگان خودروها توسط دوربین ها فراهم شده است که بر این اساس بیش از ۳۰۰ هزار پلاک موتورسیکلت متخلف توسط دوربین ها در سامانه پلیس راهور ثبت شد. با رفع اشکالات نرم افزاری از آذر ماه برخورد با تخلفات موتورسواران علاوه بر واحدهای گشتی پلیس راهور با سامانه دوربین های ثبت تخلف نیز انجام می شود.
مهماندار گفت: ۳ تخلف عبور از چراغ قرمز، سرعت و عبور از خط اضطرار و خط ویژه موتورسیکلت ها توسط دوربین ها ثبت می شود.
رییس پلیس راهور تهران بزرگ گفت: بر این اساس به صورت همزمان طرح برخورد با پلاک مخدوش و پوشش پلاکموتورسیکلت ها نیز اجرا می شود و ماموران پلیس راهور با هرگونه پوشش پلاک موتورسیکلت ها اعم از انداختن زنجیر، گذاشتن کلاه، تلق رنگی و ... به طور جدی برخورد می کنند. بر اساس قانون دستکاری و مخدوش کردن پلاک جرم است و حتماً موتورسیکلتها توقیف و راکب آنها به مرجع قضایی معرفی می شود که بر اساس قانون این تخلف بین ۶ ماه تا یک سال حبس دارد.
کاهش قطعی یکی از دو معضل اصلی موتورسیکلت ها
درباره تخلف موتورسیکلت ها اصلا نیازی به سخن گفتن نیست، که این تخلفات به شکل گسترده هر روز و هر روز توسط عابران پیاده بویژه در مناطق مرکزی و جنوبی نه مشاهده که تجربه می شود.
حال چند آمار را با هم مرور می کنیم
در تهران حداقل سه میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه موتور سیلکت تردد میکنند
هر روز حدود ۶۰۰ هزار موتور سیکلت فقط به منطقه ۱۲ شهر تهران وارد میشود
هر موتور کاربراتوری یا سیجی ۱۲۵ برابر با ۵ خودرو آلایندگی ایجاد میکند.
گفته میشود موتور سیکلتهای شهر تهران روزانه حدود ۱۶ میلیون کیلومتر در تهران پیمایش دارند.
یک سوم کشته شدگان تصادفات تهران مربوط به موتورسواران است
به نظر می رسد با توجه به این آمار بسیار پیش از این ها می باید فکری به حال این سواری های چندگانه و خطر ساز کرد.
امیر روحی مدیر پیشین مطالعات و برنامهریزی حمل و نقل و ترافیک مرکز چندی پیش در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: این وسیله به دلیل سرعت، شتاب و قدرت مانور بالا در کنار مصرف کم سوخت و ابعاد فیزیکی کوچک آن، انعطاف پذیری بالایی را در تطابق با محیطهای شهری برای کاربران آن فراهم میکند که این امر سبب افزایش گرایش جامعه به استفاده از این وسیله نقلیه میگردد.
امیر روحی ادامه داد: متاسفانه در تهران همانند سایر کلانشهرهای کشور شاهد گسترش استفاده نابجا از این ویژگیهای منحصر به فرد موتورسیکلت هستیم. حرکات غیر قانونی، فرار از محدودیت های تردد به هر شکل ممکن، انجام حرکات خطر آفرین و بطور کلی استفاده نادرست از این وسیله باعث بروز مشکلات و معضلات متعددی برای شهر و شهروندان شده است.
وی استفاده غیر اصولی از موتور جهت حمل بار و مسافر، ایمنی پایین این وسیله به ویژه در سرعتهای بالا، فراوانی تصادفات جرحی و فوتی این وسیله، آلودگی صوتی بالا و انتشار آلایندههای خطرناک نسبت به سوخت مصرفی دشواری کنترل، نظارت درست بر عملکرد راکبان این وسیله را بخشی از عوارض استفاده از آن بیان کرد.
۱۹درصد آلودگی های تهران مربوط به موتور سیکلت هاست
مشکل موتورها صرفا مربوط به خطرسازی آن ها نیست، بلکه آلودگی های صوتی پایتخت سالها است محل تردد میلیونها موتور سواری است که بیشترین سهم را در آلودگی هوا و صدا دارند. چند سالی است مدیریت شهری وعده داده است موتورهای برقی را جایگزین موتورهای بنزینی میکند، اما این وعده سال هاست مسکوت مانده و به کندی پیش می رود.
سرپرست مرکز ملی هوا با اشاره به آلودگی های ایجاد شده توسط موتورها گفت: بالغ بر ۱۹ درصد آلودگی شهر تهران از منبع موتورسیکلت های کاربراتوری در حال تردد است.
مسعود زندی سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، ارتقاء استاندارد خودروهای تولیدی به یورو ۴، ارتقاء و بهبود کیفیت سوخت، الزام خودروهای دیزلی وارداتی به رعایت استاندارد یورو ۴ به همراه برخورداری از فیلتر دوده یا برخورداری از استاندارد یورو ۵ به بالا، الزام خودروهای تولیدی سواری داخل کشور به رعایت استاندارد یورو ۴ و عدم شماره گذاری خودروهای فاقد استاندارد تعیین شده، الزام خودروهای سواری وارداتی به رعایت استاندارد یورو ۵ به بالا را برخی از اقدام های مهم صورت گرفته برای مقابله با آلودگی هوا طی سه، چهار سال اخیر دانست.
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: با توجه به حجم بالای آلایندگی موتورسیکلت ها از دیگر مصوبات مهم هیات دولت برای مقابله با آلودگی هوا، عدم شماره گذاری موتورسیکلت های کاربراتوری از سال گذشته و جایگزینی آن ها با موتورسیکلت های انژکتوری، همچنین تلاش برای توسعه استفاده از موتورسیکلت های برقی بود.
وی تاکید کرد: به رغم آنکه بالغ بر ۱۹ درصد آلودگی شهر تهران از منبع موتورسیکلت های کاربراتوری در حال تردد است، به دلیل نبود زیرساخت ها، تغییر فرهنگ به سمت استفاده از موتورهای برقی کاری دشوار است. البته از سال گذشته تلاش هایی برای توسعه استفاده از خودروهای هیبریدی و الکتریکی و موتورهای برقی صورت گرفته است اما تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله بسیاری وجود دارد.
با این حال به نظر می رسد با اجرای نخستین گام در قانونمند کردن موتورسواران و ایجاد فرهنگسازی مناسب، می توان به کاهش آسیب های این وسیله نقلیه در آینده امیدوارتر بود.
دیدگاه تان را بنویسید