وزیر ورزش و جوانان در پیامی ضمن تبریک به مناسبت روز جهانی جوانان، قشر جوان را از قشرهای تاثیر گذار دولت ایران و دولت و ملت مصلح در جهان دانست.
پس از دستیابی به توافق هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی، شرایط و زمینه مناسبی برای گشوده شدن عرصه بینالمللی و افزایش امکان دیده و شنیده شدن ایراندر جهان فراهم شده است. این بستر فراهم شده نیازمند تلاش و کوشش بسیار برای رساندن صدا و سخن به جهانیان است.
از سویی با توجه به شرایط حساس اقتصادی و سیاسی در داخل کشور، و تکرارناپذیری این شرایط خوشبینانه در عرصه بینالمللی از سوی دیگر، موجب گردیده تا با موقعیت بیبدیلی در حوزه سیاست خارجی ایران، منطقه و جهان مواجه شویم. در همین مدت، دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تلاش کرده است تا با اجماع سازی داخلی و دیپلماسی «تهاجمی سازنده»، در پی تأمین منافع ملی کشور و تحدید محدودیتها اقدامی عملی و موثر داشته باشد. از همین رو، تمامی دستاندرکاران مرتبط، در این راستا کوشش فراوانی داشته است تا همزمان در هر دو عرصه داخلی و بینالمللی اقدامات فراوانی انجام دهد.
بهترین ابزار برای نیل به این هدف، بهرهگیری از تمام ظرفیت موجود میباشد؛ لیکن، از این پس، برای به ثمر نشستن این تلاشها و تبیین وضعیت جدید، مشارکت و حضور همهجانبه شهروندان و دیگر اقشار و گروهها ضروری به نظر میرسد. جوانان با توجه به توانمندیها و ظرفیتهای پیدا و پنهان خویش یکی از عمدهترین قشرهای تأثیرگذار هستند. انرژی نهفته در جوانان، میتواند هر قفلی را بگشاید.
تغییر شرایط و مطرح شدن مؤلفههای جدید و اثرگذار در عرصه بینالملل موجب شده تا کشورها از ابزارها و سیاستهای جدیدی بهره بگیرند. در حقیقت، انقلاب ارتباطات و گسترش وسایل ارتباط جمعی از یک سو و نقشآفرینی بازیگران غیردولتی مانند نهادهای غیردولتی و مدنی و شرکتها از سوی دیگر، باعث شده تا نقش افکار عمومی و رسانهها به یکی از پایههای اساسی در تصمیمگیریهای کشورها بدل شود. از همین رو، کشورها و دستگاه سیاست خارجی آنان نمیتوانند تنها به روابط بین دولتی خود در قالب دیپلماسی سنتی (دیپلماسی پنهان و دیپلماسی آشکار) بسنده کنند. چگونگی حضور و نمایش داده شدن در رسانههای جهان، مدیریت بحران با حضور و پوشش رسانهها و نحوه تعامل مقامها و کارگزاران رسمی کشور با افکار عمومی دنیا و دولتها از جمله عوامل تعیینکننده ارزیابی دیپلماسی جدید (دیپلماسی عمومی و دیپلماسی خط دو) هستند. این دیپلماسی نوین شامل استفاده «نظاممند یا سیستماتیک» از پتانسیل افکار عمومی و تأثیر آن بر تصمیمسازان و تصمیمگیران نیز میباشد. در واقع، راههای اثرگذاری غیرمستقیم اما هدفمند، میتواند منافع ملی کشور را در میانمدت و بلندمدت تأمین کند.
نام گذاری روز بین الملی جوانان با توجه به شعار سال و همچنین تکیه رئیس جمهور محترم بر دولت ایران، دولت و ملت مصلح در جهان، می تواند مبتنی بر دو محور اصلی مشارکت جوانان و دیپلماسی نوین با هدف توانمندسازی و تسهیلگری فعالیتها در حوزههای مرتبط در عرصه داخلی و بینالمللی استفاده از ظرفیت دیپلماسی جوانان به عنوان شاخهای از دیپلماسی نوین در این بخش، که امروزه ارتباط مستقیمی با کسب منافع ملی هر کشور قرار گیرد. در همین راستا ابتدا، دولتها با توجه به مشکلات و مسائل فراوان پیشروی خود دیگر نمیتوانند مشکلات سیاست خارجی خود را به تنهایی حل کنند، بلکه نیازمند عملکرد بخش غیردولتی و هماهنگ با دولت نیز هستند.
همچنین، جوانان، دیگر صرفاً شاهدان اخبار و توافقات بین دول نیستند و خواهان مسئولیتپذیری و شفافیت بیشتر دولتهای متبوع خویش هستند. و در آخر، سیاست خارجی و سیاست داخلی به شدت به یکدیگر متصل شدهاند و دیگر تعریف جداگانه آنان ابهامآفرین و غیرواقعی خواهد بود. ضرورت به کارگیری دیپلماسی نوین در کنار افزایش و زمینهسازی مشارکت جوانان، چونان دو بال جهت حرکت و پیشبرد اهداف مورد اشاره عمل میکنند. استفاده از دیپلماسی نوین و زیر شاخه های آن از جمله دیپلماسی جوانان ، فرهنگی و دیپلماسی خط دو (جوان ـ جوان) از نکاتی است که در صورت فراهم شدن بسترهای نظری و اجرایی آن، با اتکا به قوانین جمهوری اسلامی میتواند از جایگاه خوبی در سیاست خارجی کشور برخوردار باشد. مقام معظم رهبری در سخنرانی های متعدد و هم در اقدام اخیرشان در ارسال نامه به جوانان اروپا و آمریکا شمالی، همواره به تاثیر حوزه ی جوانان در سیاست چه در داخل و چه در خارج از کشور اشاره کرده اند . اشاره ی ایشان به مخاطب قرار دادن جوانان به علت "حس حق طلبی" آنها نشان دهنده ی این امر است که ایجاد ارتباط با جوانان دیگر کشورها تا چه حد می تواند از تاثیرات رسانه های غربی برای تفرقه افکنی و ایجاد تصورات غلط از اسلام و ایران بکاهد .