سرپرست سازمان تاکسیرانی پایتخت طی گزارشی از نوسازی ناوگان تاکسیرانی گفت در سال گذشته ۱۱ هزار و ۵۸۳ خودرو تاکسی در شهر تهران نوسازی شد که تحولی را در شهر ایجاد کرد.
به گزارش جی پلاس، شهریار افندی زاده، قائم مقام معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران و سرپرست سازمان تاکسیرانی که جهت ارائه گزارش در خصوص نوسازی ناوگان تاکسیرانی در سیصدو شصتمین جلسه شورا حضور داشت گفت: در حال حاضر ۱۹ شرکت خصوصی تاکسیرانی در تهران فعال اند که در مجموع حدود ۷۸ هزارو سیصد و نود و دو دستگاه تاکسی موجود در شهر تهرات میباشد.
وی ادامه داد: از مجموع رانندگان دراین بخش نیز کمتر از یک درصد کل جمعیت رانندگان تاکسی را بانوان حدود ۵۹۷ نفر تشکیل میدهند و ۸۱ هزار نفر مابقی آقایان هستند.
افندی زاده در تشریح کاربری تاکسیها در پایتخت نیز گفت: ۳۳ هزارو هشتصد و جهل و هفت تاکسی خصوصی، ۲۴ هزارو ۵۲۳ دستگاه تاکسی تلفنی، ۱۵ هزارو ۸۶۱ دستگاه تاکسی گردشی، ۱۸۵۷ دستگاه تاکسی سازمانی، ۶۷۶ تاکسی ترمینالها، ۱۸۰ دستگاه راه آهن، ۱۴۵۵ دستگاه در اختیار فرودگاه است. از نظرنوع سواری هم ۷۱ هزارو ۳۹۱ دستگاه سواری و ۷۰۰۶ ون در بخش تاکسرانی شهر تهران تردد دارند.
سرپرست سازمان تاکسیرانی دربخش نوسازی ناوگان نیز گفت: در سال گذشته ۱۱ هزار و ۵۸۳ خودرو تاکسی در شهر تهران نوسازی شد که تحولی را در شهر ایجاد کرد.
وی در ادامه گفت: نوسازی از طریق وام با سود بانکی ۱۶ درصد انجام شده است.
سرپرست سازمان تاکسیرانی در ادامه گفت: از حدود ۱۷ هزار و نهصدو هشتاد و دو تاکسی فرسوده که ثبت نام شده است حدود ۵۲۶۱ تاکسی پیکان است که با روند نوسازی این تعداد به ۹۶۰ پیکان تاکسی رسیده است که امیدواریم تا پایان شش ماهه سال جاری پیکان از ناوگان تاکسی رانی خارج شود.
بر اساس مصوبه شورای شهر تبدیل مینی بوسهای فرسوده به تاکسی یا ون را از سال ۹۵ در دستور کار قرار دادیم که تا پایان سال گذشته حدود ۴۵۰ دستگاه ون به جای مینی بوسها وارد ناوگان شده اند.
وی گفت: کلیه اطلاعات مورد نیاز ناوگان در سیستم سیما تاکسی قرارگرفته است که میتواند تحلیل مدیریت بسیار خوبی ایجاد کند.
افندی زاده ابراز امیدواری کرد که تا پایان سال ۹۶ سیستم پرداخت الکترونیکی در تمام تاکسیهای شهر اجرایی شود.
افندی زاده گفت: هم اکنون چندیدن خط به صورت آزمایشی به سیستم پرداخت الکترونیکی مجهز شده اند.