نشست پرسش و پاسخ میان جوانان و سه وزیر و یک معاون رئیس جمهور، چقدر به حل مشکلات و دغدغه های مظلوم ترین قشر در ساماندهی تشکیلات دولتی، کمک می کند؟!
به گزارش سرویس جامعه جی پلاس؛ اولین هم اندیشی جوانان و دولت عصر دوشنبه (۲۹آذر) میان حدود ۵۰۰ نفر از نخبگان، فعالین انجمن های جوانان سراسر کشور و وزرای ورزش و جوانان، ارتباطات و فناوری و فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین معاون علمی و فناوری رئیس جمهور برگزار شد که گزارش پرسش های جوانان به همراه سخنان کامل ۳ وزیر و معاون علمی رئیس جمهور، به شرح زیر می آید:
** رستمی: دیپلماسی گفتمان در دولت یازدهم، نتایج مثبت خارجی و داخلی داشته است
محمدرضا رستمی، معاون امور سازماندهی وزارت ورزش و جوانان در ابتدا خطاب به جوانان حاضر در نشست گفت: همان طور که دولت تدبیر و امید، دیپلماسی گفتمان را در عرصه بین المللی پی گیری می کند و نتایج مثبتی نیز داشته است، در عرصه داخلی نیز این سیاست را دنبال کرده و شاهد موفقیت هایی نیز بوده ایم. در همین راستا معاونت امور سازماندهی وزارت ورزش و جوانان به دنبال گشایش باب گفتگوهای مستمر میان جوانان و دولتمردان است و اکنون شاهد اولین نشست در این زمینه هستیم.
به گزارش جی پلاس محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان اولین مقام مسؤول پاسخ دهنده به سوالات و بیان دغدغه های جوانان بود.
** سوالات جوانان از وزیر ارتباطات و فناوری:
اولین سوال کننده احسان قائم مقامی، اولین استاد بزرگ شطرنج ایران بود که پرسش خود را مبنی بر ارزان شدن اینترنت و برداشته شدن محدودیت برای جوانانی که به سن بلوغ رسیده اند، مطرح کرد.
فعال حوزه جوانان هرمزگان به عنوان دومین سوال کننده، پرسید: با توجه به حضور رهبران سیاسی کشور در شبکه توییتر، برای رفع فیلترینگ این شبکه در کشور چه برنامه هایی دارید؟
فعال دیگری از حوزه جوانان سوال خود را با این مضمون مطرح کرد که با توجه به فراخوان نیروی انتظامی به کانال های تلگرامی بالای ۵۰۰۰ عضو نسبت به دریافت مجوز، برنامه شما در حوزه تضمین امنیت آنها و دیگر برنامه های شما برای ترغیب آنها به دریافت مجوز چیست؟
نماینده جوانان استان فارس هم با بیان این مطلب که شبکه های مجازی، آسیبهای زیادی را به جوانان وارد می کنند، پرسید: برنامه شما برای تصویب لایحه ای در زمینه فرهنگ سازی برای استفاده از این شبکه ها چیست؟
یک نخبه حوزه IT، مخترع و کارآفرین از سمنان به عنوان سوال کننده بعدی، پرسید: امروز شاهد این هستیم که زیرساختهای مناسبی در حوزه فناوری و ارتباطات وجود ندارد و کسب و کارهای آن لاین با مشکل مواجه هستند، چه زمانی قرار است این زیرساختها ارتقا پیدا کند؟
او سوال های بعدی خود را اینگونه مطرح کرد: شرکت پست ملی ایران یک شرکت کاملا دولتی است، سوال من این است که تا کی قرار است این شرکت دولتی باقی مانده و با سیستم مشکل دار خود ادامه حیات بدهد؟ شما در ماه های باقیمانده از دولت یازدهم چه برنامه هایی برای حمایت از استارتاپ ها و کسب و کارهای آنلاین دارید؟
نخبه و فعال جوانی از اراک نیز پرسش خود درباره سرورهای داخلی کشور را اینگونه مطرح کرد: سرورهای داخلی با مشکلات فراوانی مواجه هستند و ما شاهد این موضوع هستیم که برخی از سایت های معتبر داخلی کشور از سرورهای خارجی استفاده می کنند، برنامه شما در رابطه با ارتقای سرورهای داخلی در وزارتخانه چیست؟
خانمی از خوزستان با این پرسش، جلسه را ادامه داد: تاکنون رویکرد دولتها در کشور در بخش IT تصدی گری بوده است در حالی که ما شاهد این هستیم که در کشورهای توسعه یافته در این بخش به سمت کارآفرینی رفته اند، شما چه برنامه ای برای حمایت از کارآفرینان حوزه IT دارید؟
وی سوال بعدی را اینگونه مطرح کرد: در دولت اصلاحات ما شاهد راه اندازی پارکهای ITبودیم که متاسفانه این طرح هم بی نتیجه باقی ماند. تدبیر شما برای ادامه فعالیت پارک های IT چیست؟
یکی از فعالان حوزه جوانان از استان قزوین با بازگویی خاطره ای از انتخابات سال ۹۲ گفت: ما مدافع عملکرد دولت هستیم و در ضمن نقدهای جدی ای هم به عملکرد آن داریم خوشبختانه دولت در تمام حوزه ها توانسته دستاوردهای خوبی داشته باشد مانند برجام، رشد اقتصادی هفت درصدی، کاهش تورم و غیره اما متاسفانه ما شاهد پیرسالاری در دولت هستیم و اراده ای هم در به کارگیری جوانان در بدنه دولت وجود ندارد، اگر دولت قبل در تمام زمینه ها دچار مشکل بود اما در استفاده از جوانان رویکرد قابل قبولی داشت اگر چه که از آن جوانان به درستی بهره نبرد.
یک فعال رسانه ای از استان لرستان ضمن اینکه جوانان را بزرگترین حامیان دولت خواند، پرسید: موسسه مطالعاتی مکن وی گزارشی را نسبت به استفاده از IT در ایران ارائه داده است که نکته های بسیار مهمی در آن وجود دارد با توجه به این گزارش که در آن یادآور شده که ایران می تواند از حوزه IT درآمدهای بسیاری را کسب کند، برنامه شما در این زمینه چیست؟ با وجود اینکه اقتصاد کشور وابسته به حوزه نفت و گاز است، این گزارش نشان دهنده این است که ایران می تواند از وابستگی به نفت در حوزه اقتصاد جدا شود.
** واعظی: اینترنت ارزانتر می شود
به گزارش جی پلاس محمود واعظی ، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان اولین مقام مسؤول پاسخ دهنده به سوالات و بیان دغدغه های جوانان ، در واکنش به سؤالات مطرح شده، اظهار کرد: سال گذشته حدود ۱۰۰ هزار شغل در حوزه ICT ایجاد کردیم و فعالیتهای خود را در این زمینه ادامه میدهیم.
** هر خدمتی انحصاری باشد، رشد نمی کند
وی با اشاره به موضوع پهنای باند گفت: امروز پهنای باند اضافه داریم و هر شرکتی که خواهان پهنای باند بیشتر باشد به او میدهیم.
او در پاسخ به پرسش یکی دیگر از جوانان درباره پست گفت: هر خدمتی که انحصاری باشد رشد نمیکند. در آینده نزدیک دو پروانه برای حوزه پست در بخش خصوصی ارائه میدهیم که این کار باعث ایجاد رقابت در این حوزه میشود.
وی با بیان اینکه از کسب و کار الکترونیک حمایت میکنیم گفت: تلاش کردهایم قوانین مرتبط با این حوزه را مصوب کنیم و از وام وجوه اداره شده برای این کار هزینه کردهایم.
واعظی با اشاره به استفاده برخی از سازمانهای داخلی از سرورهای خارجی گفت: ما امکان استفاده همگانی و مجانی را برای سرورهای داخلی فراهم کردهایم، به گونهای که بیش از ۹۰ درصد از شرکتها از داخل ایران این سرویس را دریافت میکنند.
** به فعالیت های هنری در خصوص ارتباطات وام می دهیم
وزیر ارتباطات درباره خواسته یکی از جوانان به منظور تخصیص بخشی از سود اپراتورهای تلفن همراه به فعالیتهایی مانند ساخت انیمیشن گفت: اپراتورها شرکتهای خصوصی هستند و ما آنها را برای این کار تشویق کردهایم. البته وزارت ارتباطات میتواند از وام وجوه اداره شده به آنها وام دهد و بعدا از محل درآمدهایشان کم کم این وام ها را تسویه کنند.
وی با اشاره به اهمیت ICT در کشور گفت: ICT فقط محدود به تلفن و اینترنت نمیشود بلکه با توسعه آن میتوان جلوی فساد و جعل را گرفت. در حال حاضر بازار ICT در ایران ۴۰ هزار میلیارد تومان است که تا پایان برنامه ششم توسعه به ۱۲۰ هزار میلیارد تومان میرسد.
** هیچ کسی در کشور مخالفت فیلترینگ سایت های غیراخلاقی نیست
واعظی درباره پرسش یکی از جوانان در زمینه استفاده آزادانه از اینترنت گفت: در ایران برخی اینترنت را تهدید و برخی فرصت تلقی میکنند و ما به هر دو دیدگاه احترام میگذاریم. البته لازم است در زمینه استفاده از این فضا فرهنگ سازی کنیم و پس از فرهنگ سازی به تناسب آگاهی لازم است خدمات را گسترش دهیم.
وی با بیان اینکه برای فیلترینگ هوشمند برنامه داریم گفت: برنامههایی نیز در زمینه استفاده از ظرفیتهای اینترنت داریم. از سوی دیگر سایتهای غیر اخلاقی و ضد دین باید فیلتر شود و هیچ کسی از آحاد جامعه تاکنون با این خواست همگانی مخالفتی نکرده است.
** اینترنت ارزان تر می شود
او با بیان اینکه دولت اشتغال جوانان و معیشت طبقه متوسط را در اولویت قرار داده است گفت: امیدواریم به جای آنکه اینترنت را رایگان کنیم در جهت بهبود معیشت جوانان تلاش کنیم تا آنها به راحتی بتوانند از خدمات اینترنتی بهره ببرند اما سیاست ارزانتر شدن اینترنت همچنان ادامه دارد و ارزانتر از این هم خواهد شد.
واعظی با بیان اینکه قصد راه اندازی شبکه ملی اطلاعات را داریم گفت: این شبکه شامل موارد مختلفی مانند اپلیکیشن و برنامههای ایرانی میشود و ما آن را در اختیار مردم قرار میدهیم. رفع تهدیدات در حوزه فضای مجازی یکی از دغدغههای اصلی ماست.
** ما توییتر را فیلتر نکردیم
وی درباره فیلترینگ توییتر نیز گفت: دولت یازدهم توییتر را فیلتر نکرده است. تلاش میکنیم به فضای آزاد اطلاعات احترام بگذاریم، لذا به دنبال فرهنگ سازی هستیم. مکانیزم شورای تعیین مصادیق جرایم رایانهای پیچیده است. البته علاقه نداریم که مردم برای دسترسی به سایتها از فیلترشکن استفاده کنند. ضمن اینکه قصد ایجاد محدودیت برای استفاده مردم از اینترنت بین المللی را نیز نداریم.
** به دنبال محدودیت کانال های تلگرامی نیستیم
واعظی درباره لزوم شناسنامه دار شدن کانالهای دارای بیش از ۵۰۰۰ دنبال شونده گفت: این کار به معنای اعمال محدودیت برای کاربران و کانال های تلگرامی نیست بلکه معتقدیم که باید گرداننده کانال شناسنامهای برای آن بسازد تا در صورتی که آبروی کسی در کانالی ریخته شده شناسنامه کانال مشخص باشد.
واعظی اظهار کرد: در حال حاضر ۷۰۰ شهر به اینترنت ۳G دسترسی دارند که ۱۰ برابر سرعت نسل قبل اینترنت است. حدود ۳۰۰ شهر نیز اینترنت ۴G دارند که سرعت آن ۱۰ برابر ۳G است.
وی در پایان درباره نحوه هزینه درآمد وزارت ارتباطات گفت: درآمد این وزارتخانه مانند سایر وزارتخانهها به خزانه دولت واریز میشود و به ما قطره چکانی بودجه میدهند. من باید در دولت از افزایش بودجه جوانان دفاع کنم و این کار را انجام خواهم داد.
** صالحی امیری: بدون نفت و گاز می شود کشور را اداره کرد اما بدون هنر و هنرمند، هرگز!
به گزارش جی پلاس در ادامه این نشست، نوبت به گفت و گوی جوانان با سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رسید.
** سوالات جوانان از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:
نماینده ای از استان تهران به عنوان سوال اول از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پرسید: با توجه به نقش پررنگ فضای مجازی در زندگی کاربران آیا این فضای تلگرامی فیلتر می شود یا خیر؟
فعال هنری استان سیستان و بلوچستان به عنوان سوال دوم از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پرسید: جوانان آینده ساز مملکت هستند و آن ها دغدغه های جوانانی هستند که هم گرا هستند. برای متصل کردن جوانان از هر قوم و ملیتی احتیاج به همگرایی داریم، وزارت خانه مطبوع شما چه برنامه ایی برای همراهی و به فعلیت در آوردن این جوانان دارد ؟
هنرمند استان خراسان رضوی به عنوان پرسش کننده بعدی وجود هنر در زندگی جوانان را نقش برجسته ای دانست و گفت: برای تسهیل رابطه جوانان و وزارت ارشاد چه برنامه و تفاهم نامه ای امضا شده است؟
یکی از فعالین جوان از استان گلستان نیز پرسید: با توجه به اینکه جوانان کشور از تربیت های مختلفی هستند و ارزش های گوناگونی در این قومیت ها وجود دارد برنامه وزارت ارشاد برای هم افزایی این ارزش ها چیست؟ در سال ۹۲ ستاد ساماندهی جوانان مصوبه ای را به تصویب رساند که سمن ها نسبت به برنامه های خود بودجه ای را از دولت دریافت کنند اما متاسفانه این برنامه عملی نشد، شما به عنوان ویز فرهنگ وارشاد اسلامی چه برنامه ای را در این زمینه دارید؟
فعال هنری و فرهنگی از آذربایجان غربی به عنوان پرسش کننده بعدی پرسید: نهادهای موازی در عرصه هنر و فرهنگ چه تاثیر سویی بر کار وزارتخانه دارند و بیمه فعالان هنری به کجا رسید؟
به گزارش جی پلاس سیدرضا صالحی امیری وزیرفرهنگ و ارشاد اسلامی تمایل داشت سوالات و موضوعات جوانان یک به یک طرح شود و او هم جداگانه پاسخ داد که مورد موافقت مسؤولان برگزاری جلسه قرار نگرفت و نهایتا، همان روند پرسیدن تمام سؤالات و سپس پاسخ به تمام آنها توسط وزیر، ادامه پیدا کرد.
** تمایل دارم از مشورت جوانان بهره ببرم
صالحی امیری در ابتدا گفت: من مدت زیادی است که به مسائل جوانان توجه دارم دو موضوع مهم در این عرصه قابل ذکر است ، یکی سامان یابی و دیگری هویت یابی جوانان. ایران جامعه بزرگی است و پیش بینی کردن تحولات آن نیازمند سامان یابی و ساماندهی است. سامان یابی این نسل جوان به منظور انباشت ظرفیت های آنهاست و شما همه می توانید جمعیت های دیگری را رهبری کنید.
وی افزود: من تمایل دارم در حوزه های ارشاد کانون های مشورتی شکل گیرد و جوانانی به مانند شما به ما مشورت بدهند. درخواست می کنم از تیم مدیریتی وزارت ورش و جوانان، مجموعه ای از سمن ها را به عنوان مشاور و نقاد در حوزه ارشاد به ما معرفی کنند و قول می دهم به صورت ماهیانه جلساتی را با آن ها برگزار کنیم و شنوای نقد صادقانه آن ها باشیم.
** جامعه بی گفت و گو، یک جامعه عصبی است
صالحی امیری در ادامه افزود: نکته دوم هویت بخشی به جوان است، جوانان باید ذیل یک گفتمان به هویت ایرانی – اسلامی خود برسند. مهم ترین نیاز جامعه ما گفت و گو است. جامعه بی گفت و گو جامعه ایی عصبی است. اما جامعه با گفت جامعه ایی نرم و به دور از عصبانیت است . رسول ما رسول گفت و گو است و باید از او پیروی کنیم. در فضای گفت و گو شناخت و عقلانیت بروز پیدا می کند و این نقطه اساسی ما برای هویت یابی است. نسل جوان امروز جوان مشارکت کننده است که این مشارکت آگاهانه شکل می گیرد و نیازمند حضور این جوانان هستیم.
** دولت موافق فیلتر کردن و انسداد فضای مجازی نیست
صالحی امیری در جواب سوال نماینده فعالان جوان استان تهران که درباره فضای مجازی پرسید گفت: ادبیات ما باید تغییر کند و از فضای مونولوگ باید به گفت و گو ودیالوگ برسیم. امروز بیش از ۱۵ هزار کانال تلگرامی که بیش از ۵ هزار مخاطب دارد در کشور فعالند و همین موضوع باعث مشارکت جویی جوانان می شود . اما متاسفانه فضای مجازی و رویکردهای منفی هم وجود دارد . تخریب مقدسات ، فقدان عمق و محتوا مشکلات فضای مجازی است . آخرین تصمیم شورای عالی مجازی این است که دولت این فضا را نه تهدید بداند و نه فرصت. مدیریت فضای مجازی مبتنی بر استفاده سالم از این فضا است و مطمنا دولت موافق انسداد و فیلتر کردن این فضا نیست.
صالحی امیری در رابطه با سوال نماینده استان سیستان و بلوچستان در این نشست گفت: مهم ترین موهبت و فرصت برای کشور ما تنوع قومی است. بلوچ ها ، کردها ، اعراب و ترکمن ها و آذری های ایران صاحبان اصلی این سرزمین هستند . ما در حوزه قومیت ها باید به سه موضوع مهم نظر ویژه ای داشته باشیم .۱- توزیع منزلت عادلانه ۲- توزیع قدرت عادلانه ۳- توزیع ثروت عادلانه. این مشخصا برنامه اصلی ما در کشور است .
** بدون نفت و گاز می شود کشور را اداره کرد اما بدون هنر و هنرمند، هرگز!
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در جواب سوال هنرمند استان رضوی گفت: هنر روح حیات بخش جامعه است اگر انسان بتواند بدون روح به حیات خود ادامه دهد پس جامعه هم می تواند بدون هنر ادامه حیات دهد. اما این گونه نیست . تداوم حیات جامعه نیازمند تقویت هنر است و امروز هنرمندان با تلاش فراوان واستعداد ها ی بی نظیر خود در کشور می خروشند و به کار خود ادامه می دهند و ما هم از این موضوع خرسندیم . همه باید بدانند که یک جامعه بدون نفت می تواند خودش را اداره کند اما بدون هنر وهنرمند خیر.
** هرجا به جوانان اعتماد کردیم، زیان نکردیم
وی افزود: هم اکنون ۹۰ درصد موسیقی و۷۰ درصد تئاتر کشور در دست جوانان است. ضمن اینکه در حوزه خوشنویسی نیز شاهد حضور خیل عظیم جوانان هستیم .هر جا به جوانان اعتماد کرده ایم، زیان نکرده ایم. باید از پتانسیل جوانان در حوزه های مختلف بهره مند شویم. اکنون که با شما صحبت می کنم در حوزه سینما بیش از ۵۰ فیلم اولی است که تماما از جوانان با استعداد کشور هستند و در جشنواره فجر حضور دارند. بودجه انجمن سینمای جوانان دو برابر شده است . مدرسه عالی سینما را راه اندازی کرده ایم و جوانان صاحبان اصلی سینمای ما هستند و از حاشیه های جشنواره فجر به متن آن رسیده اند. خوشبختانه مسیر ارائه مجوز راحت شده است و جشنواره آینده ای روشن برای جوانان هنرمند ایران است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنانش عنوان کرد: جوانان باید بخش های مختلف کشور را نقد کنند، عده ای پارلمان، عده ای قوه قضاییه و عده ای دولت را نقد سازنده کرده و پیشنهادات کاربردی ارایه دهند. من در حوزه فرهنگ و ارشاد که شامل بخشهای مختلفی است پذیرای این نقدها و مشورت ها هستم.
** کتب درسی باید با زبان فارسی تدریس شود
وی در ادامه پاسخ به سوالات حاضران در جلسه هم اندیشی گفت: بعد از سی و هفت سال دکتر روحانی جسارت به خرج داد و اصل پانزده قانون اساسی را به دولت ابلاغ کرد. شخص رئیس جمهور قبل از ریاست جمهوری به دنبال اجرای اصل پانزده بودند در صورتی که برداشت همه این بود که این اصل فراموش شده است .در اصل پازنده قانون اساسی آمده است: زبان و خط رسمی و مشترک مردم ایران، فارسی است. اسناد و مکاتبات و متون رسمی و کتب درسی باید با این زبان و خط باشد. ولی استفاده از زبانهای محلی و قومی در مطبوعات و رسانههای گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس، در کنار زبان فارسی آزاد است.
** کاهش زمان دریافت مجوز نشریه از ۲ سال به ۳ ماه!
وزیر ارشاد و فرهنگ اسلامی، در خصوص وضعیت نشریات در کشور نیر گفت: اولین بار دراین دولت به دوهزار و پانصد نشریه یک جا مجوز داده شده است و در جلسه کمیته نظارت حداق ۲۰ تا ۵۰ نشریه مجوز می گیرند.
وی از کاهش زمان دریافت مجوز نشریه از دو سال به سه ماه به عنوان یکی از عملکردهای مثبت این دولت یاد کرد و گفت: استراتژی ما در وهله نخست توجه به مطبوعات محلی است و تا کنون پنجاه درصد یارانه را به نشریات داده ایم. ۹۸ درصد از افراد متقاضی مجوز نشریه هم موفق به دریافت آن شدند.
** ۵ برابر شدن بودجه مطبوعات
صالحی امیری همچنین از پنج برابر شدن بودجه مطبوعات و پرداخت صد در صدی بودجه به حوزه کتاب در بخش یارانه ها تاکید کرد: برای اولین بار بعد از انقلاب هر ریال ارائه شده به مطبوعات بر روی سایت این وزارتخانه قابل مشاهده است.
وی به بخش های دیگر هنر اشاره کرد و گفت: امروز ما به همه انجمن های صنفی اعلام کرده ایم که باید به موضوع جوانان به صورت مستقل رسیدگی شود.
** جوانگرایی مدیران نیازمند زمان است
صالحی امیری در پاسخ به این سوال که چرا در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از مدیران جوان بهره گرفته نمی شود، یادآور شد: من این نقد را صحیح می دانم اما همه این ها نیازمند برنامه ریزی است، گردش مدیریت به مفهوم نسل است و طی مدت زمان کوتاه اتفاق نمی افتد. اما واقعیت این است که جوان گرایی از برنامه های دکتر روحانی است و این نشان دهنده باور او به توانمندی جوانان است .
** شاخص های فرهنگی کشور ارتقا یافته است
او با تاکید بر اینکه اصل براعتدال،انسجام، عقلانیت و دیانت فرهنگی است، گفت: شاخص های ما در مقایسه با گذشته قابل مقایسه نیست. شاخص های فرهنگی رو به بهبود است اما با شرایط عالی فاصله زیادی داریم.
وی در خصوص وضعیت خانه مطبوعات در استانها و شهرستانها نیز گفت: خانه مطبوعات نهادی مدنی است و دولت هیچ مداخله ای در آن ندارد. اصحاب رسانه برای شکل گیری نظام صنفی پنج شنبه این هفته با آقای ربیعی (وزیر کار) جلسه ای مبنی بر تشکیل خانه مطبوعات در استانها خواهند داشت که امیدواریم نتیجه بخش باشد.
** چهارچوب این دولت، جناحی و سیاسی نیست
وی در پایان به همسو نبودن برخی مدیران اجرایی در استان ها اشاره کرد و گفت: تلاش بر این است که از هر جناح و سلیقه سیاسی بتوانند در دستگاه دولت به انجام وظیفه بپردازند، اما مشروط بر اینکه گفتمان دولت را بپذیرند چرا که چارچوب دولت نه سیاسی است و نه جناحی.
** چرا نخبگان علوم انسانی و سیاسی، در زمره نخبگان علمی ایران قرار نمی گیرند؟!
اما سؤالات، مشکلات و دغدغه های نخبگان و فعالین جوان در حوزه علم و فناوری، سورنا ستاری معاون علمی رئیس جمهور را به واکنش های جالبی وا داشت!
به گزارش جی پلاس یکی از بخش های نشست جوانان و دولت، به صحبت و طرح مسائل با سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور اختصاص داشت.
** سؤالات جوانان از معاون علمی و فناوری رئیس جمهور:
یکی از نخبه های علمی استان همدان بحث سهمیه بندی نخبگان در استان ها را مطرح کرد و پرسید: استان ها موظف شده اند که به تعداد مشخصی از افراد نخبه را در سال ثبت نام کنند و هر استان سهمیه مشخص خود را دارد. به چه دلیل این اتفاق رخ داده است؟
وی در ادامه پرسید: نظارت شما بر عملکرد شرکت های دانش بنیان به چه میزان است؟ امروز با روند رو به رشد مهاجرت مغزها از کشور هستیم که کشور را با ضررهای زیادی مواجه کرده است. برای جلوگیری از این اتفاق و مدیریت آن در دولت یازدهم چه برنامه هایی تدوین شده است؟
در ادامه این برنامه نماینده جوانان بوشهر پشت تریبون آمد و گفت: با ادغام سازمان تربیت بدنی و سازمان ملی جوانان و تشکیل وزارت ورزش و جوانان این دو مقوله مهم کشور دچار مشکلات فراوانی شدند. برنامه ای برای بهبود این شرایط در دولت و وزارتخانه ورزش و جوانان وجود دارد یا خیر؟
وی در سوال بعدی خود به موضوع بیکاری در استان بوشهر اشاره کرد و گفت: قانونی به تصویب رسیده بود که شرکت ها موظف بودند نیمی از نیروهای استخدامی خود را از جوانان بومی استان به خدمت بگیرند. این موضوع باعث ایجاد اشتغال بیشتر در استان ها می شد. آیا امروز هم این روند ادامه دارد یا خیر؟
یکی دیگر از فعالین حوزه جوانان هم پرسید: اشتغال امروز یکی از مهمترین مشکلات جوانان ایران است. برنامه شما برای بهبود فضای کسب و کار های آنلاین چیست؟ برای توسعه کارآفرینی و ترغیب جوانان کشور به کارآفرینی چه برنامه ای در معاونت علمی رئیس جمهور مد نظر قرار دارد؟
همچنین یک فعال دانشگاهی از یزد سوال خود را درباره شرکت های دانش بناین مطرح کرد و پرسید: برنامه شما برای حمایت های مالی از شرکت های دانش بنیان در کشور و بهرمندی از معافیت های مالیاتی این شرکت ها چیست؟
نماینده جوانان زنجان هم بهبود شرایط کسب و کار را مطرح کرد و گفت: متاسفانه مشکل اصلی شرکت های دانش بنیان در کشور روند سخت و طاقت فرسای گرفتن مجوز و گرفتن تسهیلات است. شما به عنوان معاون رئیس جمهور در این مورد چه برنامه های دارید؟
فعال و نخبه علمی کشور عدم راه اندازی بورس ایده را یادآور شد و گفت: امروز شاهد این هستیم که کشور در حوزه فناوری رشد داشته است. متاسفانه بعد از گذشت چند سال هنوز بورس ایده در کشور راه اندازی نشده است. برنامه ای برای راه اندازی بورس ایده دارید؟
پوریا شفیعی فعال جوزه جوانان گفت: متاسفانه امروز هر جوانی که بخواهد برای استخدام به شرکت و اداره ای مراجعه کند از او طلب سابقه کار می کنند. دانشجویی که وقت خود را در دانشگاه گذرانده و امروز از تحصیل فارغ شده است چگونه می تواند سابقه کار داشته باشد. درخواست ما این است که به این موضوع رسیدگی شود.
یک فعال دانشجویی از تهران سؤال خود را در حوزه علوم انسانی مطرح کرد و گفت: علم فقط مهندسی و پزشکی نیست بلکه علوم انسانی و رشته های آن هم جزو علوم به حساب می آید. آیا در تعریف شما از علم علوم انسانی هم جایگاهی دارد یا خیر؟
وی افزود: برای هر دانشجو هزینه های زیادی صرف می شود آیا برای نخبه های سیاسی و اجتماعی که همه از رشته علوم انسانی هستند چه حایگاه و تعریفی برای شما دارند و آیا برای حفظ و نگهداری آنها تلاشی انجام شده یا خیر؟ این فعال دانشجویی در ادامه سؤالی را هم از وزیر ورزش و جوانان که در نشست حضور داشت، پرسید و گفت: جایگاه جوانان در حوزه وزارتی شما کجاست؟ چرا جوانان و حتی فعالین حوزه جوانان نمی توانند تغییرات را در زندگی خود حس کنند؟ بحث عدم به کارگیری بازنشستگان در وزارت ورزش که قانون اجرایی کشور به کجا رسید؟ چرا هنوز بازنشستگان زیادی در این وزارت خانه و در پست های مدیریتی مشغول به کار هستند؟
در ادامه یکی دیگر از جوانان هم از معاون علم و فناوری رئیس جمهور پرسید: تعدد نهادهای آموزشی در کشور بالا رفته است و این موضوع می تواند مشکلاتی را در بخش آموزش کشور به وجود بیاورد. چه برنامه ای برای این موضوع دارید؟
نماینده کرمانشاه نفری بعدی بود که مشکلات جوانان استانش را با معاون علمی رئیس جمهور درمیان بگذارد. وی گفت: بیکاری در استان کرمانشاه بالا است و این موضوع تا کی قرار است که ادامه پیدا کند؟
در انتها هم یکی دیگر از فعالین جوان از استان همدان سوال خود را از معاون علمی رئیس جمهور پرسید: دانشجویان رشته پزشکی ورزشی در کشور بیکار هستند. آیا می شود تعاملی با وزارت بهداشت و درمان و اموزش پزشکی صورت گیرد و کلینیک های طب ورزشی در سراسر کشور راه اندازی شود تا هم معضل بیکاری این افراد حل شود و هم اینکه تمام افراد جامعه بتوانند با آموزش مناسب از ابتلا به برخی بیمارها مصون بمانند؟
ستاری: به جای حس طلبکاری از مملکت، بپرسیم چه کاری برایش کرده ایم؟!
به گزارش جی پلاس، با توجه به زمان بیشتری که به صحبت ها و پرسش های جوانان در این بخش اختصاص داده شد، سورنا ستاری فرصت کمی برای پاسخ داشت و ترجیح داد در سخنان کلی جوانان را به شور و انگیزه بیشتری جهت راه اندازی کسب و کارهای مستقل برای ساخت کشور تشویق کند. او در عین حال اشاره کرد که ممکن است واکنش و صحبت هایش جوانان حاضر را قانع نکند!
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، گفت: اقتصاد ما بر پایه نفت بنا شده و همین امر باعث شد که نتوانیم در این سالیان در اقتصاد پیشرفتی داشته باشیم و همین نفت بلای جان کشور شد. البته وجود رانت در اقتصاد یکی از معضلات بزرگ جامعه ما است.
** فروش ۴ هزار میلیاردی شرکت هایی با مدیریت جوانان زیر ۳۰ سال!
ستاری افزود: بحث اقتصاد دانش بنیان چند سال است که مطرح شده و طی همین چند سال شرکت های بزرگی راه اندازی شده اند که توسط جوانان بعضا ۲۸ یا ۲۹ ساله مدیریت می شوند و اکنون فروش سالیانه ۴ تا ۵ هزار میلیاردی دارند. این شرکت ها از روز اول با پول دولت بنا نشده همان طور که شرکت هایی مثل اپل و مایکروسافت توانستند قدرت بگیرند شرکت های دانش بنیان ما نیز به خوبی پا گرفته اند و مطمئن باشید این شرکت های نوپا در سال های آینده، بزرگترین شرکت های این مملکت خواهند شد.
وی با تاکید بر اینکه این نیروهای جوان ها باید حمایت شوند، ادامه داد: ساختار کشور به نحوی نبود که این نوع اقتصاد را درک کند و باید با این محیط مبارزه کنیم. هزینه های زیادی تا به حال برای پا گرفتن این اقتصاد نوپا صرف شده است ولی ایستاده ایم و از تمام آسایش خود نیز می گذریم که بتوانیم تغییر ایجاد کنیم. ما سوپرمَن که نیستیم تا بتوانیم معجزه کرده و همه مشکلات را حل کنیم. بالاخره مشکلات وجود دارد و نباید فکر کنیم فقط دولت باید همه آنها را حل کند. تمام مردم از جمله جوانان باید برای حل آنها و ساخت این مملکت همت کنند.
** کشوری که ۴،۵ هزار سال تاریخ کارآفرینی دارد، چرا به این روز افتاده؟!
ستاری با اشاره به دغدغه ها و مشکلاتی که برخی جوانان مطرح کردند، گفت: این جامعه ماست و خودمان چنین جامعه ای را برای ایران به وجود آوردیم. کشوری که ۴،۵ هزار سال تاریخ کارآفرینی، علم و فناوری و تجارت داشته به این روز افتاده است! ما که تاریخ آقایی در دنیا داشتیم، به واسطه پول نفت تمام زندگی مان را نابود کردیم. سنت ها و سیستم اقتصادی مان را از بین بردیم، کارآفرینان مان را نابود کردیم. اگر این را بخواهیم تغییر دهیم باید برایش هزینه کنیم. ما یک زیرساخت نیروی انسانی فوق العاده متشکل از ۳۳ تا ۳۴ میلیون جوان بین سن ۲۰ تا ۴۰ سال داریم. ۵ میلیون دانشجو داریم و چهارمین تولیدکننده مهندس در دنیا هستیم و به اندازه آمریکا، داریم مهندس فارغ التحصیل می کنیم. اینها زیرساخت های ما و دلیلی برای تاکید بر توسعه اقتصاد دانش بنیان در ایران است.
** تا زیست بوم کشور را اصلاح نکنیم، مشکلات حل نمی شوند
وی با تاکید بر اینکه، این تعداد جوان برای کشور تهدید نبوده بلکه بهترین فرصت هستند تا از میان آنها اشتغال خارج شود و به بالارفتن جی پی کشور منجر شود اما به شرط اینکه این “زیست بوم” فعلی را اصلاح کنیم. باید بدانیم این زیست بوم ایراد دارد. باید ارزش آدم هایی که در حال تردد در خیابان هستند مثل الان به میزان دارایی و موجودی جیب شان نباشد بلکه به اندازه فکر، مغز، ایده ها و عرضه هایشان باشد. فراموش نکنید که همه ما یک طرف قضیه هستیم و باید کمک کنیم تا این زیست بوم تغییر کند.
** سیستم سنتی کشور قدرت مقابله با اپلیکیشن های جدید تاکسی و امثالهم را ندارد
ستاری با بیان اینکه در حال حاضر ۲۸۰۰ شرکت دانش بنیان و هزاران استارت آپ در کشور فعال هستند، تاکید کرد: دیگر کسی نمی تواند جلوی این شرکت ها را بگیرد. روزهای اول یکسری حرف ها پشت سر اینها می زدند اما الان اینطور نیست. این بچه ها بزرگ شدند و سیستم سنتی کشور تا جایی که می توانسته با آنها درافتاده اما ورافتاده! جوان این انگیزه را دارد که بایستند، کتکش را بخورد، هزینه اش را بپردازد تا مقابل سیستم سنتی کشور ایستادگی کند. نمونه هایش را هم زیاد در جامعه می بینید. اخیرا دیده ام اپلیکیشن هایی در حوزه تاکسی راه افتاده و مقاومت هایی علیه شان ایجاد شده اما همه این مقاومت ها محکوم به شکست است چون اگر این گروه هم انجام ندهند، بالاخره گروه دیگری راه می اندازند و راه خودش را در جامعه پیدا می کند.
** ۴۰ درصد بنیاد نخبگان را علوم انسانی ها تشکیل می دهند
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با اشاره به سؤال یکی از جوانان درباره به رسمیت نشناختن علوم انسانی به عنوان علم در کشور و همینطور ارج نهادن نخبگان علوم انسانی و سیاسی، گفت: در حال حاضر حدود ۴۰ درصد بنیاد نخبگان را علوم انسانی ها تشکیل می دهند. این علم الان پایه اقتصاد دانش بنیان است. تقریبا حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد هر شرکت ما علوم انسانی است و مابقی به سایر رشته ها از جمله مهندسی ها مربوط می شود.
وی ادامه داد: هدف این است که بعد از گذشت سال ها کاری را انجام داده باشیم و اتفاقی رخ داده باشد. نباید حس طلب کاری از کشور داشته باشیم. برای رسیدن به تحول باید هزینه داد. نباید اینطور فکر کنیم که برای دولت کاری انجام می دهیم چون قطعا نفع بیشتر برای خود جامعه است. اتکاء به صنعت نفت باعث ایجاد سختی های زیادی در این جامعه شد و احتیاج داریم که زیست بوم در جامعه عوض شود و به جوان ها فرصت دهیم.
** اتفاقا با ۵ میلیون دانشجو، باید ۲۰۰ هزار دانشجوی مهاجرت کرده داشته باشیم نه ۵۰ هزار دانشجو!
وی همچنین با اشاره به یکی از سؤالات مطرح شده در زمینه فرار مغزها، خاطرنشان کرد: اتفاق وضع ایران در زمینه تبادل دانش در کمترین حالت ممکن قرار دارد. کشوری که ۵ میلیون دانشجو دارد نباید ۵۰ هزار دانشجوی خارج از کشور داشته باشد بلکه مثلا باید حدود ۲۰۰ هزار دانشجو داشته باشد. ما برای تبادل دانشجو هیچ کار خاصی نکرده ایم و اتفاقا باید در این زمینه کار کنیم. هیچ کدام از دانشجویانی که به خارج رفتند هم بورسیه از طرف نهادها و دستگاه های دولتی یا وزارت علوم و… نبوده اند بلکه با هزینه و امتیازهای شخصی یا فرصتی که طرف مقابل ایجاد کرده، مهاجرت کرده اند.
** با یکسری حرف های ناامید کننده خودمان را نابود نکنیم
ستاری با بیان اینکه خیلی از دغدغه های عنوان شده را قبول دارد، افزود: فضای کاری که برای نیروهای دانش بنیان در نظر گرفته شده، خیلی گسترده است. وقتی ما ساختارمان را براساس جذب نیروهای متخصص بگذاریم به موفقیت دست پیدا خواهیم کرد. تا به حال ۴۰۸ نفر از نیروهای دانش بنیان که در خارج از کشور بوده اند به ایران بازگشته که این موفقیت بزرگی برای ما است. نباید خودمان را نابود کنیم با یک سری از حرف های ناامید کننده. باید تغییر را در خودمان ایجاد نماییم. قطعا وقتی نیروهای جوان و تازه به میدان می آید، نیروهای کهنه از گردونه خارج می شوند.
** قبل از اینکه طلبکار باشیم، از خودمان بپرسیم چه کاری برای این مملکت انجام داده ایم؟
وی با تاکید بر اینکه قبل از طلبکار شدن از مملکت باید از خودمان بپرسیم تاکنون چه کاری برای این مملکت انجام داده ایم، تصریح کرد: من همواره با جوانان و نخبگان داخل و خارج کشور نشست هایی دارم و همیشه توصیه می کنم فکر کنند که واقعا چه کاری برای مملکت شان کرده اند. ما به این مملکت مدیونیم. ما اینجا متولد و بزرگ شدیم و باید بدانیم خیلی ها برای این کشور طی ۴،۵ هزار سال اخیر هزینه داده اند و ما هم باید هزینه بدهیم. در سال های مختلف، آدم های مختلف، نسل ها و نژادهای مختلف برای این ممکلت در حوزه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، نظامی و… جنگیده اند و الان باید فکر کنیم چه شده که به این روز افتاده ایم!
سلطانی فر – وزیر ورزش و جوانان: از وزرا می خواهم مشکلات جوانان را پی گیری کنند
به گزارش جی پلاس در پایان این نشست هم مسعود سلطانی فر وزیر ورزش و جوانان با توجه به اتمام زمان برنامه در سخنان کوتاهی با بیان اینکه رئیس جمهور به موضوع جوانان نگاه ویژه ای دارد، اظهار کرد: اقتصاد کشور ظرفیت ایجاد ۹ میلیون شغل جدید تا دو دهه آینده را دارد.
او از وزرا و مسئولینی که در این نشست حاضر شدند، درخواست کرد تا مشکلات مطرح شده توسط جوانان را با توجه به میزان اختیارات خود پی گیری کنند و ادامه داد: به طور کلی آنچه که توسط جوانان در این نشست مطرح شد را می توان در سه بخش خلاصه کرد. اول اینکه کلیه مطالب حاکی از بلوغ فکری و اخلاقی جوانان ماست .دوم واقع بینی و ژرف اندیشی در تمامی صحبت های جوانان مشهود بود. حتی با اینکه گاهی انتقادات تند را می شنیدیم اما به دور از انصاف بیان نشد. سوم توانمندی جوانان است. آنچه دیدیم و شنیدیم حکایت از توانمندی بالای جوانان ما داشت که باعث امیدواری است و نشان می دهد نسل های آینده می توانند نیروهای توانمندی برای انجام وظایف مختلف کشور باشند.
** مردم در اردیبهشت ۹۶ به تداوم سیاست های حاکم بر کشور رای می دهند
وزیر ورزش و جوانان با بیان اینکه یقین دارم آینده روشنی در انتظار کشور ماست، افزود: همانطور که در خرداد ۹۲ قدم نخست با استحکام زیاد و در اسفند ۹۴ قدم دوم برداشته شد، مطمئنم که قدم سوم نیز با انتخاب ادامه رویکرد سیاست های فعلی حاکم بر کشور در اردیبهشت ۹۶ برداشته خواهد شد. کشور بعد از یک دوره مشکلات عدیده ناشی از تحریم ها ومحدودیت ها، هم اکنون در آغاز رشد و شکوفایی است، هرچند با مشکلات فراوانی روبرو است اما مطمئن هستم حرکت به سمت توسعه و آبادانی است.
** تاکید ویژه رئیس جمهور بر حل مسائل جوانان
وزیر ورزش و جوانان در پایان با اشاره به ملاقات خود با رئیس جمهور، گفت: از همان ابتدای تصدی این مسئولیت، تاکید ایشان بر توجه ویژه به حوزه جوانان بود که من امیدوارم با حمایت و همراهی شما این مسیر هموار شود. از برنامه های من در سفرهای استانی یکماه اخیر، دیدار با سمن های جوان بوده است و این کار ادامه خواهد داشت تا از نزدیک با مشکلات جوانان آشنا شوم.