اعتراض داوطلبان دکتری به حدنصاب مصاحبه

برخی از داوطلبان دکتری ۹۹ به حدنصاب اعلام شده برای دعوت کردن به مصاحبه اعتراض کرده اند و یادآور شده‌اند دانشگاه‌ها مسئولیت تعیین حدنصاب را نمی پذیرند و آن را در اختیار سازمان سنجش می دانند.

لینک کوتاه کپی شد

جی پلاس،  آزمون ورودی دوره دکتری «Ph.D» (نیمه‌متمرکز) سال ۱۳۹۹ دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور پس از چند بار تعویق صبح پنجشنبه ۹ مردادماه ۹۹ در ۷ گروه آموزشی و ۲۴۵ کدرشته امتحانی در ۱۴۳ حوزه امتحانی در ۶۰ شهرستان مختلف کشور برگزار شد.

در این دوره از آزمون ورودی مقطع دکتری «Ph.D» (نیمه‌متمرکز) سال ۹۹ تعداد ۱۷۹ هزار و ۷۰۴ داوطلب ثبت نام کرده بودند که ۷۰ درصد در جلسه آزمون حاضر بودند و ۳۰ درصد در این آزمون شرکت نکردند.

نتایج اولیه به همراه کارنامه داوطلبان اول شهریورماه اعلام شد و تعداد ۱۱۶ هزار و ۴۰ نفر بود مجاز به انتخاب رشته شدند و در نهایت از میان مجازین به انتخاب رشته آزمون دکتری تعداد ۸۷ هزار و ۴۴۵ نفر نسبت به تکمیل فرم انتخاب رشته خود اقدام کردند.

اسامی معرفی‌شدگان چند برابر ظرفیت برای شرکت در مرحله بررسی سوابق آموزشی، پژوهشی و فناوری، مصاحبه علمی و سنجش عملی آزمون دکتری تخصصی سال ۹۹ نیز ۲۰ شهریورماه اعلام شد و از ۸۷ هزار و ۴۴۵ نفر انتخاب رشته کننده تعداد ۴۱ هزار و ۳۶۲ نفر برای فرآیند مصاحبه به دانشگاه‌ها معرفی شده‌اند.

ظرفیت پذیرش مقطع دکتری «Ph.D» نیمه متمرکز سال ۱۳۹۹ ۱۳ هزار و ۹۸۱ نفر است.

اعتراض به حد نصاب و کاهش ظرفیت

از زمان اعلام معرفی شدگان چند برابر ظرفیت، تعداد زیادی از داوطلبان آزمون دکتری به حدنصاب اعلام شده از سوی دانشگاه‌ها و کاهش ظرفیت پذیرش دانشجوی دوره دکتری در سال ۹۹ اعتراض کرده‌اند.

بر اساس قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دوره‌های تحصیلات تکمیلی گزینش نهایی متقاضیان در هر کدرشته محل بر اساس نمره کل نهایی حاصل از نمره علمی آزمون متمرکز (نمره کل اولیه- ۵۰ درصد در شیوه پذیرش آموزشی- پژوهشی و ۳۰ درصد در شیوه پذیرش پژوهش محور) و نمرات مراحل مختلف ارزیابی تخصصی (مطابق با دفترچه شماره ۱ آزمون) و با توجه به اولویت کدرشته محل‌هایی که برای مصاحبه معرفی شده‌اند، صورت خواهد گرفت.

داوطلبان معترض می‌گویند به دلیل تعداد کمی که در برخی از کدرشته ها معرفی شده‌اند، عملاً عدالت آموزشی زیر سئوال رفته است و وقتی برای تعداد پذیرش ۱۵ نفر در یک دانشکده در ۵ گرایش تنها تا نفر بیستم معرفی شده است چند برابر ظرفیت بی معنی شده است.

دانشگاه‌ها ظرفیت پذیرش را کاهش دادند

کاهش ظرفیت محسوس در پذیرش دکتری سال ۹۹ نسبت به سال گذشته از دیگر مواردی است که داوطلبان به آن اعتراض دارند. بسیاری از دانشگاه‌ها در رشته‌های متعدد ظرفیت پذیرش را کاهش داده‌اند و این موضوع با توجه به تکیه اصلی دوره دکتری به پژوهش به کاهش فرآیند پژوهش کشور می‌انجامد.

داوطلبان معترض دکتری معتقد هستند عدم اعلام حد نصاب پذیرش دکتری در رشته‌ها و گرایش‌های مختلف یکی از مشکلات هر ساله داوطلبان است و این حق داوطلب است که بداند گروه آموزشی یک رشته چه حدنصاب و یا ترازی را برای پذیرش اعلام کرده است. در این دوره حدنصاب‌ها و ترازها به شکل عجیبی نسبت به سال گذشته بالاتر رفته است و این موضوع باعث شده که در عمل تعداد کمتری از داوطلبان واجد شرایط مصاحبه شناخته شوند.

همچنین در مواردی برخی از داوطلبان مطرح کرده‌اند که حدنصاب نمره تراز دوره‌های شبانه برخی دانشگاه‌ها نسبت به دوره روزانه بالاتر است و با توجه به اینکه رتبه‌های بالاتر عموماً دوره روزانه را ابتدا انتخاب می‌کنند، عدم پذیرش در دوره روزانه موجب از دست رفتن فرصت انتخاب دوره شبانه می‌شود.

داوطلبان معترض دکتری نکته جالب توجه دیگری را در این زمینه مطرح کرده‌اند و یادآور شده‌اند که دانشگاه‌ها نه حدنصاب و نمرات تراز را به صورت شفاف اعلام می‌کنند و نه مسئولیت این موضوع را می‌پذیرند و دانشگاه‌ها این موضوع را در اختیار سازمان سنجش آموزش کشور می‌دانند.

بسیاری از داوطلبان پس از پیگیری از دانشگاه‌های مربوطه و با ذکر مشکل نمره تراز و حدنصاب با این جملات مواجه شده‌اند که «حدنصاب دست ما نیست»، «سنجش برای ما تعیین می کند»، «حتی اگر ما هم در مصاحبه صفر دهیم سنجش کاری می‌کند که معادلات به هم بخورد و داوطلب پذیرفته شود».

رتبه‌های بالا به مصاحبه دعوت نشدند

در همین زمینه برخی از داوطلبان معترض دکتری به این موضوع اشاره کرده‌اند که بالا رفتن نمره تراز و اعمال تغییرات عجیب در حدنصاب‌ها موجب شده که افراد با رتبه‌های بالا حتی علیرغم دارا بودن سهمیه نیز به مرحله مصاحبه معرفی نشوند.

همچنین این داوطلبان تاکید می‌کنند در صورتی که گفته می‌شود ۴۰ هزار نفر برای مرحله مصاحبه معرفی شده‌اند و در نهایت حدود ۱۴ هزار نفر پذیرفته می‌شوند و بر روی کاغذ حدود ۳ برابر به این مرحله رسیده‌اند اما در عمل این اتفاق در برخی از رشته‌ها و دانشگاه‌ها رخ نداده است و دانشگاه‌ها در عمل با کاهش ظرفیت و بالا بردن حدنصاب، موجب شده‌اند افراد کمتری به مرحله مصاحبه برسند.

دیدگاه تان را بنویسید