در این مطلب آمده است:بازار خبرهای نگران کننده از زلزله تهران با وجود فروکش کردن تب نگرانی های شهروندان همچنان داغ است.
یکی از مطالبی که در روزهای اخیر درباره زلزله احتمالی تهران در فضای مجازی مطرح شد، موضوع دو برابر شدن احتمال زلزله هفت ریشتری در گسل شمال تهران بود که بازدید کننده زیادی در فضای مجازی داشت.
موضوع از این قرار بود که به نقل از مهدی زارع، مدیر پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی عنوان شده بود احتمال دو برابری بروز زلزله هفت ریشتری در گسل شمال تهران افزایش یافته است.
بر این اساس گفته شده بود با توجه به اینکه هر 3500 سال یک‌بار زلزله‌ای مهم در گسل شمال تهران اتفاق می‌افتد و آخرین باری که در این گسل زلزله رخ داده، به 3200 سال قبل برمی‌گردد و تاکنون نیز هیچ زلزله مهم دیگری در آن اتفاق نیفتاده است، بنابراین بروز زلزله‌ای بزرگ روی این گسل را در این زمان قابل ملاحظه و خطری جدی می‌دانیم.
اگر این احتمال را برای بزرگراه 6 نیز بررسی کنیم، به این نتیجه می‌رسیم که قبل از بروز زلزله 29 آذر تاکنون احتمال بروز زلزله از یک دهم درصد به دو دهم رسیده و می‌توان گفت که احتمال بروز زلزله هفت ریشتری روی گسل شمال تهران دو برابر شده است.
در مقابل این شایعه پر بازدید که به نقل از یک مقام مطلع زمین شناسی عنوان شده بود، معاون پژوهش و فناوری پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با تکذیب خبر افزایش احتمال وقوع زلزله هفت ریشتری گفت که فرونشست ناشی از برداشت آب در هر منطقه‌ای از کشور هیچ ارتباطی با فعال شدن گسل زمین‌لرزه، ازدیاد فعالیت یک گسل یا احتمال افزایش وقوع زمین‌لرزه روی گسل ندارد.
محمد تاتار با بیان اینکه این خبر‌ها هیچ پشتوانه علمی ندارد، تاکید کرد: پس از وقوع زلزله 2. 5 ریشتری در 29 آذر نیز برخی اظهار‌ها نظر درباره وقوع زلزله بزرگ در تهران شده بود که ما محاسبات بسیار دقیقی در این باره انجام دادیم و نتیجه این محاسبات نشان دهنده این بود که برآوردهای افزایش دو برابری احتمال وقوع زلزله هفت ریشتری در بازه زمانی یک تا دو ماه کاملا نادرست و غلط است.
مقدار تنشی که بر روی گسل شمال تهران القا می‌شود، در حدی نیست که قابل توجه باشد و به لحاظ علمی مقداری نبود که بتوان به آن استناد کرد و توجه داشت.
معیاری برای اندازه‌گیری زلزله وجود ندارد و نمی‌توان براساس آمار‌ها اعلام کرد که احتمال وقوع زلزله با شدت بالای هفت ریشتری دو برابر شده است و مطلقا نمی‌توان به صورت کمی در این حوزه اظهار نظر کرد.
تاتار با تاکید براینکه احتمال افزایش دو برابری وقوع زلزله هفت ریشتری مورد تایید پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله نیست، گفت: به لحاظ علمی با اطمینان می‌گویم چنین صحبت‌هایی چه از داخل پژوهشگاه و چه توسط افرادی خارج از پژوهشگاه، هیچ مبنا و اساس علمی ندارد.
وی در باره اینکه گفته شده فرونشست زمین باعث ایجاد تنش در گسل‌ها شده است تصریح کرد: متاسفانه در اکثر مناطق کشور فرونشست زمین به دلیل برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی دیده می‌شود اما نمی‌توان این موارد را به ایجاد تنش در گسل‌ها ارتباط داد.
در برخی مناطق در زمان احداث سد‌ها بحث زمین‌لرزه القایی مطرح می‌شود که با این موضوعات کاملا متفاوت است. نشست زمین متاثر از برداشت آب هیچ ارتباطی به بروز زمین‌لرزه یا فعالیت گسل ندارد ،چراکه در حجمی نیست که بخواهد روی گسل‌ها اثر بگذارد.
فرونشست ناشی از برداشت آب در هر منطقه‌ای از کشور هیچ ارتباطی با فعال شدن گسل زمین‌لرزه، ازدیاد فعالیت یک گسل یا احتمال افزایش وقوع زمین‌لرزه روی گسل ندارد.
روزنامه قانون
تهرام/1735
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.