اسماعیل اسفندیاریپور روز دوشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در سال زراعی جاری بیش از ۶ میلیون هکتار از اراضی زراعی کشور زیر کشت گندم رفته که یک سوم از این اراضی آبی و دو سوم آن به صورت دیم کاشت میشود.
وی افزود: بر اساس برآورد صورت گرفته، پیشبینی میشود که بیش از ۱۴ میلیون تن محصول گندم از مزارع سراسر کشور برداشت و بیش از ۱۰.۵ میلیون تن از گندم مازاد بر نیاز کشاورزان، درمراکز دولتی خریداری شود.
وی سطح زیر کشت گندم در سال زراعی جاری را مشابه سال گذشته اعلام کرد.
اسفندیاریپور اظهار کرد: هم اکنون کار برداشت گندم در استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر، فارس، خوزستان، ایلام و کرمانشاه آغاز و از دهه اول خرداد، محصول گندم در نوار ساحلی خزر و استان گلستان برداشت میشود.
وی افزود: تا امروز، بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان کشور خریداری شده و پیشبینی میشود که با توجه به افزایش قیمت خرید تضمینی گندم نسبت به سال گذشته، کشاورزان با دلگرمی بیشتری محصول خود را به مراکز دولتی تحویل دهند.
وی تصریح کرد: با توجه به پاکی گندم تولید شده در کشور، این محصول به صورت میانگین در هر کیلوگرم ۲۵ هزار و ۱۵۰ ریال از کشاورزان خریداری میشود.
وی با اشاره به خرید تضمینی گندم دوروم( گندمی که در تولید ماکارونی به کار میرود) به قیمت هر کیلوگرم ۲۶ هزار ریال گفت: انجمن صنفی ماکارونی سازی، در زمان کاشت اقدام به انعقاد قرارداد با کشاورزان استانهای دورم کار کرده و بر اساس این تولیدقرادادی، قیمت خرید این نوع گندم، ۱۰ درصد بالاتر از قیمت خرید تضمینی و به ازاء هر کیلوگرم ۲۸ هزار و ۶۰۰ ریال تعیین شده است.
مجری طرح گندم کشور تصریح کرد: با توجه به اقدامات مؤثری که در سطح یک میلیون هکتار از مزارع گندم در مبارزه با علفهای هرز، سن غلات و آفات و بیماری خطرناک انجام شده، شاهد محصول با کیفیتتری نسبت به سال گذشته میباشیم.
وی افزود: در صورتی که دستگاههای تأمین کننده منابع مالی از جمله بانک مرکزی اعتبارات مناسب را در اختیار شرکت غله و بازرگانی دولتی قرار دهد تا وجوه گندمکاران به موقع پرداخت شود، شرایط مناسب امسال در خرید تضمینی گندم حفظ شده و کشاورزان با رغبت بیشتری محصول خود را به مراکز دولتی تحویل داده و پس از برداشت گندم، مبادرت به کشت دوم میکنند.
اسفندیاریپور از آتش زدن بقایای گندم و جو در سطح مزارع به عنوان یکی از اقدامات خطرناک کشاورزان پس از فصل برداشت یاد کرد و افزود: کشاورزان نباید به هیچ عنوان، بقایای گیاهی را بسوزانند چرا که این عمل موجب فقر خاک از نظر مواد آلی شده و حاصلخیری خاک را به شدت کاهش میدهد.
وی افزود: خاک خوب، خاکی است که ۲.۵ درصد از حجم آن را مواد آلی تشکیل دهد که این مهم با استفاده از بقایای گیاهی و افزودن آن به خاک محقق میشود.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی و مجری طرح گندم با اشاره به شیوع ویروس کرونا و لزوم توجه به پروتکلهای بهداشتی گفت: با توجه به این که از مجموع ۱۷ هزار دستگاه کمباین برداشت گندم در کل کشور، ۱۲ هزار و ۵۰۰ دستگاه مهاجر و از شهری به شهر دیگر عزیمت میکنند، لازم است که هماهنگی لازم با ستاد کرونا در استانهای مختلف انجام شود.
وی افزود: این موضوع طی ماههای گذشته با مکاتبات صورت گرفته با وزارت کشور و بخشهای مختلف پیگیری وشرایط برای جابجایی امن کمباینها برای برداشت گندم فراهم شده است.
وی تأکید کرد: نباید تولید غذا، تحت تأثیر شیوع ویرس کرونا قرار گیرد، تحت هیچ شرایط نمیتوان تولید غذا و محصولات زراعی به ویژه گندم را تعطیل کرد.
اسفندیاریپور با اشاره به این که برداشت گندم، بزرگترین فعالیت اقتصادی در پهنه سرزمینی کشور است افزود: ارزش کل گندم تولید شده در کشور، سالانه ۳۶ هزار میلیارد تومان است که با برداشت جو و کلزا، این رقم به ۵۰ هزار میلیارد تومان افزایش مییابد، فعالیتی که به واسطه آن بسیاری از اقدامات از جمله حوزه حمل و نقل،دام و طیور، صنایع تبدیلی و تولید خوراک دام رونق پیدا میکند.
- کدخبر: 1428562
- منبع: irna.ir
پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران
کپی شد