به گزارش ایرنا، انتشار تصاویر معتادانی که طی روزهای گذشته از مراکز نگهداری و بازپروری مرخص شده و باز هم به چرخه اعتیاد بازگشته بودند، این سوال را در ذهن شهروندان ایجاد کرد که آیا بناست این معتادان به کانون های جدید انتقال ویروس کرونا در سطح پایتخت تبدیل شوند؟
این نگرانی شهروندان تهرانی زمانی تایید شد که سیدمالک حسینی سرپرست سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران در صفحه شخصی توئیتش با گلایه از حضور معتادان در میدان شوش پایتخت نوشت: « گشتهای فوریتهای اجتماعی این سازمان بامداد امروز ۱۴ فروردین ۱۳۹۹؛ در میدان شوش با انبوهی از معتادان متجاهر که پس از تعطیلی مراکز ماده ۱۶ بیسرپناه شدند مواجه گردید.»
در ادامه این توئیت آمده بود: «این افراد مردم همین شهرند، کارتن خواب نیستند و حتی بی سرپناه، معتادانی که محصول همین جامعه اند اما توان خود مراقبتی ندارند، زحمات چند ساله نیروی انتظامی با تعطیلی مراکز نگهداری معتادان نقش بر آب شد. بیش از پیش نگران همکارانم در مواجهه با این افرادم.»
این موضوع را زهرا نژادبهرام عضو هیات رئیسه شورای شهر تهران نیز این گونه تایید و تشریح کرد که باید جلوی شیوع کرونا را گرفت، حدود ۱۱ هزار معتادی که از مراکز ماده ۱۶ آزاد شدهاند همچون منابع سیار انتقال بیماری کرونا محسوب میشوند و ما نسبت به این مسأله انتقادات بسیاری داشتهایم.
این در حالیست که استاندار تهران نیز در نهم فروردین در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در خصوص وضعیت معتادان رها و ترخیص شده گفته بود: هیچ کدام از معتادی که پیش از شیوع بیماری کرونا در مراکز ترک اعتیاد و ماده ۱۶ نگهداری می شدند، رها سازی نشده اند و این مراکز برای جلوگیری از شیوع بیماری در میان معتادان حاضر در آنها، از پذیرش و ورود معتادان جدید جلوگیری می کنند.
محسنی بندپی ادامه داده بود: این معتادان بیمار هستند و ریه های سالم و روحیه قوی ندارند که بتوانند در برابر کرونا مقاومت کنند از همین رو با جلوگیری از پذیرش معتادان جدید سعی می شود از سلامت آنان حفاظت شود.
بهزیستی به عنوان یکی از نهادهای متولی ساماندهی معتادان متجاهر نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به وضعیت معتادان متجاهر در سطح شهر تهران گفت: بر اساس مصوبه جلسه ستاد مبارزه مواد مخدر استان در بهمن ماه قرار شد تا پنج هزار معتاد متجاهر جمع آوری و ساماندهی شوند که به دلیل شیوع ویروس کرونا بر اساس دستورالعمل ستاد مقابله با کرونا مبنی بر جلوگیری از تجمع افراد، این طرح موقتا متوقف شد.
امین شاهرخی مدیرکل بهزیستی استان تهران افزود: همه مراکز از جمله شهرداری، بهزیستی و سازمان امور زندان ها ظرفیت خود را برای ساماندهی معتادان متجاهر اعلام کرده بودند تا شاهد بهبود وضعیت معتادان باشیم.
وی با اشاره به حضور معتادان در مراکز ترک اعتیاد ماده ۱۵ و ۱۶ (ترک اعتیاد اجباری) بر اساس مهلت قانونی سه و 6 ماهه بیان داشت: هر فرد معتاد متجاهر جمع آوری شده از سطح شهر طبق دستور قضایی بستری و ترخیص می شود و قانون اجازه نداده است تا حتی فردی یک روز بیشتر از مهلت قانونی تعیین شده در این مراکز نگهداری شود.
مدیرکل بهزیستی استان تهران گفت: یکی از مراکز پر تعداد نگهداری معتادان، مرکز فشافویه تحت نظر سازمان امور زندان ها با ظرفیت بیش از ۶ هزار نفر است و بر اساس دستورالعمل ستاد مقابله با کرونا هیچ گونه پذیرش جدیدی در این مراکز انجام نمی شود.
وی ادامه داد: از مرکز فشافویه حدود پنج هزار معتاد و از مراکز بهزیستی حدود ۵۰۰ معتاد نیز که طول دوره درمان آنان به اتمام رسیده بود مرخص شدند که به علت محدودیت ظرفیت گرمخانه ها برای نگهداری، شاهد حضور معتادان در سطح شهر شدیم.
شاهرخی از تشکیل جلسه اضطراری ستاد مبارزه با مواد مخدر در استانداری تهران خبر داد و گفت: صبح امروز با حضور انوشیروان محسنی بندپی و مسئولان نهادهای مربوطه برگزار شد و در آن پیشنهاد شد تا حدود پنج هزار معتاد متجاهر جمع آوری و مدت زمان نگهداری معتادان متجاهر به هفت تا هشت ماه افزایش یابد و ترخیصی ها کم شود.
وی افزود: این مصوبه نیاز به تایید مراجع قضایی و ستاد مقابله با کرونا دارد تا به سرعت اجرایی شود.
مدیرکل بهزیستی استان تهران به جزئیات جمع آوری معتادان متجاهر اشاره کرد و گفت: در این طرح معتادان متجاهر با رعایت نکات بهداشتی و غربالگری شدید در دو مرحله با ارزیابی و بررسی علایم بالینی و پاراکلینیکی جمع آوری می شوند و در این میان اگر فردی مشکوک به ابتلا به کرونا باشد به مراکز درمانی ارجاع داده می شود و در غیر این صورت در مراکز در نظر گرفته شده قرار می گیرد.
وی ادامه داد: بهزیستی تهران ۲ مرکز را برای غربالگری معتادان در نظر گرفته است تا با رعایت مسائل بهداشتی شاهد جمع آوری معتادان باشیم.
شاهرخی تاکید کرد: اکنون پنج هزار معتاد در مراکز ترک اعتیاد در حال نگهداری و غربالگری و بر اساس گزارش ها حدود پنج هزار معتاد در سطح شهر هستند.
به گفته وی، تاکنون هیچ گزارشی از ابتلای معتادان به ویروس کرونا در مراکز ترک اعتیاد گزارش نشده است.
اینها بخش هایی از اقدامات مسئولان شهری در پاسخ به دغدغه های شهروندان تهرانی در مواجه با کلنی های معتادان در مناطق مختلف شهری است که هر کدام از این افراد می توانند قربانی ویروس کرونا باشند و آن را به دیگران منتقل کنند.
بیماری کرونا که از روزهای پایانی بهمن ماه سال ۹۸ کشور را درگیر کرده بر اساس اعلام روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تا ظهر روز 15 فروردین، ۵۳ هزار و ۱۸۳ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و سه هزار و ۲۹۴ نفر به علت ابتلا به این ویروس فوت کرده و ۱۷ هزار و ۹۳۵ نفر نیز بهبود یافتهاند.