یکی از تفریحات ما ایرانیها رفتن به کافه و رستوران برای صرف ناهار یا شام همراه دوستان و خانواده است؛ اما چند روزی است با شیوع ویروس کرونا در ایران مردم از ترس این بیماری واگیر، رفتن به این مکانها را بسیار کم کردهاند و همین امر سبب از رونق افتادن بسیاری از این کسب و کارها شده است.
برای تهیه گزارش به سطح شهر تهران رفتیم و از چند کافه، رستوران و فست فودی در مرکز شهر بازدید کردیم؛ از دو راهی یوسف آباد که به سمت میدان و چهار راه ولیعصر(عج) برویم تعداد زیادی کافه رستوران میبینیم اما این روزها مانند همیشه پررونق نیستند و شمار مشتریان آنها آن هم موقع ناهار بسیار کمتر از حد معمول است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، کافه و رستوران داران از این وضع بسیار ناراضی هستند و امیدوارند بزودی خبرهای خوشی از غلبه بر ویروس کرونا و بازگشت اوضاع پایتخت به حالت عادی بشنوند.
مسئول یکی از فست فودهای خیابان ولی عصر(عج)، خانم جوانی بود که خود را جلالی معرفی کرد. او گفت: تاثیر ویروس کرونا بر کسادی بازار بسیار زیاد است. من شش کارگر دارم اما از روزی که این ویروس وارد ایران شده و اخبار آن در فضای مجازی پیچیده است، نیمی از نیروهایم به دلیل خلوت بودن رستوران، بیکار نشسته اند.
وی افزود: هر روز که می گذرد، وضع بدتر می شود. مشتریان ما در چند روز اخیر یک پنجم شده اند و دلیل آن نیز خبرهایی است که در باره ویروس کرونا منتشر می شود.
جلالی گفت: آن تعداد از مشتریانی هم که مراجعه میکنند، با وسواس خیلی زیاد غذا سفارش میدهند. آنها دوست دارند بیشتر از غذاهای بسته بندی شده در کارخانهها استفاده کنند تا از غذاهای گرمی که در رستوران طبخ می کنیم.
این مسئول رستوران، یکی از دلایل این وضعیت را اطلاع رسانی نادرست در باره بیماری کرونا می داند.
وی گفت: این نحوه اطلاع رسانی به ضرر کسب و کارهای ما است. من از مسئولان مربوطه خواهش میکنم که اطلاعرسانی درست انجام دهند تا بیشتر از این به زندگی ما لطمه وارد نشود.
جلالی یادآور شد: بسیاری از مشتریان به دلیل اطلاعرسانیهای نادرستی که در باره ویروس کرونا در فضای مجازی صورت میگیرد، نمیدانند باید به چه نوع غذایی اعتماد کنند و همین مساله، بزرگترین ضربه را به رستورانها و کسبوکارهای مشابه وارد کرده است.
در این میان، افراد سودجو هم بیکار ننشسته اند. آنها با بالابردن قیمت اقلامی مانند برخی از نوشیدنیها و مواد غذایی، ضربه های بیشتری به رستورانها و مشاغل مشابه وارد می کنند.
خانم جلالی در این باره گفت: «از مسئولان تقاضا دارم با اینگونه افراد به شدت برخورد کنند زیرا با افزایش قیمت اقلام اساسی ما نیز مجبور به افزایش قیمت میشویم و با این وضعیت، مردم آسیب بیشتری خواهند دید.»
دستورالعمل نداریم
احسان یکی دیگر از رستورانداران قدیمی مرکز تهران است که به گفته خودش، رستورانشان سابقه خانوادگی دارد و همه در محل آنها را میشناسند.
او به خبرنگار ایرنا گفت: الآن چند روز است که شدیدا بازار کار خورد و خوراک افت کرده و طوری شده است که خیلی از مشتریان را از دست داده ایم.
وی هشدار داد: اگر اوضاع به همین صورت پیش برود خیلی از کسانی که کسبوکار خود را به تازگی شروع کردهاند، با توجه به بالا بودن اجارهبها و افزایش روزانه و بی منطق قیمت برخی از محصولات، ورشکست خواهند شد.
این رستوران دار همچنین از اینکه تاکنون مسئولان مربوطه دستورالعمل مشخصی در زمینه فعالیت رستورانها به آنها ابلاغ نکرده اند، انتقاد کرد.
احسان گفت: «تا حالا با وجود حساسیت موضوع شیوع ویروس کرونا، هیچکدام از دستگاههای مربوطه هیچ دستور العملی برای جلوگیری یا رعایت هرچه بهتر بهداشت این صنوف صادر نکرده اند و از هیچ ارگانی نیز برای سرکشی و بررسی وضعیت بهداشتی رستورانها و مراکز عرضه مواد غذایی نیامده اند.»
این رستوراندار گفت: من به عنوان مدیر این مجموعه با راهکارهایی که در تلویزیون و شبکههای اجتماعی برای مقابله با این ویروس آموزش داده میشود به مقابله با این ویروس میپردازم، اما به نظر خودم این کارها کفایت نمیکند.
وی افزود: با توجه به اینکه صنف ما با مواد غذایی سروکار دارد و موضوع بهداشت در این صنف بسیار مهم است، توقع داشتیم که حداقل ارگانهای مربوطه، دستورالعمل بدهند یا با مراجعه حضوری به ما آموزشهای لازم برای جلوگیری از انتقال این ویروس را ارایه کنند.
او یادآور شد که بسیاری از کارگران مشغول در رستوران، کافه و فست و فودها به دلایل مختلف به اینترنت و تلویزیون دسترسی کافی ندارند.
سفره خانه ها تعطیل شدند
در همین حال، مسئولان اتحادیه های قهوه خانه داران و صاحبان رستورانها نیز از کسادی بازار خود و کاهش شدید مشتریان به دلیل شیوع بیماری کرونا در کشور خبر می دهند.
«محسن نظری»، رئیس اتحادیه قهوهخانهداران و سفرهخانههای سنتی به ایرنا گفت: «واحدهای صنفی ما ۱۰۰ درصد تعطیل شده اند. اصلا مشتری ندارند.»
وی افزود: «ما ۵ هزار واحد صنفی داریم. ضربهای که از این ویروس میبینیم، هزینه سرسامآوری است که اصلا نمیتوانیم آن را محاسبه کنیم.»
«علی اصغر میرابراهیمی» رییس اتحادیه دارندگان رستوران و سلف سرویس نیز گفت: از زمان شیوع کرونا، کسبوکارهای اعضای این اتحادیه آسیب جدی دیده است به گونه ای که واحدهای زیادی تا آستانه تعطیلی پیش خواهد رفت.
وی افزود: مردم سعی میکنند که در خارج از خانه، کمتر غذا بخورند. ما برای همکارانمان هم توصیههای بهداشتی داشتیم و برای آنها پیامک فرستادهایم. اما شیوع کرونا و تاثیر آن روی رستورانها بیتاثیر نیست. حتی بسیار قابل توجه بوده است. شک نکنید که باعث تعطیلی برخی از واحدها خواهد شد.
میرابراهیمی تصریح کرد: تمام رستورانهای شهر ملزم هستند از مواد ضدعفونی کننده برای سطوح و تجهیزات و ظروف آشپزخانه با آب صد درجه و شویندههای استاندارد استفاده کنند.
وی این موضوع که تاکنون دستورالعملی در باره ویروس کرونا به رستورانها ابلاغ نشده است، را رد کرد و با قاطعیت گفت: به تمام رستوران های شهر نکات ایمنی را ارسال کرده ایم. علاوه بر این، آنها می توانند تمام موارد ایمنی و بهداشتی را در سایت اتحادیه مطالعه کنند تا مشکلی در این زمینه به وجود نیاید.
بررسی سایت اتحادیه صنف دارندگان رستوران و سلف سرویس های تهران هم نشان می دهد اطلاع رسانی در باره وضعیت بهداشتی آنها افزایش یافته است.
آخرین مطلب این سایت یک دستورالعمل به رستوران دارها با عنوان «ارتقای سطح بهداشتی رستورانها» است که روز گذشته در قالب ۱۴ بند، هشدارهایی را برای پیشگیری از آلودگی مطرح کرده است بدون آنکه اشاره ای به ویروس کرونا داشته باشد.
شش روز، ۱۲ قربانی و ۶۴ مبتلا
در حالی که کمتر از یک هفته از انتشار خبر سرایت ویروس مرگبار کرونا به ایران گذشته است، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی امروز اعلام کرد: تعداد تلفات بیماری کرونا در ایران به ۱۲ و تعداد مبتلایان به ۶۴ نفر رسیده است.
«کیانوش جهانپور» رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت امروز گفت: از بین موارد بررسی شده از روز گذشته تا ظهر امروز بر اساس نتایج آزمایش های تایید شده تعداد ۱۸ نفر دیگر مبتلا به کووید ۱۹ یا ویروس کرونای جدید شناسایی شده اند که از این تعداد ۸ نفر در قم، ۳ نفر تهران، یک نفر استان همدان، ۲ نفر اصفهان و ۲ نفر استان مرکزی بودند و از این افراد طی ۲۴ ساعت گذشته ۴ نفر جان خود را از دست دادند.
بر اساس آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی، ویروس کرونای جدید تاکنون ۷۸ هزار و ۸۶۶ نفر را در چین و ۳۰ کشور دیگر از جمله ایران مبتلا کرده است که از این تعداد، دو هزار و ۵۹۲ نفر جان خود را از دست داده اند. اغلب قربانیان، چینی هستند. از مجموع مبتلایان به این ویروس تاکنون ۲۵ هزار و ۱۲۸ هزار نفر بهبود یافته اند.
به گزارش سازمان نظام پزشکی کشور در مجموع ۱۷۰ بیمارستان در کشوربه مبتلایان به ویروس کرونا خدمات می دهند. در تهران، ۱۴ بیمارستان و مرکز درمانی وابسته به دانشگاههای علوم پزشکی تهران و ایران شامل مسیح دانشوری، شهدای گمنام، طرفه، مدرس، زعیم ، یاس، ضیائیان، رازی، بهارلو، مروستی، شهدای یافت آباد، فیروزآبادی، فیروزگر و رسول اکرم(ص) نیز در نقاط مختلف پایتخت برای خدمات رسانی به بیماران مبتلا به ویروس کرونا پیش بینی و تجهیز شده است.