محسن هاشمی در نخستین همایش قائم مقامان ذیحساب نظارت و ارتقاء انضباط مالی افزود: شفافیت لازمه رقابت است و باید در حوزه های کاربردی تا حد مورد نیاز تحقق یابد.
وی همچنین با بیان اینکه ذیحسابان در شهرداری نقش کلیدی در اجرای قانون و سلامت اداری دارند، تصریح کرد: قانون نظارت استصوابی بر فرایند مالی در شهرداری را به عهده ذیحساب گذاشته است و از این رو ذیحسابان بعنوان قائم مقام شهردار و با موافقت شورای شهر تعیین می شوند.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران یادآور شد: وظایفی که به عهده ذیحساب است، متعدد و متفاوت بوده و در واقع گلوگاه کنترل مالی شهرداری، ذیحساب محسوب می شود که به نوعی می تواند بی انضباطی، تخلفات و انحرافات را در عملکرد شهرداری، پیشگیری و کنترل کند.
هاشمی با بیان اینکه چالشهای شورای پنجم ، عدم انضباط مالی، شفافیت و رعایت موازین قانونی در شهرداری بود افزود: این چالش در شورای چهارم نیز در فرایند حسابرسی عملکرد سال ۱۳۹۲ بروز کرده بود و مسایل زیادی به رسانه ها نیز درز پیدا کرد و پس از آن نیز این موضوع با پرونده هایی قضایی که البته منشا و مدعی خارج از سیستم مدیریت شهری داشتند در حال پیگیری است و به نتایج تکان دهنده ای نیز در مورد بی انضباطی های مالی رسیده است.
وی ادامه داد: البته شخصا با استفاده سیاسی از این موضوع مخالفم و هرجا که از استفاده سیاسی از موضوع صورت گیرد، مساله منحرف می شود و به هدف و تاثیر خود نخواهد رسید اما نکته مهم اهمیت پیشگیری است که باعث می شود اصولا تخلفی رخ ندهد و از بی انضباطی جلوگیری شود.
به گفته هاشمی، اگر ذیحساب با قاطعیت و مطابق با قوانین ورویه ها عمل کند، نه تنها از بروز تخلف جلوگیری می شود بلکه به انسجام مدیریتی نیز می تواند کمک کند و از روزمرگی، عدم توازن و انحراف در عملکرد مالی مدیریت شهری اجتناب می شود.
وی تصریح کرد: یکی از معضلاتی که ما در سالهای اخیر که شرایط اقتصادی کشور شاهد رکود و انقباض در منابع مالی بوده، با آن مواجه هستیم مساله عدم تخصیص بودجه های عمرانی و سرمایه بدلیل عدم تحقق درامدها وکسری بودجه است که به نوعی روزمرگی در دستگاههای اجرایی منجر شده و مشکلاتی نظیر مطالبات معوقه پیمانکاران، نیمه تمام ماندن پروژه های عمرانی و اختلال در توسعه شهر از پیامدهای آن است.
وی با بیان اینکه ذیحسابان می توانند در این حوزه هم عملکرد مناسبی داشته باشند و از عدم توازن در عملکرد و بلعیده شدن سهم بودجه های عمرانی وسرمایه ای توسط هزینه های جاری جلوگیری کنند افزود: هرچند شاید در شرایط فعلی اولویت مدیران اجرایی، تامین هزینه های جاری باشد اما این محافظه کاری موجب می شود تا در پایان دوره مسئولیت ما، دستاورد کافی برای ارائه به مردم نداشته باشیم و اگر مطابق با برنامه و مصوبات قانونی بتوانیم منابع توسعه شهر را تخصیص بدهیم، از روزمرگی خارج خواهیم شد.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران با خودانتقادی از مجموعه شورای شهر اظهار داشت: این انتقاد به زمان بررسی گزارشهای حسابرسی عملکرد مالی شهرداری که به درازا انجامیده و هنوز گزارش سال ۱۳۹۴در کمیسیونهای تخصصی در حال بررسی است بر می گردد و به صحن علنی نیامده است، اگر زمان بررسی این گزارشها طولانی شود وبیش از یک یا دوسال فاصله بین عملکرد و تصویب حسابرسی بوجود بیایید عملا تاثیر نظارتی آن کاهش می یابد و من همینجا از کمیسیون بودجه می خواهم که این موضوع را پیگیری و تاخیر بوجود آمده را جبران کند که ما در پایان این دوره شورا، به روز باشیم.