پرندگانی که ساعت ها بالهایشان را با پرهای رنگی در آسمان گشوده اند تا با چشمان تیزبین و براقشان مکانی را برای اتراق در میان تالاب های و آبگیرهای شهرمان پیدا کنند و چندماهی را مهمانمان باشند اگر خوب گوش کنی صدای ترانه گونه این پرندگان را که در تالاب های شهرمان طنین انداز شده است را می توانی بشنوی.

امروز تالاب ها و آبگیرهای شهرمان از جمله  بندعلیخان، قنبرآباد، عشق آباد، ماملو و دریاچه چیتگر مقاصد پرندگان مهاجری است که از قسمت های شمالی آسیا و اروپا به استان تهران مسافت های طولانی را پر زده اند.   پرنده هایی از گونه های مختلفی از جمله اردک سرسبز، خروس کولی، خوتکا، انواع حواصیل، غاز، کشیم، انواع کاکائی، باکلان و آنقوت و حتی فلامینگوهایی که در تالاب های این استان دیده شده اند که زیبایی آنان بی مثال است و اما حضورشان در این استان تنها تا پایان اسفند است.

تالاب فصلی بندعلیخان به مساحت تقریبی پنج هزار هکتار (زیستگاه تالابی) که در ۳۵ کیلومتری جنوب ورامین قرار دارد و از جنوب به دشت مسیله و دریاچه نمک محدود می شود در سالهای گذشته پذیرای بیشترین تعداد این پرندگان بوده اما ۶ سال خشکسالی باعث شده است تا به خاطر شرایط آب و هوایی نامناسب تعداد محدودی از پرندگان مهاجر وارد این مکان شوند.

امسال بارش های خوبی دشت ها و تالاب های این استان را سیراب کرد که تالاب فصلی بندعلیخان نیز از این نعمت بارش بی بهره نماند و با شرایط پوشش گیاهی و آبی که دارد امسال پیش بینی می شود تا میزبان تعداد بسیاری از پرندگان آبزی مهاجر باشد.

مشاهده حدود ۵ هزار پرنده مهاجر در تالاب بندعلیخان

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ورامین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از مشاهده حدود پنج هزار پرنده مهاجر در تالاب بندعلیخان خبر داد و عنوان می کند: امروز با گشت هایی که محیط بانان در مناطق مختلف این تالاب زده اند گونه های مختلف پرندگان دیده شده است.

 منصور گل محمدی ادامه می دهد: امسال بارند گی های خوبی باریده است و میزان آب تالاب برای حضور پرندگان مناسب است از این رو اگر همین روند مهاجرت ادامه یابد شاهد حضور بیشتری از عنوان پرندگان خواهیم بود.

وی اضافه می کند: سالهای گذشته به خاطر کمبود میزان آب در تالاب، شاهد تعداد کمی از حضور این پرندگان بوده ایم این در حالی است که قبل از این ۶ سال خشکسالی این تالاب به خاطر شرایط مناسب آب و هوایی میزبان تعداد بسیاری از پرندگان بودیم.

کنترل شدید و حفاظت از پرندگان مهاجر

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ورامین بر کنترل شدید و حفاظت از پرندگان مهاجر در این تالاب تاکید می کند و ادامه می دهد: هر روز محیط بانان در مناطق حفاظت شده به ویژه گشت زنی می کنند تا با آرامش خاطر بتوانند از برای مدتی در این منطقه زندگی کنند.

وی بیان می کند: همچنین نیازمند همکاری شکارچیان هستیم تا با احترام به قوانین یک منطقه امن را برای این پرندگان ایجاد کنند.

گل محمدی تاکید می کند: با تشدید نیروهای محیط بان و گشت زنی و تدابیر و برنامه ریزی هایی صورت گرفته با شکارچیان غیرمجاز نیز به شدت برخورد می کنیم.

وی از شهروندان و دوستداران محیط زیست خواستار شد در صورت مشاهده تخلفی در این منطقه می توانند با سامانه ۳۶۲۴۵۱۹۰

تماس گرفته و گزارش کنند تا محیط بانان به موضوع رسیدگی کنند.

هیچ گزارش مرگ و میر پرندگان گزارش نشده است

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ورامین تاکید می کند با گشت زنی هایی که محیط بانان در تالاب انجام داده اند خوشبختانه هیچ گونه گزارشی از مرگ و میر پرندگان گزارش نشده است.

دریاچه ماملو از دیگر مکان های این استان است که در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی تهران واقع شده است و امسال بیشترین تعداد گونه های پرندگان مهاجر در آن دیده شده است این منطقه به خاطر این که تحت حفاظت و دارایش شرایط آب و هوایی مناسب است بستر حضور بیشترین پرندگان را فراهم ساخته است.

امنیت پرندگان مهاجر از دست شکارچیان در دریاچه ماملو

رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل محیط زیست استان تهران نیز در گفت و گو با ایرنا در باره وضعیت پرندگان مهاجر در این تالاب می گوید: این دریاچه بر روی رودخانه جاجرود و رودخانه فصلی دماوند قرار دارد که به خاطر امن بودن از دست شکارچیان و وضعیت آب و هوایی این منطقه پذیرای پرندگان بسیاری است.

محمد  کرمی ادامه می دهد: دریاچه سدهای لتیان، فشافویه همچنین حوضچه های پرورش ماهی عشق آباد و آبگیرهای بندعلیخان، قنبرآباد و دریاچه شهدای خلیج فارس تهران و رودخانه شور و بخش هایی از رودخانه حفاظت شده جاجرود مکان هایی برای اقامت موقت پرندگان مهاجر هستند.

مشاهده فلامینگوها در آبگیر قنبرآباد

وی اضافه می کند: همچنین در آبگیر قنبر آباد در شهرستان ری قسمت جنوب استان تهران تعدادی فلامینگو به همراه سایر پرندگان آبزی مهاجر توسط محیط بانان مشاهده شده است.

رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل محیط زیست استان تهران می گوید: طبق مشاهده های کارشناسان این فلامینگوها نابالغ بوده و اولین زمستان گذرانی خود را در این آبگیر سپری می کنند.

۱۷ هزار قطعه پرنده در تهران سرشماری شد

رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل محیط زیست استان تهران با اشاره به این که در سرشماری سال گذشته ۱۷ هزار قطعه پرنده در این استان مشاهده شد ادامه می دهد: هر ساله سرشماری از پرندگان دهم دی تا دهم بهمن صورت می گیرد که امسال نیز این کار به قوت خود باقی است.

وی بیان می کند: امسال شرایط زیست محیطی و آبی تالاب ها و آبگیرهای استان برای حضور بیشتر پرندگان فراهم است.

کرمی خاطر نشان کرد: درصد بسیار کمی از این پرندگان مهاجر در این استان می مانند و به عنوان بومی تلقی می شوند چراکه به خاطر شدت هوای گرما در فصل های دیگر سال امکان ماندن پرندگان وجود ندارد و آنها به سایر مناطق کشور مهاجرت می کنند.

علائم بیماری در پرندگان مشاهده نشده است

رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل محیط زیست استان تهران با بیان اینکه علائم بیماری در پرندگان مشاهده نشده است می گوید: اگر لاشه ای در تالاب ها و آبگیرهای استان دیده شود به سرعت به اداره کل دامپزشکی استان برای نمونه برداری ارسال می شود تا نوع بیماری شناسایی شود.

وی ابراز خوشنودی می کند تا کنون با علائم بیماری در پرندگان مهاجر مواجه نشده ایم که امیدواریم اتفاقی در این زمینه شاهد نباشیم.

کرمی تاکید می کند: به صورت ماهانه وضعیت بیماری آنفلوآنزا زیستگاه ها، تالاب ها و آبگیرهای این استان مورد بررسی و رصد کارشناسان محیط زیست قرار می گیرد که خوشبختانه موردی گزارش نشده است.

کشف ۱۵ قبضه اسلحه از شکارچیان

رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل محیط زیست استان تهران با اشاره به اینکه با شکارچیان برخورد قانونی می شود ادامه می دهد: تعداد گشت ها و پایش ها افزایش یافته و محیط بانان با قاطعیت نسبت به آرامش و امنیت تالاب و آبگیرها برخورد می کنند.

وی بیان می کند: در همین مدت ۲ ماه ۱۵ قبضه اسلحه از شکارچیان غیرمجاز کشف و پرونده آنان به مراجع قضایی ارسال شد.

کرمی خاطر نشان کرد: همیاران محیط زیست نیز می توانند در حفاظت از این پرندگان مهاجر یاری کنند و در صورت مشاهده تخلف به نزدیک ترین محیط بانی مراجعه کرده و یا با سامانه ۱۵۴۰ تماس حاصل کنند.

مردم به پرندگان مهاجر غذا ندهند

وی با تاکید بر این که مردم به پرندگان مهاجر غذا ندهد می گوید: در بعضی از دریاچه ها از جمله لتیان و دریاچه شهدای خلیج فارس تهران مشاهده شده است که مردم به پرندگان برنج، نان، چیپس و پفک می دهند که این مواد غذایی باعث بهم ریختن سیستم گوارشی و تلف شدن پرندگان می شود.

رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل محیط زیست استان تهران ادامه می دهد: نیازی نیست مردم به این پرندگان غذا بدهند چرا که این پرندگان از آبگیرها و محیط زیست تغذیه می کنند.

اینها بخشی از دغدغه های محیط بانان برای میزبانی از مهمانان مهاجری است تا روزگاری را چه بسا اندک ولی خوب در این استان سپری کنند و با بال های زیبایشان در آسمان به سوی مقصد نهایی اوج بگیرند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.