شاهرخ جهانشاهی روز سه شنبه در جلسه انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان که با حضور اعضای کتابخانه ها برگزار شد، با بیان اینکه ترویج و گسترش فرهنگ کتابخوانی یک ضرورت است، اظهار داشت: شهرستان دماوند بر اساس سرشماری سال ۹۵، ۱۲۵ هزار نفر جمعیت دارد که قطعا با گذشت این سال ها شاهد افزایش جمعیت هستیم.
وی با بیان اینکه با گسترش جمعیت باید زیرساخت های بخش کتاب و کتابخوانی را فراهم کنیم، افزود: اگر به دنبال حفظ و گسترش فرهنگ غنی دماوند هستیم باید فقر نسبی سرانه کتابخانه در دماوند را از بین ببریم تا شاهد توسعه شهرستان در این بخش باشیم.
معاون سیاسی و انتظامی فرمانداری شهرستان دماوند با اشاره به اینکه توسعه فرهنگی موجب توسعه در تمامی زمینه ها و بخش ها می شود، گفت: علاوه بر توسعه سرانه کتابخانه، دستگاه های فرهنکی همچون کانون پرورش فکری، آموزش و پرورش و دانشگاه ها نیز غفلت نکنند.
حسین محمدی، رئیس کتابخانههای عمومی شهرستان دماوند نیز در این نشست به در پیش بودن هفته کتاب و کتابخوانی اشاره و اظهار داشت: در این هفته برنامه های ویژه ای همچون برگزاری مسابقات نقاشی، همایش دانشجو، نشست شعرخوانی، نقد و بررسی کتاب، رونمایی کتاب، بازدید از کتابخانه های مدارس، قصهگویی و برگزاری کارگاه برای مادران قصهگو، نمایشگاه کتاب و عضویت رایگان پیش بینی شده است.
وی در ادامه با اشاره به سند آمایش سرزمینی شهرستان دماوند نیز خاطرنشان کرد: این سند در قالب آیتم ها و برنامه های پیش بینی شده و بر اساس شاخص های مهم حوزه کتاب و کتابخوانی شکل گرفته و تمامی موضوعات همچون جمعیت، میزان دسترسی و ... مورد توجه است.
محمدی تصریح کرد: طبق آمار موجود، ۱۸ باب کتابخانه برای شهرستان دماوند براساس سند آمایشی در نظر گرفته شده و این درحالی است که دماوند ۱۸ باب کتابخانه ندارد و بخش عمده ای از آنها غیرفعال هستند.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه هم اکنون ۶ کتابخانه فعال در منطقه وجود دارد که دو مورد آن مشارکتی است، گفت: با وجود این تعداد کتابخانه، بزرگ ترین آن در شهر کیلان واقع شده که هم جمعیتی کمتری نسبت به دیگر مناطق دارد و هم دسترسی را برای استفاده دیگران کاهش داده و حتی دو شهر آبعلی و رودهن فاقد کتابخانه است.
رئیس کتابخانه های عمومی دماوند افزود: کتابخانههای فعلی با توجه به مکان از وضعیت خوبی براساس استانداردها برخوردار نیستند و حتی میزان فضای کتابخانه های موجود به میزان کافی نیست.
وی با اشاره به اینکه نخستین کتابخانه روستایی شهرستان دماوند در روستای سربندان امسال بهره برداری می شود، بیان داشت: بر اساس این سند احداث کتابخانه برای روستاها و دهستانهای بالای ۲۵۰۰ نفر جمعیت امکانپذیر است که در شهرستان دماوند دو روستای مهرآباد و سربندان این شرایط را دارند که روستای سربندان امسال قابل بهره برداری است.
محمدی با بیان اینکه این شهرستان از لحاظ شاخص فضای کتابخانهای رتبه سوم را در سطح استان دارد، گفت: به ازای هر ۱۰۰ نفر باید هشت مترمربع فضا داشته باشیم که در حال حاضر یک متر و شش دهم است.
وی با بیان اینکه هرچه فضای کتابخانه بیشتر باشد تعداد منابع و عضو افزایش خواهد یافت، بیان کرد: با توجه به شاخص تعداد اعضا در سند، برای شهرستان دماوند به ازای هر ۱۰۰ نفر باید ۳۰ درصد از جمعیت شهرستان دماوند عضو کتابخانههای عمومی باشند که این میزان در حال حاضر کم بوده و رتبه هفتم را در استان داریم؛ هم اکنون ۳هزار و ۱۳۶ نفر عضو داریم.
محمدی در خصوص تعداد منابع افزود: در هر کتابخانه باید به ازای هر نفر چهار نسخه کتاب در کتابخانههای عمومی داشته باشیم که در حال حاضر مجموعا ۵۳ هزار و ۱۴۸ نسخه و ۳۳۶ عنوان کتاب وجود دارد و رتبه ما در استان سه است. میزان امانت هم به ازای هر صدنفر ۴۱ نسخه است که دماوند رتبه ۷ را دارد.
عباس صفری، شهردار دماوند نیز با اشاره به تکمیل کتابخانه خیرساز شهر دماوند بعد از گذشت چندین سال توسط شهرداری، گفت: امسال شهرداری با دریافت مجوز یک میلیارد تومانی از سوی شورا جهت تکمیل کتابخانه، این پروژه را آغاز نموده است؛ گرچه این میزان برای تکمیل کافی نیست.
وی گفت: شهرداری دماوند در تمامی بخش ها همچون پرداخت ۵درصد، چاپ کتاب، برنامه های فرهنگی و ... امور کتابخانه های شهرستان را حمایت نموده و البته برای تقویت این نهاد نیازمند حمایت های بیشتر خیرین هستیم.